Mainos

STM: Sikainfluenssa voi levitä laajasti myös Suomessa

Sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Tapani Melkas pitää sikainfluenssan yleistymistä ja laajaa leviämistä Suomessa täysin mahdollisena.

- Taudin leviämistä on kuitenkin vaikea ennustaa. Yleensähän on niin, etteivät influenssat leviä kesäaikaan. On mahdollista, että suurempia tapausmääriä tulee vasta syksyllä.

STM tiedotti kahdesta Suomessa varmistuneesta influenssatapauksesta aamupäivällä.

- Tilanne oli odotettu, koska muissa Pohjoismaissa oli jo varmistunut sikainfluenssatartuntoja. Oli aivan selvää, että Suomeenkin näitä tapauksia tulee.

Melkas kuitenkin arvioi, että tauti on toistaiseksi osoittautunut odotettua lievemmäksi, mikä helpottaa mahdolliseen pandemiaan varautumista.

- Taudin leviäminen pyritään estämään pitämällä tartunnan saaneet potilaat eristyksessä. Tässä vaiheessa vielä eristämme potilaat, mutta jos tauti yleistyy, ei eristämiseen enää myöhemmissä vaiheissa ryhdytä.

Sikainfluenssa tarttuu nopeasti

Sikainfluenssasta tekee haastavan se, että taudin itämisaika eli aika tartuttamisesta taudin ensimmäisiin oireisiin, on hyvin lyhyt. Sikainfluenssa tarttuu tarttuu kuten muutkin influenssavirukset: yskiessä ja aivastaessa tai hengitystie-eritteillä tahrautuneiden käsien välityksellä.

- Sikainfluenssan itämisaika vaihtelee 1-7 vuorokauteen. Tyypillisimmin se on vain 1-4 vuorokautta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tutkimusprofessori Petri Ruutu.

Suomella on tarpeeksi lääkkeitä varastossa sikainfluenssaa vastaan. Ruutu sanoo, että lääkkeillä voidaan hoitaa kaikki sikainfluenssatartunnan saaneet, jotka hakeutuvat hoitoon kahden vuorokauden kuluessa oireiden ilmaantumisesta.

- Tällä hetkellä virus on herkkä lääkkeille, mutta emme tiedä mitä tapahtuu, jos ja kun jatkossa lääkettä käytetään laajamittaisesti. Virukselle saattaa kehittyä vastustuskyky lääkkeitä kohtaan.

Tällä hetkellä Suomessa on jo käytössä kaksi erityyppistä lääkettä sikainfluenssaan.

- Toiseksi on niin, että jos toinen lääke on tehoton, toinen vielä auttaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.