Stubb: Nato-jäsenyys ei sulkisi pois itsenäistä puolustusta

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) on sitä mieltä, että Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys ei sulkisi pois uskottavaa itsenäistä puolustusta.

– Kaikki lähtee uskottavasta itsenäisestä puolustuksesta aivan riippumatta siitä, olemmeko me Naton jäsen vai ulkopuolella. Ei yksikään Naton jäsen ole ulkoistanut omaa puolustustaan, Stubb sanoi MTV Uutisille sunnuntaina.

Myönteisestä Nato-kannastaan tunnettu Stubb kommentoi MTV Uutisten teettämän kyselyn tuloksia, joiden mukaan enemmistö suomalaisista ei harkitsisi uudelleen Suomen puolustuspolitiikan peruslinjaa eli itsenäistä uskottavaa puolustusta Ukrainan kriisin takia.

Hieman alle puolet kyselyyn vastaajista ei muuttaisi puolustuspolitiikan peruslinjaa. Vajaat 40 prosenttia puolestaan on vastakkaista mieltä. Vastauksissa on vain vähän muutosta maaliskuussa tehtyyn edelliseen kyselyyn Ukrainan kriisin vaikutuksista.

Miehistä hieman useampi harkitsisi puolustuspolitiikan peruslinjan muutosta kuin naisista. Naisilla myös en osaa sanoa -vastausten osuus on selvästi suurempi kuin miehillä. Ikäluokista eniten linjanmuutoksen kannattajia on 55–64-vuotiaissa vastaajissa, joista lähes yhtä suuri osa tosin vastustaa muutoksia.

Uusia vivahteita keskusteluun

Pääministeri Stubb uskoo Ukrainan kriisillä olevan vaikutusta Suomen Nato-keskusteluun.

– No varmasti se saa uusia vivahteita. Mietitään, lisäisikö Nato turvallisuutta Itämeren alueella ja lisäisikö se mahdollisesti Suomen päätöksentekomahdollisuuksia omasta turvallisuudesta, Stubb arvioi.

Stubb myös muistutti, että Nato on vain yksi osa Suomen turvallisuusajattelua. Siihen kuuluvat hänen mukaansa myös itsenäinen uskottava puolustus sekä yhteistyö EU:n ja muiden pohjoismainen, esimerkiksi Ruotsin, kanssa.

MTV Uutisten teettämään, 19.–22. elokuuta toteutettuun kyselyyn vastasi reilut 1 500 henkilöä, jotka olivat edustava otos täysi-ikäisistä suomalaisista. Verkkopaneelina toteutetun kyselyn virhemarginaali on enimmillään kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja