Tukes: Virheitä ja laiminlyöntejä aurinkosähköjärjestelmien asennuksissa – "Voinut jäädä kokonaan tekemättä"

Korkea sähkönhinta on saanut yhä useamman kuluttajan kiinnostumaan aurinkosähköjärjestelmän hankinnasta. Järjestelmän asennus on hyvä jättää aurinkosähköjärjestelmiin perehtyneelle sähköalan ammattilaiselle.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on saanut ilmoituksia virheellisesti ja ammattitaidottomasti asennetuista aurinkosähköjärjestelmistä.

– Ongelmia on ollut esimerkiksi kaapelien kiinnityksessä ja suojauksessa. Kaapelien kiinnitys on voinut jäädä kokonaan tekemättä tai kaapeleita on kytketty toisiinsa vääränlaisilla liittimillä, Tukesin ylitarkastaja Sakari Hatakka sanoo Tukesin tiedotteessa.

Ongelmia on ilmennyt asennusten lisäksi myös käyttöönottotarkastuksissa.

– Tukesin tietoon on tullut ja valvonnassa ilmennyt tapauksia, että sähköturvallisuuslaissa edellytetty sähköurakoitsijan käyttöönottotarkastus, niin sanottu oman työn tarkastus, on tehty vakavan puutteellisesti tai jäänyt tekemättä kokonaan, Hatakka sanoo.

Sähköverkon kanssa rinnakkain toimivalle aurinkosähköjärjestelmälle on tehtävä käyttöönottotarkastus ennen laitteiston käyttöönottoa, ja tilaajan on saatava tarkastuksesta allekirjoitettu käyttöönottotarkastuspöytäkirja.

Pöytäkirja on asennuksesta vastaavan urakoitsijan kirjallinen vakuutus siitä, että järjestelmä on asennettu turvallisuusvaatimusten mukaisesti.

– Sähköurakoitsija vastaa koko järjestelmän turvallisuudesta ja oikeasta asennuksesta. Sähköurakoitsijan tulee valvoa, että paneeliston ja johtojärjestelmien asennus tehdään ammattitaitoisesti ja vaatimusten mukaisesti, korostaa Hatakka.

Sähköverkon kanssa rinnakkain toimiva aurinkosähköjärjestelmä edellyttää asentajalta oikeutta sähkötöihin. Järjestelmän jakeluverkkoon liittämiseen tarvitaan myös lupa alueen jakeluverkkoyhtiöltä. 

Katso myös: Aurinkosähköjärjestelmien suosio on kasvanut Suomessa vauhdilla viime vuosina. Juttu jatkuu videon alla.

Aurinkosähkön käyttö on kaksinkertaistunut Suomessa vuodesta 2016 lähtien 9:28
Viiden jälkeen -ohjelmassa keskusteltiin vuonna 2021 aurinkosähköjärjestelmien suosiosta.

Itsenäinen aurinkosähköjärjestelmä

Aurinkosähköjärjestelmiä on kahden tyyppisiä – jakeluverkon kanssa rinnakkain toimivia järjestelmiä ja itsenäisiä järjestelmiä.

Itsenäisiä järjestelmiä asennetaan muun muassa kesämökeille ja muihin rakennuksiin joissa ei ole sähköliittymää. Järjestelmä toimii yleensä 12–24 voltin tasajännitteellä, eikä asennus vaadi erillistä oikeutta sähkötöihin. Vastuu turvallisesta toteutuksesta on asentajalla, ja on hyvä omata riittävät perustaidot ja noudattaa asennusohjeita.

Tukes ohjeistaa hankkimaan valmiin pakettiratkaisun, jossa järjestelmän valmistaja on valinnut turvalliset ja yhteensopivat komponentit.

Takuuajat vaihtelevat

Aurinkosähköjärjestelmän toimittajaksi Tukes neuvoo valitsemaan luotettavan ja asiantuntevan yrityksen, jolla on riittävästi aiempaa kokemusta järjestelmien asennuksista.

Lisäksi kuluttajan kannattaa hintojen vertailun lisäksi vertailla myös laitteistojen ja asennusten takuuaikoja.

– Erityisesti asennusten takuuajat vaihtelevat paljon ja voivat olla vuoden tai kymmenen vuotta, ja jos järjestelmän toimittaja antaa kymmenen vuoden asennustakuun, niin voi ajatella, että asennus varmaan tehdään hyvin, Motivan asiantuntija Milja Aarni kertoi aiemmin MTV Uutisten haastattelussa.

Toistaiseksi melko vähän tulipaloja 

Aurinkosähköjärjestelmistä alkaneita tulipaloja on Suomessa vielä melko vähän, niitä on toistaiseksi ollut noin kymmenen vuodessa, riskienhallintapäällikkö Jani Jämsä Etelä-Savon pelastuslaitokselta sanoo Tukesin tiedotteessa.

– Tiedossa olevia palon syttymissyitä ja palovaaraa aiheuttavia vikaantumisia ovat viat kaapeloinneissa ja liitoksissa sekä järjestelmän akustopalot. Yleisiä syttymissyitä ovat myös järjestelmien vikaantuminen mekaanisen vaurion seurauksena, lintujen ja jyrsijöiden aiheuttamat vauriot sekä huolimattomat tai omatoimiset asennukset ja järjestelmän riittämätön kunnon seuranta. 

Laitteiden toimintaa on hyvä seurata aktiivisesti. Jos järjestelmän toiminta poikkeaa normaalista, on syytä ottaa yhteyttä järjestelmän toimittajaan tai huoltoon.

Katso myös: Palopäällikkö kertoo yleisimmistä kodin vaaranpaikoista:

Palopäällikkö kertoo yleisimmistä kodin kytevistä vaaranpaikoista 2:52
Palopäällikkö Ari Koivu Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta kertoo videolla, millaiset asiat ovat kodin kyteviä vaaranpaikkoja.

Lähde: Tukes

Lue myös:

    Uusimmat