SPEK muistuttaa, ettei suurin säästökeino välttämättä liity sähkön hintaan – "Jotta kukaan ei joutuisi vielä pahempaan pulaan"

Palopäällikkö kertoo yleisimmistä kodin kytevistä vaaranpaikoista 2:52
KATSO MYÖS: Palopäällikkö kertoo videolla kodin yleisimmistä vaaranpaikoista.

Moni joutuu nipistämään sähkön kulutuksessa tänä syksynä ja talvena, mutta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö muistuttaa turvallisuusriskeistä. 

Sähkön hinnan noususta on viime kuukausina puhuttu paljon, ja monessa taloudessa tuskaillaan tulevista sähkölaskuista. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK) muistuttaa, että suurin säästö voi kuitenkin syntyä muusta kuin sähköstä nipistämisestä.

– Ymmärrämme, että monissa perheissä ollaan huolissaan sähkölaskusta tänä syksynä. Haluamme nostaa esille turvallisuusnäkökulman, jotta kukaan ei joutuisi vielä pahempaan pulaan. Suurin säästökeino ei välttämättä liity sähkön hintaan, vaan siihen, että vältetään tulipalo tai vesivahinko, vanhempi asiantuntija Ilpo Leino Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä toteaa tiedotteessa.

Järjestön mukaan riski voi syntyä ennen kaikkea henkilön omista luovista ratkaisusta. Tulee muistaa, että tulipalon vaikutukset ja kustannukset ovat taatusti suuremmat kuin sähkölaskussa säästetyt kympit tai sataset. Tulipalon seurauksia voivat tuhoutuneen kodin ja omaisuuden lisäksi olla tilapäinen muutto muualle tai jokin terveydellinen asia. Vakuutusehdot onkin hyvä tarkastaa.

Jos ei mitään muuta aio tehdä, niin Leino suosittelee, että jokainen varmistaisi ainakin sen, että palovaroittimet toimivat ja niitä on tarpeeksi.

– Erityisen hyvä juttu on myös katsoa, löytyykö kotoa alkusammutusvälineitä ja tietävätkö kaikki perheessä eri reitit ulos. Jos vaihtoehtoinen poistuminen tapahtuu vaikkapa ikkunan kautta, saahan sen avattua helposti ilman avainta, Leino kehottaa selvittämään. 

Montako palovaroitinta kotona oikeasti pitäisi olla? Juttu jatkuu videon alla.

Tiesitkö? Näin monta palovaroitinta kotona oikeasti pitäisi olla 1:36
Löytyykö sinulta tarpeeksi palovaroittimia?

Sähköä säästäessä voi tapahtua erilaisia onnettomuuksia.

– Kannattaa miettiä, mitä ovat ne eniten sähkölaskuun vaikuttavat asiat ja keskittyä niihin. Valaisusta tinkiminen liikaa ei välttämättä helpota merkittävästi kukkaroa, mutta pimeässä kompastuminen voi johtaa loukkaantumiseen, SPEKin vanhempi asiantuntija Ilpo Leino kertoo.

SPEKin pääviesti on, että säästäessä huomioidaan turvallisuus. Kotona voi varautua varmistamalla, että turvallisuustaidot ovat hallussa ja alkusammutusvälineet kunnossa. Myös lapsille tulee opettaa perusasiat.

Näin säästät energiaa turvallisesti 

Pesukoneiden käyttö ja akkujen lataaminen

SPEK ei suosittele pesukoneiden valvomatonta käyttöä, sillä siihen liittyy aina tulipalo- ja vesivuotoriski. Olemme kertoneet esimerkiksi vakuutusyhtiön varoituksesta koskien yösähkön käyttöä. Muista kuitenkin, että pesukoneille on olemassa erilaisia vuotovahteja ja -hälyttimiä. 

Kuten olemme aiemmin muistuttaneet, akkupaloa on hyvin vaikea sammuttaa, joten akkujen lataamista on syytä valvoa. Lataa akut niin, ettei lähellä ole mitään helposti syttyvää. 

