Sukellusveneonnettomuuden pelastustoimet käyntiin

Venäjän laivasto on aloittanut operaation, jonka tarkoituksena on pelastaa Barentsinmerellä uponneen ydinsukellusveneen miehistö. Asiasta kertoi uutistoimisto Interfaxille puolustusministeri Igor Sergejev.

Sergejevin mukaan operaatio aloitettiin heti, kun sää alueella oli parantunut. Hän ei yksilöinyt miten operaatio tehdään, eikä myöskään ottanut kantaa siihen, onko sukellusveneessä mahdollisesti kuolonuhreja.

Räjähdys onnettomuuden syy?

Venäläisen Kursk-ydinsukellusveneen onnettomuus johtui todennäköisesti aluksella sattuneesta räjähdyksestä, sanoo Venäjän laivaston komentaja. Todennäköisin selitys onnettomuudelle on räjähdys ensimmäisessä torpedoluukussa, Venäjän laivaston amiraali Vladimir Kurojedov sanoo uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan Barentsinmerellä rekisteröitiin sunnuntaina räjähdys. Amerikkalaisen CNN-televisioyhtiön mukaan räjähdys tapahtui lauantaina.

Barentsinmerellä lähellä venäläistä Kursk-ydinsukellusvenettä kirjattiin sunnuntaiaamuna räjähdys, kertoo venäläinen uutistoimisto Itar-Tass tänään. Itar-Tass lainasi nimetöntä Yhdysvaltain viranomaista, jonka mukaan amerikkalainen Barentsinmerellä ollut sukellusvene oli rekisteröinyt räjähdyksen varhain sunnuntaiaamuna paikallista aikaa.

Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan aluksen keulaosan ulkoiset vauriot eivät viittaa yhteentörmäykseen toisin kuin aiemmin on arveltu.

Räjähdys oli kirjattu samoihin aikoihin, kun venäläinen Kursk joutui laskeutumaan merenpohjaan.

Amerikkalainen televisioyhtiö CNN sen sijaan kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriön lähteitä lainaten, että merialueella oli tapahtunut räjähdys lauantaina. Räjähdyksen oli rekisteröinyt amerikkalainen Barentsinmerellä laivastoharjoituksia tarkkaillut sukellusvene.

Pelastustoimet käyntiin


Venäjän laivasto on aloittanut operaation, jonka tarkoituksena on pelastaa uponneen ydinsukellusveneen miehistö. Asiasta kertoi uutistoimisto Interfaxille puolustusministeri Igor Sergejev.

Sergejevin mukaan operaatio aloitettiin heti kun sää alueella oli parantunut. Hän ei yksilöinyt miten operaatio tehdään, eikä myöskään ottanut kantaa siihen, onko sukellusveneessä mahdollisesti kuolonuhreja.

Venäläisen uutistoimiston Interfaxin mukaan sääolot Barentsinmerellä ovat huonontuneet ja kova tuuli vaikeuttaa palastustöitä. Laivasto on yrittänyt viedä sukelluskellon avulla happea Krusk-veneen miehistölle. Vaurioita on tutkittu pienempien sukellusveneiden avulla.

Venäjä ei hyväksy apua

Britannia, Norja ja Yhdysvallat ovat tarjonneet apua pelastustöihin, mutta Venäjä ei ole vieläkään hyväksynyt minkään valtion avuntarjouksia.

Brittiläinen pelastussukellusvene on laitettu lähtövalmiuteen siltä varalta, että Venäjä hyväksyisi avuntarjouksen.

Venäjän viranomaiset ovat antaneet ristiriitaisia tietoja miehistön pelastusmahdollisuuksista. Pelastusoperaation johtajan mukaan miehistön selviämismahdollisuudet eivät ole kovin suuret.

Amerikkalaiset sotilaslähteet ovat vakuuttaneet, ettei Yhdysvaltain alus ole törmännyt Barentsinmerellä

Kursk- sukellusvene

vaikeuksissa olevaan venäläiseen sukellusveneeseen.

Venäläinen ydinsukellusvene vaurioitui harjoituksessa toissa päivänä, ja se makaa nyt kyljellään noin sadan metrin syvyydessä. Veneen miehistön lukumääräksi on vahvistumassa 116 merisotilasta.
Venäläiset arvioivat, että sukellusveneen miehistö on pelastettava 48 tunnin kuluessa tai muutoin aluksesta ei saada hengissä ulos ketään.

Ei ydinsäteilyä

Toissa päivänä Barentsinmerellä pohjaan jäänyt venäläinen sukellusvene ei toistaiseksi ole saastuttanut merta ydinpolttoaineella.

Norjan säteilyturvaviranomaiset ilmoittivat eilen tutkineensa säteilyarvot onnettomuuspaikan tuntumassa, eikä merestä löytynyt merkkejä lisääntyneestä säteilystä. Myös norjalaisten sääasemien testit vahvistivat tilanteen olevan ainakin toistaiseksi kunnossa.

Suomessa Säteilyturvakeskus puolestaan vakuuttaa, että sukellusveneestä ei tule säteilyä maahamme pahimmassakaan tapauksessa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat