Mainos

Sukevan erakkovankia yritettiin kaikin keinoin houkutella pois eristyksestä: "Hän halusi suorittaa rangaistuksensa yksinäisyydessä"

Tällä viikolla uutisoitiin, että eduskunnan oikeusasiamies oli Sukevan vankilassa tehdyllä tarkastuksella löytänyt miehen, joka oli vapaaehtoisesti pysynyt eristyksessä muista ihmisistä yli kahden vuoden ajan.

Vankilanjohtaja Pekka Kepanen kertoo MTV Uutisille, että kyseinen vanki ei ollut halunnut lähteä pois yksinäisyydestä, ja hän oli itse halunnut eristysosastolle.

– Olemme olleet yhtä huolestuneita kuin oikeusasiamieskin. Mutta minkäs sille teet, jos ihmistä ei saada pois, ja hän kokee siirron aiheuttavan hänelle vaaran tulla pahoinpidellyksi tai vastaavaa, Kepanen toteaa.

Hänen mukaansa vankilan henkilökunta yritti kaikkensa saadakseen suostuteltua miehen pois eristyksestä. Nyttemmin mies on suorittanut vankeusrangaistuksensa ja hän on ollut vapaana jo pidemmän aikaa.

Kepasen mukaan on tarkoitus, että vankilassa ihminen voi suorittaa rangaistuksensa turvallisesti ja inhimillisesti.

– Hän oli tehnyt henkilökohtaisen ratkaisun, että hän haluaa suorittaa rangaistuksensa yksinäisyydessä.

2:23

Poikkeuksellinen tapaus

Kepasen mukaan vuodessa on yleensä muutamia tapauksia, joissa henkilö haluaa itse päästä eristykseen. Eristyksen ajat vaihtelevat päivistä jopa kuukausiin, mutta yli kahden vuoden eristys on hyvin poikkeuksellista.

– Kyllä heitä kannustetaan "nousemaan kerroksille", eli suorittamaan rangaistusta alakerrasta tällaiselle niin kutsutulle normaaliosastolle.

Vankilasta myös esitetään vangin sijoitusta toisiin vankiloihin, jos tämä kokee turvattomuutta vankilassa. Kyseisessä erakkovangin tapauksessa vanki itse ei tätä kuitenkaan halunnut.

Vanki kohtasi eristyksessä vanginvartijoita ja muita vankilan ammattilaisia useampia kertoja viikossa. Terveydenhuollon ammattilaiset olivat Kepasen mukaan todenneet, että vanki ei ole psykiatrisen hoidon tarpeessa, ja hän pystyy suorittamaan vankeutensa.

Eristys on monille vangeille tunnetusti kova paikka, ja yksinäisyysrangaistusta käytetäänkin myös kurinpitorangaistuksena.

– Kaikille se ei ole kova asia, tämäkin henkilö koki itsensä siellä turvatuksi, Kepanen sanoo. 

2:38

1:27

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.