Jopa 800 rajavartijaa lähetetty komennuksille eri puolille Suomea, kun korona palautti sisärajavalvonnan – "Itärajalla asiakas tiesi suunnilleen, mistä on kysymys"

Rajavartijoita siirrellään rajalta toiselle – epidemia vaatii Rajavartijalaitokselta venymistä 6:28

Noin 800 rajavartijaa on joutunut jättämään aiemman työpisteensä ja siirtymään esimerkiksi länsi- ja pohjoisrajoille koronavirusepidemian vuoksi. Poikkeuksellinen vuosi on syönyt laitoksen resursseja ja kuormittanut rajavartijoita.

Poikkeuksellinen vuosi on muuttanut huomattavasti rajavartiolaitoksen toimintaa.

Tavallisesti rajavartiolaitos keskittyy ulkorajojen valvontaan, mutta koronan myötä rajavalvonta on palautettu myös EU:n sisärajoille – rajavartioita on siis siirretty Venäjän rajalta myös Ruotsin ja Norjan rajoille.

– Se on kuormittanut organisaatiotamme erittäin paljon, kommentoi rajavartiolaitoksen apulaiskomentaja, everstiluutnantti Juha Kivelä.

– Kun mennään paikkoihin, joissa ei normaalioloissa tehdä minkäänlaisia rajatarkastuksia, siellä ei ole puitteita työn tekemiselle. Se on suurin haaste poikkeusolojen aikana.

”Sellaisilla henkilöillä on haasteita, joilla on pieniä lapsia”

Pasi Hämäläinen on yksi 800:sta siirron saaneesta rajavartijasta.

– Kyllähän se normaalista itärajan rajatarkastuksista poikkeaa. Asiakas itärajalla tietää suunnilleen, mistä on kysymys. Mutta kun mentiin länsirajalle, missä rajatarkastuksia ei ole ollut, on jouduttu opastamaan ja ohjeistamaan välillä vähän kärkevämminkin.

Hämäläinen aloitti komennuksensa kevättalvesta pohjoisesta Norjan rajalta, siirtyi toukokuussa Pelloon länsirajalle, vietti kesän Torniossa ja jatkoi elokuussa Helsinkiin rajavartiolaitoksen esikuntaan.

Hän on saanut järjesteltyä asiansa pitkästä komennuksesta huolimatta, mutta kaikille kollegoille poikkeusolojen järjestelyt eivät ole ollut yhtä helppoja.

– Sellaisilla henkilöillä on huomattavasti enemmän haasteita, joilla on pieniä lapsia, tai joissa molemmat vanhemmat ovat rajavartijoita.

”Miehet ovat velvollisia lähtemään näille komennuksille”

Kivelä sanoo, että rajavartiolaitos pyrkii ottamaan työntekijöiden henkilökohtaiset olosuhteet huomioon.

– Mutta rajavartiolaitoksen toimialue on koko Suomen alue ja kun toteutamme lakisääteisiä tehtäviä, niin kyllä meidän miehemme ovat velvollisia lähtemään näille komennuksille.

Kivelän mukaan rajavartiolaitoksen resurssit riittävät sisärajavalvonnan toteuttamiseen toistaiseksi, vaikka kuormitus onkin suuri.

– Muutamia kymmeniä eläkkeelle jo lähiaikoina jääneitä rajavartijoita on palkattu töihin, mutta on toistaiseksi pärjätty omalla väellä. Mutta totta kai, jos pidemmän aikaa jatkuu, se kuormittaa organisaatiota ja syö resursseja.

Lue myös:

    Uusimmat