Studio55.fi-lähetys muutti Eeron elämän

Eero Tanskanen joutui jäämään neljä vuotta sitten sairauseläkkeelle pitkään jatkuneiden vaivojen vuoksi. Viime tammikuussa hänen elämänsä sai uuden suunnan, kun Nina Haavisto vieraili Studio55.fissä puhumassa kiinalaisesta lääketieteestä.

Eero Tanskanen alkoi kärsiä vuonna 1957 keuhkosairaudesta. 1970-luvulla mukaan tulivat kiusalliset selkäkivut. Vuosien mittaan vaivat kasvoivat toistuvan päänsäryn ja kroonisen nuhan aiheuttamien ongelmien muodossa.

− Keuhkojen oireet viittasivat lääkärien mukaan astmaan. Kouraan lyötiin muun muassa astma-, allergia- ja särkylääkkeitä, ja kun niistä ei ollut sanottavaa apua, tilalle määrättiin kokeiltavaksi aina vain uusia, Eero kuvaa.

Vuonna 1967 osa Eeron oikeasta keuhkosta poistettiin laajentumien takia. Sen jälkeisinä vuosina operoitiin kaikki nenä- ja korvaontelot. Toimenpiteet toivat vain hetkellisen avun.

Eero yritti suoriutua ansiotyöstä ja ylläpitää harrastuksia, mutta elämä vaivojen kanssa kävi raskaaksi. Hän joutui jäämään toistuvasti sairauslomalle.

− Voimakas väsymystila iski turhan usein. Univaikeuksien myötä koin voimakkaita mielialavaihteluja, jotka alkoivat vaikuttaa ikävästi perheen sisällä ja kontakteissa läheisiin.

Tv-lähetys pysäytti

Vajaa neljä vuotta sitten Eeron jaksamiselle tuli stoppi. Keuhkot olivat huonossa kunnossa, selkäkivut lisääntyivät ja univaje lisäsi väsymystilaa. Työpaikkalääkäri suositteli potilaalleen sairauseläkettä.

− Olen luonteeltani sellainen, että olen aina valmis etsimään ja kokeilemaan uusia hoitomenetelmiä, mikäli niiden avusta on faktatietoa. En ole koskaan halunnut luovuttaa sairauden helpottumisen suhteen. Ehkä eläkkeellä ollessa jaksoin paremmin taistella terveyteni puolesta.

Tilaisuus kokeilla jotain uutta ilmestyi sattumalta viime tammikuussa, kun Eero katsoi netistä Studio55.fi-haastatteluja. Kun kiinalaisen lääketieteen asiantuntija Nina Haavisto kertoi ruudussa, miten ikivanha lääketiede tuo avun monenlaisiin vaivoihin, Eeron mielenkiinto heräsi.

− Haastattelu kiinnitti heti huomioni. Olin saanut yli kymmenen vuotta sitten akupunktiosta apua polvikipuun, mutta muuten kiinalainen lääketiede ei ollut minulle tuttua. Lähetin heti Ninalle sähköpostia ja kerroin tilanteestani.

Välitön helpotus oireisiin

Maaliskuun alussa Eero istui Haaviston vastaanotolla selvittämässä sairaushistoriaansa. Keskustelun päätteeksi Eeron ruokavalio meni remonttiin, kuten hän oli arvellutkin.

− Olin huomannut jo aiemmin maitotuotteiden käytön huonontavan keuhkojeni tilaa. Nyt jouduin lisäksi luopumaan kaikista vehnä-, ohra- ja kauratuotteista, makeista virvoitusjuomista ja punaisesta lihasta. Tilalle tuli 100-prosenttista ruisleipää, kanaa, kalaa ja kalkkunaa sekä kasviksia.

Ruokavaliomuutoksen myötä tapahtui ihme. Liman eritys väheni jo ensimmäisen viikon aikana, ja aiemmin oikutellut vatsan toiminta sekä yönukkumiset parantuivat.

− Valtava ja liimamaisen sitkeä limaisuus keuhkoissa ja nenäonteloissa pitivät jatkuvaa tulehdus- ja kuumeilukierrettä. Akupunktiohoito ja ruokavalio yhdessä tekivät liman irtoamisen ja tyhjentymisen helpommaksi. Tänä keväänä minulla ei ole ollut allergiaoireita aikaisempien keväiden malliin. Selkäkipuja on myös hoidettu neulottamalla lupaavin tuloksin, Eero sanoo.

Elämänilo löytyi uudestaan

Kiinalaisen lääketieteen antaman avun myötä Eero on uusi mies. Elämänmuutosta ei ole ollut vaikea toteuttaa.

− Olen löytänyt ruokavaliooni uusia maistuvia ruokavariaatioita. Kasvisosekeittoa olen oppinut jopa himoitsemaan. Kasviksista, broilerista, kananmunista, kalkkunasta, sienistä ja kalasta olen kehitellyt itselleni uusia ruokalajiversioita.

Keuhkojen ylilimaisuutta ei pystytä ehkä täysin korjaamaan, mutta ruokavalio ja akupunktio ovat vaikuttaneet dramaattisesti oireiden helpottamiseen ja sen myötä elämänlaatuun.

− Olen pärjännyt jo neljän viikon ajan ilman astma- ja särkylääkkeitä. Äskettäin käymässäni keuhkolääkärikontrollissa sain kokeiden ja tutkimusten pohjalta myös lääkärin siunauksen astmalääkkeiden käytön lopettamiseksi, Eero riemuitsee.

Parantuneen voinnin myötä Eeron yleiskunto korjaantunut; lenkkeily maistuu jälleen. Nuorempana kaksi maratonia juossut mies haaveilee varovasti vielä kolmannesta täysmaratonista mikäli polvet ja selkä rupeavat kestämään juoksemista. Olisi kuulemma houkutus haastaa Markku Veijalainen mukaan maratonille.

Eeron uudesta olemuksesta on saanut nauttia koko lähipiiri. Myös vaimo on hakeutunut Haaviston vastaanotolle ja saanut avun vaivoihinsa.

− Läheisteni kertoman mukaan myönteinen muutos näkyy selkeästi ulospäin. Elämänilo on löytynyt uudestaan. Jaksan vihdoin nauttia eläkepäivistäni!

Studio55/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat