Sota ikääntymistä vastaan: Naistenlehdissä ei näy yli 40-vuotiaita

Viisikymppisiä naisia ei medioissa näy. Jopa vanhemmalle väestölle suunnatut lehdet silottelevat rypyt pois kuvistaan.

Viisikymppisiä naisia ei löydy muotilehdistä, kertoo livescience.com. Esimerkiksi huippumuotia esittelevä Vogue-lehti on vain kerran päästänyt kanteensa yli 40-vuotiaan naisen, nimittäin HalleBerryn syyskuussa 2010.

Tutkimuksen mukaan vanhempien naisten kato ei keskity vain muotilehtien kansiin: myöskään kuvitus- ja mainoskuvissa ei nähdä keski-ikäisiä. Vaikka lehti olisi tarkoitettu vanhemmalle naiselle, kuvituksena käytetään laihoja, nuorekkaita ja rypyttömiä naisia.

Eksperttien mukaan kuvat voivat saada vanhemmat naiset jopa hylkäämään seksuaalisen puolensa. Tutkimusta tehneen DeniseLewisin mukaan kuvien käytöstä syntyy ongelmia, joita aiheuttaa negatiivinen ruumiinkuva.

– Se johtaa siihen, että ihmiset kieltäytyvät ikääntymästä ja ponnistelevat suuresti näyttääkseen ideaalilta nuorekkaalta ihmiseltä, Lewis kuvaa.

Lehtien viesti: Piilota ikäsi

Lewisin mukaan ikäystävällisin lehti on Essence, jonka lukijoista 22 prosenttia on yli 50-vuotiaita. Lehdessä käytetyistä kuvista vain yhdeksässä prosentissa esiintyy yli nelikymppinen nainen. Esimerkiksi Instyle-lehden kuvista kahdeksassa prosentissa poseeraa yli 40-vuotias.

Trendi ei kuitenkaan lopu kuvituskuviin, sillä jopa vanhemmille naisille suunnattu More-lehti silottelee ikääntymisen merkit kuvankäsittelyllä, kertoo livescience.com.

– Joko piilotat ikäsi tai olet niin vanha, että vain kökötät nurkassa, Lewis kuvailee lehtien sekavaa viestiä.

Seksivalistaja ja kirjailija PeggyBrickin mukaan media saa vanhemmat naiset antamaan periksi ja luopumaan seksuaalisuudestaan. Brickin mukaan naiset uskovat viestin, jonka mukaan vanhetessaan ihmisestä tulee ruma ja epäseksuaalinen.

Tutkimusten mukaan vanhemmilla ihmisillä on itse asiassa tyydyttävä seksielämä, ja 75-85 vuotiaista naisista 17 prosenttia on edelleen seksuaalisesti aktiivisia.

MTV3/Helmi

Lähde: Livescience.com

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja