Sovinto

Svinalängorna, Ruotsi 2011. Ohjaus: Pernilla August. Käsikirjoitus: Pernilla August ja Lolita Ray. Tuotanto: Ralph Carlsson, Helena Danielsson. Kuvaus: Erik Molberg Hansen. Leikkaus: Åsa Måssberg. Pääosissa: Noomi Rapace, Outi Mäenpää, Ville Virtanen, Ola Rapace, Tehilla Blad, Junior Blad, Minna Haapkylä, Håkan Bengtsson. Kesto: 120 min.

Vuonna 2006 suomalaiset sukujuuret omaava ruotsalaiskirjailija Susanna Alakoski julkaisi omaelämäkerrallisen romaanin Sikalat ja voitti August-palkinnon. Nyt pitkän uran näyttelijänä tehnyt Pernilla August on sovittanut kirjasta elokuvan, joka on saanut tylsäksi käännösnimekseen Sovinto. Autenttisesta siirtolaisangstista vastaavat ehdat suomalaisnäyttelijät.

Nostalgiselle 1970-luvulle ja nykyaikaan sijoittuva draama kuvaa raadollisesti ja silti ymmärtäen meille suomalaisille liiankin tuttua kliseetä Ruotsiin muuttaneista syrjäytyjistä, jotka paremman elämän sijaan usein törmäsivät seinään, ja pulloon. Näkökulma on lasten, siis niiden jotka kärsivät tilanteesta eniten.

34-vuotias Leena (Noomi Rapace) elää sopusointuista elämää aviomiehensä (Ola Rapace) ja kahden lapsensa kanssa Tukholman Söderissä. Hän on tukahduttanut nuoruutensa muistot ja katkaissut suhteensa kasvuympäristöönsä Ystadiin. Niin tehokkaasti, että perhe uskoo hänen vanhempiensa kuolleen. Kaupunkilaisperheidylli alkaa rakoilla, kun Leena saa puhelinsoiton Ystadin sairaalasta: äiti (Outi Mäenpää) on lähellä kuolemaa.

Leena kohtaa menneisyyteensä, jonka on pyrkinyt unohtamaan viimeiset 25 vuotta. Sikalaksi kutsutun lähiön lapsuudenkodissa kipeät muistot hyökkivät pintaan. Reteä duunari-isä Kimmo (Ville Virtanen) ja Aili-äiti eivät ole sopeutuneet vaan sekoilleet suomalaisvodkissa aamusta iltaan, Leena (Tehilla Blad) ja pikkuveli Sakari (Junior Blad) kuunnelleet tappelua tappelun jälkeen. 14-vuotias älykäs tyttö pystyy pakenemaan kotipainajaista uinnin ja kilpailun maailmaan, mutta veli on liian nuori ja herkkä.

Pernilla Augustin yhdessä Lolita Rayn kanssa käsikirjoittaman elokuvan rakenne on hitusen sahaava. Jännite ja tematiikka kasvavat turhan hitaasti; mutta hetkittäistä löysyyttä paikkaa kauttaaltaan komea näyttelijäntyö.

Nuorta Leenaa näyttelee herkkäkasvoinen Tehilla Blad (s. 1995), joka esitti Noomi Rapacea lapsena jo menestyksekkäissä Millennium-leffoissa.

Parhaiten juuri pelottomana muskelihakkerina Lisbeth Salanderina tunnetussa Rapacessa yhdistyvät voima ja herkkyys poikkeuksellisella tavalla; nytkin hän näyttelee kuin äärimmilleen jännitetty jousi. Oivallinen on myös Ola Rapace (Kimpassa), aviomies tosielämässä.

Virtanen ja osastaan Ruotsissa palkittu Mäenpää ovat rapa-alkoholisoituneena avioparina ilmiömäisiä. Päälle kaatuvat joulukuuset, veriset tappelut ja delirium-kohtaukset ovat harvinaisen rankkaa tavaraa. Kuitenkin katsojan on pakko olla myös heidän puolellaan, kiitos Augustin vivahteikkaan ohjauksen.

Teksti: Tuuve Aro

Lue myös:

    Uusimmat