Päinvastoin kuin yleensä neuvotaan? Palopäällikkö kertoo, kuinka palava sähkölaite kannattaa oikeasti sammuttaa

Palopäällikön vinkit: Näin palava sähkölaite kannattaa oikeasti sammuttaa 3:21
Katso palopäällikkö Ari Koivun koko haastattelu videolta. Videolla Koivu kertoo nähneensä urallaan kaksi varoittavaa esimerkkiä siitä, millä veden lisäksi ei kannata sammuttaa rasvapaloa, sillä palon sammuttajat ovat näissä tapauksissa syttyneet tuleen itse.

Palopäällikön neuvoma sammutusvinkki voi tulla monelle yllätyksenä.

Usein kuulee neuvottavan, ettei palavaa sähkölaitetta tulisi koskaan sammuttaa vedellä. Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen palopäällikkö Ari Koivu on kuitenkin toista mieltä. 

Jos sähkölaite syttyy palamaan, Koivu neuvoo ensin kytkemään sähköt pois, jos mahdollista, – ja sitten heittämään vettä perään.

– Jos ei ole mahdollista kytkeä sähköjä pois, niin siitä huolimatta myös sähkölaitetulipaloihin voi heittää vettä yhden metrin turvaetäisyydeltä. Elikkä jos heittää ämpärin vettä seinässä olevaan pistorasiaan, jossa on puhelimen laturi – heittää sen metrin päästä ikään kuin löylyä laittaisi kiukaalle –, niin vaaraa sähköiskun saamisesta ei ole, Koivu kertoo MTV Uutisten haastattelussa.

– Sen jälkeen ei tietenkään ei saa mennä koskemaan siihen laturiin, kun se on märkä ja se on ylikuumentunut ja se saattaa edelleen olla virrassa. 

Koivu neuvookin sammutuksen jälkeen sulkemaan virrat huoneistosta ja hoitamaan rikkinäisen laturin asianmukaisesti kierrätykseen.

"Ei varmasti voi saada sähköiskua"

Mutta miksi yleensä neuvotaan, että sähköpaloja nimenomaan ei saa sammuttaa vedellä?

Tiesitkö? Eniten sähköpaloja aiheuttanut laite oli viime vuonna sähköliesi, mutta palon syynä oli lähes kaikissa tapauksissa nimenomaan käyttäjän oma huolimaton toiminta

– Se on äärimmäisen turvallinen neuvo. Silloin ei varmasti voi saada sähköiskua, Koivu sanoo, mutta huomauttaa, että palomiehet käyttävät vettä sammutustöissä jatkuvasti.

Reilut 33 vuotta alalla ollut palopäällikkö kehottaa jokaista käyttämään kuitenkin omaa maalaisjärkeään. Itse hän kuitenkin turvautuisi vesisammutukseen, jos kotona syttyisi sähkölaite tuleen.

Mikä huono puoli liittyy sammutuspeiton käyttöön? Miksi vettä ei saa käyttää rasvapaloon? Videolla Koivu kertoo nähneensä urallaan kaksi varoittavaa esimerkkiä siitä, millä veden lisäksi ei kannata sammuttaa rasvapaloa, sillä palon sammuttajat ovat näissä tapauksissa syttyneet tuleen itse. Katso video artikkelin alusta!

Lue myös:

    Uusimmat