Stressaako joulu? Vältä turha ahdistus näillä vinkeillä

Joulu ei ole kaikille vain iloista aikaa, sillä juhlien järjestäminen vaatii myös paljon aikaa, rahaa ja työtä. Kokosimme yhteen vinkit, joiden avulla vältät stressaamisen tänä vuonna.

Joulun kerrotaan olevan rauhaisaa aikaa, mutta usein se on kaikkea muuta. Stressin voi kuitenkin välttää, kun asennoituu itse oikein.

Mene aidan matalimmasta kohdasta

Mikä aiheutti kiirettä viime vuonna? Ennakoi mahdolliset ongelmat ja kiireen paikat ja päätä hoitaa ne toisin tänä vuonna. Voisitko vaikkapa lepsuilla joulusiivouksen kanssa tai tilaisitko lahjat netistä ruuhkashoppailun sijaan?

Ahdistaako ruoanlaitto?

Onko joulupöydän todella oltava täydellinen ja jos olet epävarma ruoan onnistumisesta, onko se pakko tehdä itse?

Jos kinkun paisto arveluttaa, osta sitä valmiina. Jos laatikot kärähtävät, hanki suosiolla eineslaatikot. Kaiken ei tarvitse olla viimeisen päälle tip top, jos se uhkaa perheenne joulumieltä.

Jouluruokien kokkailuun saa myös kulumaan aikaa. Osta hyvällä omallatunnolla tarvitsemasi asiat valmiina ja tee itse vain ne, jotka jaksat ja haluat.

Siivoaminen ärsyttää

Pakko siivota, vaikka ei tippaakaan huvittaisi? Kysy itseltäsi, kuinka tärkeää on, että joka paikka on viimeisen päälle kunnossa juhlapäivänä? Myös tavallinen viikkosiivous on aivan riittävä. Kaapit, saunat ja pakastimen takaosat voit puhdistaa sitten, kun sinulla on siihen aikaa.

Järjestä perheen kesken siivouspäivä, jonka aikana teette yhdessä tarvittavat touhut. Tai vielä parempaa: Osta koko perheellenne yhteinen joululahja ja palkkaa siivooja hoitamaan kotinne joulukuntoon.

Muistathan, että ulkopuolisen avun palkkauksen voit vähentää myös verotuksessa!

Älä odota liikaa

Oletko henkeen ja vereen jouluihminen, joka odottaa juhlapyhiltä täydellisyyttä? Älä aseta odotuksiasi liian korkealle. Anna asioiden tapahtua omalla painollaan ja pyri itse keskittymään rentoutumiseen ja hyvään mielen levittämiseen.

Perhesuhteet ahdistavat

Suku on pahin, sanotaan, eikä sanonta ole täysin tuulesta temmattu – perhesuhteet voivat kiristyä etenkin jouluna, kun kaikki kerääntyvät saman katon alle.

Muista ottaa hetki omaa aikaa myös jouluna, etenkin jos lämpömittarisi nousee reippaasti plussan puolelle. Lähde vaikka kävelylle raikkaaseen ilmaan tai vietä hetki lueskellen hyvää kirjaa. Siten pystyt välttämään pahimmat riitatilanteet.

Et ehdi nukkumaan tarpeeksi, koska kaikki asiat on saatava valmiiksi ennen aattoa

Onko saunan todella oltava putipuhdas ennen joulua ja kuusen valmiiksi koristeltu? Päästä itsesi hieman helpommalla ja muista, että juhlan sujumisen kannalta sinun hyvä tuulesi on huomattavasti tärkeämpi asia kuin se, onko kotisi täydellinen.

Ahdistaako rahantuhlaus?

Lahjoihin saa helposti kulumaan paljon rahaa, mikä ahdistaa monia. Sille voi kuitenkin löytyä vaihtoehtoja.

Alennusmyynnit alkavat yleensä muutamaa päivää ennen joulua, joten hanki lahjat vasta silloin ja suunnittele jo nyt, mitä ostat kenellekin. Hyvä keino on hankkia lahjat netistä, sillä verkkokaupoissa on yleensä hyviä alennuksia ympäri vuoden.

Myös ruokaan saa rahaa kulumaan enemmän kuin tarpeeksi. Älä osta kaikkea mahdollista, vaan pitäydy niissä ruoissa, joita oikeasti syötte tai syökää yhdessä suvun kesken niin, että jokainen huolehtii jostain ruokatarjoilusta.

Joululahjat hankkimatta?

Joululahjojen ideointi voi olla vaikeaa. Älä turhaan suomi itseäsi, vaan mene suosiolla sieltä, mistä aita on matalin: Jokainen arvostaa suklaata, villasukkia, joulukukkia tai viinipulloa. Myös joulun lahjapakkauksissa myytävä kosmetiikka, kuten shampoot ja vartalovoiteet ovat hyvä lahja monelle. 

Lapset arvostavat vuodesta toiseen suosittuja lautapelejä, jouluisia kirjoja, makeisia ja dvd-elokuvia. Teini-ikäisille kelpaavat taatusti leffaliput tai vaatelahjakortti. Älä kerää liikaa stressiä jouluostoksille, vaan pyri säilyttämään rento ja hyvä mieli.  

Lue myös:

    Uusimmat