Suklaatuotteita leivontaan

Suomessa arvioidaan olevan noin 2,4 miljoonaa kotileipojaa ja jälkiruokien valmistajaa. Perinteisen kahvipullan lisäksi varsinkin viikonloppuisin valmistetaan enemmän aikaa vieviä leivonnaisia. Varsinainen leivontasesongin huippu on joulu, mutta myös muut juhlapyhät kuten pääsiäinen sekä isän- ja äitienpäivä aktivoivat kotileipojia.

Cloetta Fazer on tuonut markkinoille uuden Makea Kotileivonta -tuoteperheen, joka sisältää erityisesti leivontaan tarkoitettuja kaakao- ja suklaatuotteita. Tuotteissa on leivontasuklaita, kaakaojauhetta, sekä leivinjauhetta ja vanilliinisokeria. Ne löytyvät kaupasta leivontahyllystä. Samoja tuotteita on ollut aikaisemmin saatavilla Ruotsissa.

Leivontasuklaita on kahta eri tyyppiä: Blocksuklaata ja Block- tuotetta

Blocksuklaat

Blocksuklaita on tummaa, vaaleaa ja valkoista. Ne sisältävät kaakaovoita ja kaakaomassaa, ne sopivat hyvin leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Niitä voidaan EU:n direktiivin mukaan kutsua suklaaksi (so. muita kasvirasvoja saa lisätä enintään 5 %). Blocksuklaiden käytössä on hyvä huomioida, että sulatuksen jälkeen tuotteen tulee antaa jäähtyä noin 30-asteiseksi ennen kuin sitä levitetään leivonnaisten päälle. Muutoin kuorrutteesta saattaa tulla mattapintainen ja harmaa. Jos sulatat suklaan vesihauteessa sinun on oltava tarkkana, ettei vettä pääse roiskahtamaan sulatettavan suklaan joukkoon. Muutoin sulatetusta massasta tulee rakeista ja sakeaa. Valmistin mökkiolosuhteissa tummasta ja valkoisesta Blocksuklaasta onnistuneesti kastikkeen uunissa paahdetuille hedelmille.

Block-tuotteet

Minutblock tumma ja vaalea ovat kaakaovalmisteita, jotka sisältävät kaakaojauhetta ja kasvirasvaa. Kaakaojauhe antaa tuotteelle pehmeän kaakaon maun ja kasvirasvojen ansiosta sitä on helppo työstää. Tuote sulatetaan mikrossa ja pursotetaan suoraan pussista leivonnaisten päälle. Kokeilin Minutblockia koristelutarkoituksessa ja sain siitä helposti muotoiltua suklaakirjaimia, joita voi käyttää vaikka leivonnaisten tai kakkujen koristeina.

Tummaa, vaaleaa vai valkoista?

Maitosuklaalla, tummalla ja valkoisella suklaalla on kullakin omat erityispiirteensä. Suklaaherkkuja loihtiessa on hyvä tietää miten eri suklaat eroavat toisistaan.

Tummassa suklaassa ei ole maitoa, mutta se saattaa sisältää pieniä määriä maitojauhetta. Tumma suklaa on vähälaktoosinen. Se sisältää enemmän kaakaomassaa kuin maitosuklaa, mistä johtuu myös sen tumma sävy. Tumma suklaa sisältää vähintään 35 % kaakaomassaa, minkä vuoksi sen maku ei ole niin makea kuin tavallisen maitosuklaan.

Maitosuklaan tärkeimmät valmistusaineet ovat sokeri, kaakaovoi ja maito. Maito voidaan lisätä tuotteeseen joko tuoreena tai jauheena.

Valkoisessa suklaassa ei ole lainkaan kaakaomassaa, mistä johtuu sille ominainen valkoinen väri. Valkoisen suklaan valmistukseen käytetään kaakaovoita, maitoa ja sokeria. Valkoinen suklaa on myös hieman pehmeämpää kuin tumma suklaa ja maitosuklaa.

Gino

2 annosta

100 g valkoista Fazer Blocksuklaata 1 banaani 2 kiiviä 6 mansikkaa

Paloittele hedelmät ja aseta uunin kestävälle lautaselle tai vuokaan. Raasta valkoista suklaata hedelmien päälle. Paista 200 asteessa uunin yläosassa, kunnes suklaa on saanut kauniin värin, noin 7-10 min. Voit vaihdella hedelmiä vuodenajan ja saatavuuden mukaan.

Suklaafondue

4 annosta

250 g tummaa Fazer Blocksuklaata 1,5 dl kuohukermaa 15g (1 rkl) voita

Paloittele tumma suklaa kattilaan. Lisää kerma ja voi. Kuumenna hitaasti, kunnes suklaa sulaa tasaisesti. Kaada suklaasekoitus fondue-pataan ja pidä lämpimänä lämpökynttilän avulla. Mausta halutessasi esimerkiksi rommilla tai liköörillä (n. 2rkl)

Vinkki! Nopea ja helppotekoinen fondue kahdelle valmistuu myös tummasta Minutblockista. Sulata pussillinen (150 g) kattilassa ja mausta haluamallasi tavalla.

Valkosuklaamousse

4 annosta

150g valkoista Fazer Blocksuklaata 3 kpl munankeltuaisia 3 dl kuohukermaa

Sulata suklaa vesihauteessa ja anna jäähtyä hieman. Sekoita joukkoon munankeltuaiset. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon suklaa-munamassa. Kaada mousse tarjoiluastioihin ja anna jähmettyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan. Koristele vaikka Minutblock tuotteella.

(Mtv3-Sonja Blåberg)

Lue myös:

    Uusimmat