Mainos

STM: Lapsen tulot eivät vähennä koko perheen toimeentulotukea

Alaikäisen lapsen vähäiset ansiotulot eivät vähennä perheen toimeentulotukea. Perheen toimeentulotuki koostuu pääasiassa vanhempien ja lasten perusosista, sekä asumis- ja terveydenhuoltomenoista.

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoo tiedotteessaan, että kotona asuvan lapsen säännöllisten ansiotulojen vuoksi perheen toimeentulotukea voidaan vähentää kyseisen lapsen perusosan verran. Vanhempien perusosiin lapsen tulot eivät vaikuta.

Kunnilla on itsenäinen harkintavalta siihen, pidetäänkö lapsen kesäansioita vähäisinä tai satunnaisina. Jos näin tulkitaan, jätetään lapsen tulot huomioimatta suhteessa toimeentulotukeen.

Sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut kuntia toimeentulotuen hyviksi käytännöiksi ja ratkaisuiksi. Ohjeistuksessa todetaan, että lasten satunnaiset kesä- ja viikonloppupalkat ovat sellaisia vähäisiä ansiotuloja, jotka tulee jättää huomioimatta.

– Me olemme tässä asiassa tukemassa, emme ole antaneet minkäänlaista tulkintaa, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön ylitarkastaja Jaakko Ellisaari.

Kaikki tulot vähentävät tukea

Kaikki toimeentulotukiperheet saavat pitää säännöllisistä ansiotuloista vähintään 20 prosenttia, kuitenkin enintään 150 euroa. Tämänsuuruinen tulo ei siis vaikuta toimeentulotuen määrään. Toimeentulotukea vähennetään, jos säännöllinen ansiotulo ylittää edellä mainitun määrän.

Jaakko Ellisaari muistuttaa, että toimeentulotuki on viimesijainen ja harkinnanvarainen tukimuoto. Jokainen toimeentulotukipäätös tehdään yksilöllisen tilanteen ja tarpeiden pohjalta ja käytännössä kaikki tulot ja etuudet vähentävät toimeentulotukea.

(MTV3)

Lue taustat:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja