Sote-ratkaisun rahoitus arveluttaa HUS:n johdossa "Tarvevakio kuulostaa oikeudenmukaiselta, mutta on käytännössä hutiloiden rakennettu"

3:32
Perustuslakivaliokunta hyväksyi sote-uudistuksen perusratkaisut – näin puheenjohtaja Antti Rinne kommentoi yksimielistä lausuntoa

Sote-uudistukseen tarvittava lakipaketti läpäisi vihdoin perustuslakivaliokunnan seulan. Soten valmistuminen on lykkääntynyt monta kertaa sen takia, että osa valmistelluista laeista olisi ollut perustuslain vastaisia.

Tänään eduskunnan perustuslakivaliokunta sai vihdoin valmiiksi sotelausuntonsa, eikä sen valossa soteuudistukselle enää ole perustuslaillisia esteitä. 

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on kuitenkin huoli rahojen riittävyydestä. HUSin toimitusjohtajan Juha Tuomisen ensikommentti sotelausunnon kuultuaan oli,  että perustuslakivaliokunta sälytti rahoitusongelman sosiaali- ja terveysvaliokunnalle.

– Minä toivon, että eduskunta suhtautuu tähän vakavasti, sanoo Tuominen.

– Helsinki-Uusimaa- alueen asukkaat ovat rahoituksellisesti huonommassa asemassa kuin muualla maassa asuvat, sanoo Tuominen.

Tuominen avaa väitettään sillä, että HUSilla on lukuisia erityistehtäviä, joita eivät muut Suomessa hoida kuten elintensiirrot ja lasten sydänleikkaukset.

– Silti vain noin puolet erikoissairaanhoidon kustannuksista on huomioitu rahoitusmallin lasketaperusteissa, loput tulee vähän arpapelillä, sanoo Tuominen. 

Tuomisen mukaan tämä johtaa siihen, että HUS ei saa riittävästi rahoitusta monikulttuurisen, ikääntyvän väestönsä hoitamiseen.

– Jos järjestelmä heikkenee, se alkaa rapautua ja eriarvoistua. Tämä taas johtaa siihen, että ihmiset alkavat hankkia palveluita vakuutusjärjestelmän kautta, ja siitähän se oravanpyörä vasta lähteekin, kuvailee Tuominen. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja