Mainos

Nuoren kesätyö voi leikata perheen etuuksia - jopa stipendit saatetaan huomioida

Osa kunnista leikkaa perheiden toimeentulotukea kesällä, jos perheen alaikäiset lapset ovat kesätöissä. Rahapulassa painivat kunnat voivat leikata jopa opintostipendit ja muut nuorten rahalahjat.

200-300 euron eli perusosan leikkaaminen on kunnissa tavallista. Osa kunnista leikkaa tukea jopa koko kesätyöpalkan verran.

– Meillä on toimeentulotuessa sellainen linja, että nuorten kesätyöstä otetaan huomioon perusosan suuruinen summa eli noin 292 euroa. Loppuosa jätetään huomioimatta, kertoo Ylivieskan peruspalvelukuntayhtymä Kallion johtava sosiaalityöntekijä Leena Iisakkila.

Ylivieskassa ei uskota, että nuori joutuu palkallaan paikkaamaan perheen taloutta puuttuvan kolmen sadan euron verran.

"Ei mitenkään kohtuullista"

Asiantuntijat pitävät kuntien menettelyä kohtuuttomana nuoria kohtaan. Heidän mielestään nuorten ansioita ei pidä vähentää perheen etuuksista, sillä lain hengen mukaan lasten ei kuulu osallistua perheen elatukseen.

– Ei se kyllä kannusta heitä pieneenkään tulonhankintaan eikä ylipäänsä heidän suuntautumistaan työmarkkinoille sitten vähän vanhempana. Näitä käytäntöjä ei voi pitää millään tavalla kohtuullisina, sanoo tutkija Jouko Karjalainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Myös osa kunnista on samoilla linjoilla.

– Jos ajatellaan, että molemmat vanhemmat ovat työttömiä ja lapsi saa olla kaksi viikkoa töissä, kyllä se aika kovalta ratkaisulta tuntuu. Me emme ole lähteneet näihin leikkauksiin, koska olemme katsoneet, että se ei ole inhimillisesti oikein, Kokkolan kaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Jussi Salminen sanoo.

Kunnissa toivotaan nyt tarkempaa ohjeistusta toimeentulotuen leikkauksiin.

– Kaipaamme selkeitä linjauksia esimerkiksi siitä, että mitä ei oteta huomioon. Esimerkiksi stipendi tai joku muu olisi hyvä olla olemassa, jotta jäisi myös se jouston vara, se yksilöllisyyden huomioiminen. Leena Iisakkila sanoo.

Katso Outi Airolan juttu (Seitsemän uutiset 28.5.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.