Suklaarusina-valkosuklaajäädyke

Jäädyketortun voi valmistaa hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Taikinapohja paistetaan irtovuona pohjalla kypsäksi – ei liian kuivaksi. Tee kakkupohja joulun aikaan piparkakkutaikinasta, joulun jälkeen tämän voisi tehdä tähteeksi jääneistä piparkakuista (rasvan kanssa painellen vuoan pohjaan, tällöin ei tarvita uunia lainkaan). Piparipohja tulee paistamisen jälkeen kostuttaa hyvin ennen täytteen laittamista vuokaan. Lisää suklaarusinat täytteeseen vasta ihan lopuksi, jotta täyte ei värjäänny.

Suklaarusina-valkosuklaajäädyke

10 annosta

  • Kakkupohja:
  • 1 pkt pipari- tai piparkakku (500 g) tai suklaamurotaikinaa (400 g)
  • Kostutus:
  • maitoa + vaniljasokeria (+likööriä, esim. 1 rkl Amaretto)
  • Täyte:
  • 100 g valkoista suklaata
  • 1 dl kevytkermaa
  • 200 g sitruunatuorejuustoa
  • ½ dl sitruunamehua tai sitrus-, manteli-, tms. likööriä
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl sokeria
  • 2 ½ dl kevyt vispikermaa (20 %)
  • 2-3 dl suklaarusinoita
  • Päälle ennen tarjoilua:
  • 50 g valkosuklaarouhetta
  • 1 dl suklaarusinoita

Painele sulanut taikina irtoreunaisen torttuvuoan pohjalle. Paista 200-asteiseen uunin alimmalla tasolla 10-15 min, varo paistamasta liikaa. Anna jäähtyä. Kuumenna 1 dl kermaa ja sulata valkosuklaapalat siihen. Lisää seos jäähtyneenä tuorejuustoon samaten kuin sitruunamehu. Vatkaa kerma sokerien kanssa vaahdoksi erikseen ja yhdistä siihen varovasti valkosuklaa-tuorejuustoseos ja lisää lopuksi suklaarusinat, älä sekoita enää paljoa. Kaada seos kostutetulle piparipohjalle, joka on irtopohjavuossaan. Jäädytä pakastimessa yön yli. Ota juuri ennen tarjoilua pakastimesta pöydälle, irrota vuoka ja koristele valkosuklaalastuin ja suklaarusinoin.

Mikäli torttua ei tarjoilla seuraavana päivänä, sen voi jäädyttämisen jälkeen irrottaa vuoasta ja pakata isoon pakastepussiin. Torttu säilyy pakasteessa muutaman kuukauden esim. yllätysvieraiden varalta.

VINKKI: Vaihda suklaarusina kirsikoihin, jos et pidä rusinoista. Valitse vähälaktoosisia tuotteita, jos tiedät vieraiden joukossa olevan laktoosista kärsiviä.

Reseptit: Arja Savela

Lue myös:

    Uusimmat