Erilaiset lämmityslaitteet

SPEK muistuttaa, että lämmityslaite on syytä ostaa luotettavalta toimijalta. Tarkista, millaiseen tilaan laite on suunniteltu ja millainen on sen kunto. Vie oudosti käyttäytyvä tai ääntelevä laite huoltoon. Noudata aina valmistajan ohjeita: jos laite ei ole sisäkäyttöön suunniteltu, älä käytä sitä sisällä. 

Miten vältät onnettomuuksia valaistuksesta säästäessäsi?

Vaikka ei takkatulen loimuun olisikaan niin tottunut, moni turvautuu sähköä säästääkseen puilla lämmitettäviin tulisijoihin. Tällöin on kuitenkin syytä varmistaa, että kotona on toimiva häkävaroitin. Lisäksi tulee muistaa nuohoojan tarpeellisuus. Tulisijaa käyttäessä on kuitenkin syytä pitää mielessä muutama oleellinen seikka. Lue aiemmasta artikkelistamme, mitä Nuohousalan Keskusliitto kehottaa huomioimaan.

Liian hämärä valaistus voi johtaa kaatumisiin tai muihin onnettomuuksiin. Siivoa turhat tavarat kulkureitiltä, ettet kompastele niihin.

Moni saattaa kuitenkin sammuttaa valot ja polttaa kynttilöitä sähköä säästääkseen. SPEK suosittelee led-kynttilöitä niiden paloturvallisuuden vuoksi. Jos kuitenkin käytät tavallisia kynttilöitä, aseta ne sellaisiin paikkoihin, joissa ei ole kaatumisvaaraa, eikä liekki pääse tarttumaan helposti syttyviin materiaaleihin. Asettele kynttilät riittävän kauas toisistaan palamattomalle alustalle. 

Tiesitkö? Liian tiheistä kynttiläasetelmista voi seurata allaspalo, joka tulee sammuttaa tukahduttamalla. Juttu jatkuu videon alla.

Tiedätkö, mikä on allaspalo? Vältä tuikkujen poltossa piilevä tulipaloriski 3:11
Tiedätkö, mikä on allaspalo? Vältä tuikkujen poltossa piilevä tulipaloriski.

Lämmittäminen puilla

Tulisijaa käyttäessä tarkkaile sen kuntoa ja hormin kuumuutta. Liika lämmittäminen voi vaurioittaa niin tulisijaa kuin hormiakin. Sulje pellit vasta, kun hiillos on täysin sammunut.

Poista tuhkat tulipesästä sekä arinan alta, ja laita paloturvalliseen paikkaan. Huolehdi, ettei lähellä ole syttyvää materiaalia.

Katso, kuinka tulisija toimii kaikista energiatehokkaimmin. Juttu jatkuu videon alla.

Miten säilytät polttopuita?

SPEKin mukaan paras tapa säilyttää polttopuita on ilmava puuvarasto, jossa puut säilyvät kuivina. Polttopuita tulisi säilyttää kahdeksan metrin päässä asuinrakennuksesta. Pelastuslaissa sanotaan, ettei syttyvää materiaalia saa säilyttää ullakolla, kellarissa, rakennuksen alla tai sen välittömässä läheisyydessä. 

Käytätkö aurinkopaneeleja? Muista tämä

Ammattilaisen tulisi asentaa aurinkopaneelit. Muista tutustua käyttöohjeeseen ja tarkkaile paneelien kuntoa – erityisesti myrskyn jälkeen.  Jos huomaat vaurioita, ota yhteyttä järjestelmän toimittajaan.

Ovatko palovaroittimet kunnossa? Katso tärkeät videot aiheesta:


Mistä löytyy palovaroittimen parasta ennen -päivä? Näin tarkistat oman laitteesi kunnon 0:38
Mistä löytyy palovaroittimen parasta ennen -päivä?

Tulipalossa savuun pakeneminen on kohtalokasta:"Muutamakin henkäys sitä voi olla tappavaa" 2:20
Tulipalossa savuun pakeneminen on kohtalokasta.

Lähteet: Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tiedote, tiedotteen muut lähteet: Nuohousalan Keskusliitto sekä pelastuslaitosten turvallisuusviestinnän ja palontutkinnan asiantuntijaverkostot

Lue myös:

    Uusimmat