Onko väliä, millaisia klapeja tulipesään nakkaa? Asiantuntija: "Se ihan ensimmäinen pääsääntö on.."

Takka tai muu kodin tulipesä lämmittää asuntoa parhaimmillaan hyvinkin tehokkaasti. Lämpö saattaa kuitenkin mennä harakoille, jos et toimi fiksusti.

Moni lämmittää nousseen sähkön hinnan vuoksi taloaan korostetusti enemmän polttopuilla tulevana talvena. Saadakseen parhaan mahdollisen hyödyn tulisijastaan, kannattaa kuitenkin pohtia, millaisia puita takassa polttaa, missä kunnossa tulisija on ja tarkastella hieman myös tapaa, jolla puita polttaa.

– Se ihan ensimmäinen pääsääntö on, että poltetaan kuivaa puuta. Esimerkiksi koivuklapi helähtää kivasti, kun niitä lyö yhteen ja klapin päässä voi olla sellaisia pienen pieniä halkeamia, ne ovat hyviä merkkejä kuivasta puusta, Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut Motivan energiatehokkuusasiantuntija Teemu Kettunen neuvoo.

Se, paljonko tulisijasta saa irti lämmöntuotannossa, riippuu paljon myös tulisijan kunnosta.

Kettunen muistuttaakin hoitamaan nuohoukset kuntoon ajallaan ja kuuntelemaan myös nuohoojan vinkkejä.

– Nuohooja kyllä huomaa, jos takassa on poltettu esimerkiksi liian kosteita puita, Kettunen toteaa.

– Hyväkuntoinen ja nuohottu tulisija, jossa tulipinnat ovat puhtaita toimii energiatehokkaammin, Kettunen jatkaa.

Kettusen mukaan nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että uusi tulisija toimii energiatehokkaammin kuin vähän vanhempi tulisijamalli.

Katso artikkelin alussa olevalta videolta, mistä puusta valmistetuissa klapeissa on paras lämpöarvo ja paljonko heittokuutiollinen puuta voisi maksaa, että talon lämmittäminen puilla olisi vielä taloudellisesti järkevää.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat