Mainos

Sri Lankan uhreista arviolta kolmasosa lapsia

Aasian katastrofissa toiseksi eniten kärsineessä Sri Lankassa sää on haitannut avustus- ja raivaustöitä.

Sri Lanka

Sri Lankan itäisellä rannikolla tuhoalueen pituudeksi on arvioitu yli 800 kilometriä - matka joka vastaa väliä Helsingistä Rovaniemelle. Kylät ja kaupungit ovat tuhoutuneet kehitysmaassa, jonka talous ei ole edistynyt samaan tahtiin kuin esimerkiksi Thaimaassa tai Indonesiassa.

- Tuho on juuri sellaista, mitä olemme nähneet televisiosta. Se on kauheaa, mutta minua liikuttaa eniten niiden lasten määrä, jotka ovat menettäneet vanhempansa, ja myös niiden vanhempien määrä, jotka odottavat rannalla lastensa paluuta, sanoo pääjohtaja Carol Bellamy Unicefista.

Aasian tulvakatastrofin uhreista kolmanneksen arvellaan olevan juuri lapsia. Unicef tutkii nyt aluetta arvioidakseen jättiläismäistä avuntarvetta. Myös EU osallistuu hätäavun järjestämiseen, ja tonneittain sitä on jo saapunut. Sri Lankan viranomaiset pelkäävät kulkutautien leviämistä hyökyaaltokatastrofista selviävien keskuudessa.

- Saastuneesta vedestä tarttuvien tautien leviäminen on vakava uhka, Sri Lankan hallituksen edustaja Tara de Mel kertoi toimittajille.

Vielä kulkutaudit eivät ole aiheuttaneet kuolemantapauksia. Hyökyaaltokatastrofista pahiten kärsineellä saarivaltion itäisellä Amaparan alueella rankkasateet taukosivat vihdoin eilen ja tulvavesi alkoi laskea. Terveydenhoitohenkilökunta pääsee nyt leireille, joilla katastrofista selvinneet asuvat. Avustustyöntekijät ovat huolissaan alueen hygieniatilanteesta.

- Tarvitsemme lisää käymälöitä, avustustöitä johtava Herat Abeyweera sanoi.

Myös avustustavaroiden kuljetukset helikoptereilla ja kuorma-autoilla on aloitettu uudelleen. Sri Lankan itä- ja koillisrannikko on keskushallinnosta lähes riippumatonta tamilialuetta. Jo viime viikolla paikalliset tamilien avustusjärjestöt ja viranomaiset järjestäytyivät kiireesti ja perustivat pakolaisleirejä.

Tsunamin aiheuttama junaonnettomuus kaikkien aikojen pahin

Hyökyaallon aiheuttama junaturma Sri Lankassa on kaikkien aikojen pahin rautatieonnettomuus.

Hyökyaallon voimasta kiskoilta suistuneen junan uumenista on löytynyt tähän mennessä jo 1300 kuollutta.

Vaunujen ja veturin alla on yhä kuolonuhreja. Vesimassa paiskasi junan sata metriä sisämaahan. Turmasta selvisi hengissä vain 150 matkustajaa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.