Sukupuolten välillä huimia palkkaeroja osavaltiosta riippuen

Palkkaerot sukupuolten välillä vaihtelevat sen mukaan, missä Yhdysvaltojen osavaltiossa ihmiset asuvat. Tämä käy ilmi American Association of University Womenin teettämästä kyselystä.

Miesten ja naisten välisistä palkkaeroista keskustellaan Suomessakin, mutta Amerikassa erot sukupuolten välillä ovat vielä hurjempia, ainakin jos verrataan eri asuinpaikkoja keskenään. American Association of University Womenin tekemä selvitys paljastaa, että naisten palkkaukseen vaikuttaa merkittävästi osavaltio.

Miesten ja naisten väliset palkkaerot ovat pienimmät Washingtonin osavaltiossa, jossa nainen tienaa 91 prosenttia miesten tuloista. Wyomingin osavaltiossa asiat ovat sitä vastoin huonoimmalla tolalla. Siellä nainen tienaa vain 64 prosenttia siitä mitä miehet tienaavat.

Osa palkkaeroista saattaa johtua väestötieteellisistä seikoista. National Women’s Law Centerissä työskentelevä Fatima Goss Graves kertoo, että Washingtonin pieniä palkkaeroja saattaa selittää se, että niin moni työskentelee siellä liittovaltiolle. Liittovaltiolla kun palkkaerot ovat pienempiä kuin yksityisellä sektorilla. Wyomingissa suuria palkkaeroja saattaa sen sijaan Gravesin mukaan selittää alueen maatalousvaltaisuus sekä miesvaltaiset alat, kuten kaivosteollisuus.

Palkkaerot ovat kaventuneet Yhdysvalloissa 1970-luvulta lähtien, mutta viime vuosina ero ei ole kaventunut. Joidenkin mukaan kyse on naisten elämänvalinnoista, kuten hakeutumisesta aloille, joissa maksetaan pienempää palkkaa. Myös perheen perustaminen ja osa-aikaisena työskenteleminen pienentävät usein juuri naisen palkkapussia.

Joillakin aloilla ero naisten ja miesten palkoissa on erityisen suuri. Esimerkiksi Wall Streetillä naiset tienaavat vain 55-62 prosenttia siitä, mitä miehet. Selittämätön palkkaero, jolla tarkoitetaan miesten ja naisten palkoissa olevia eroja, kun verrataan samanlaisissa tehtävissä ja samanlaisilla ominaisuuksilla työskenteleviä miehiä ja naisia, on Yhdysvalloissa opiskelua seuraavana vuonna viisi prosenttia ja kymmenen vuoden päästä valmistumisesta peräti 12 prosenttia.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja