STM kehottaa varautumaan – kun sisärajavalvonta loppuu, koronatartunnat saattavat kasvaa: Ministeriö sälytti vastuun Suomeen saapuvien ohjeistamisesta kunnille

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Satu Koskela kommentoi kuntien toimia kehittyvässä koronavirustilanteessa:"Odotamme reagointiherkkyyttä ja tilannetajua" 3:15
Katso uutisjuttu: Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Satu Koskela kommentoi viime kuussa kuntien toimia kehittyvässä koronavirustilanteessa: "Odotamme reagointiherkkyyttä ja tilannetajua"

Sisärajatarkastukset loppuvat näillä näkymin alle viikon kuluttua. Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) mukaan kuntien ja sairaanhoitopiirien on varauduttava, jotta koronavirus ei leviäisi rajanylityspaikoilla.

STM:n mukaan on mahdollista, että matkustajien määrä kasvaa, jos sisärajavalvonta päättyy. Tämänhetkisen tiedon mukaan valvonta on päättymässä 23. marraskuuta, eli ensi maanantaina. Tuolloin Rajavartiolaitos poistuu päivystämästä Schengen-sopimukseen kuuluvilta rajanylityspaikoilta.

STM:n mukaan tämä lisää koronatartuntojen riskiä. Ministeriö ottaa asiaan kantaa tänään julkaisemassaan tiedotteessa.

– Suomessa on tällä hetkellä huomattavasti parempi tautitilanne kuin monessa muussa maassa Euroopassa. Siksi alueellisten varautumissuunnitelmien ja niihin sisältyvien toimien on oltava ajan tasalla ja valmiita toteutettaviksi, tiedotteessa linjataan.

Ministeriön mukaan kuntien ja sairaanhoitopiirien on laadittava pikaisesti ja yhteistyössä suunnitelmansa sen suhteen, miten turvallisuus varmistetaan, kun matkustajia saapuu Suomeen.

– Erityisesti tämä koskee niitä kuntia ja sairaanhoitopiirejä, joissa on maaraja, ulkomaanliikenteen satama tai lentokenttä.

STM:n mukaan on paikallisten tartuntatautiviranomaisten vastuulla suunnitella, miten kaikki matkustajat ohjeistetaan siitä, miten heidän tulee toimia Suomeen saapuessaan.

Kuntien ja sairaanhoitopiirien on STM:n mukaan raportoitava suunnitelmista ja toimenpiteistä alueellisten epidemiatyöryhmien välityksellä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselle.

Lue myös:

    Uusimmat