Sputnik-rokote odottaa Euroopassa vielä lääkeviraston hyväksyntää – moni maa on silti ottanut sen jo käyttöön: "Etuina hinta ja helppous"

1:49
Kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola raportoi Saksasta: Nämä maat Euroopassa ovat kiinnostuneita hankkimaan Sputnik-rokotetta kansalaisilleen.

Venäläinen Sputnik-rokote odottaa yhä Euroopan lääkeviraston hyväksyntää, mutta esimerkiksi EU-maa Unkari on ottanut sen jo käyttöönsä ”omalla vastuulla”, kertoo MTV Uutisten Euroopan kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola.

Presidentti Tarja Halonenkertoi eilen MTV:n haastattelussa Venäjän tarjonneen Suomen käyttöön Sputnik-koronarokotteen valmistusteknologiaa.

Asia oli noussut esille Halosen ja Venäjän parlamentin ylähuoneen puheenjohtajan Valentina Matvijenkon puhelinkeskustelun aikana.

Tänään asiaan ovat ottaneet kantaa muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.). 

– Nämä eivät ole poliittisia kysymyksiä, Marin kommentoi rokotekysymystä tiedotustilaisuudessa.

Sputnik on jo käytössä monissa Euroopan maissa 

Sputnik-rokote on tällä hetkellä käytössä monessa Euroopassa, vaikka se ei ole saanut Euroopan lääkeviraston hyväksyntää. Rokotetta piikitetään jo Unkarissa, Serbiassa, San Marinossa, Montenegrossa, Moldovassa ja Bosnia-Herzegovinassa. Näistä Unkari on EU-maa.

Maanantaina EU-maista myös Slovakia ilmoitti ostaneensa rokotetta 2 miljoonaa annosta.

– Nyt Slovakiassa on hallituskriisi, koska muut hallituspuolueet eivät olisi sitä vielä halunneet tilata. Myös Tsekki on jo tiedustellut Venäjältä rokotetta, Heikki Piuhola kertoo.

Piuholan mukaan Sputnikin etuja ovat edullinen hinta ja helppous.

– Se on helppo rokote rokottajille. Sitä voidaan säilyttää jääkaappilämpötiloissa. Lisäksi siitä on kehitteillä myös uusi rokote, jossa riittäisi vain yksi annos. 

Euroopan lääkeviraston hyväksyntä saattaa Piuholan mukaan kestää vielä useita viikkoja. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja