Somepäivitykset koirien myrkkysyöteistä ovatkin huuhaata? Asiantuntija tyrmää ilmiön: "Yleensä tahattomia tapauksia"

Koirien myrkytysyritykset huolettavat 4:10
Video: Koirien epäillyt myrkytysyritykset herättivät huolta keväällä 2016.

Viime päivinä Facebookin eri keskustelupalstoilla on puhuttanut runsaasti luontoon jätetyt lihapalat. Kyseessä on aihe, joka pulpahtelee esille aina ajoittain.

Keskusteluissa pelkona on usein, että kyseessä ovat myrkytetyt syötit, joilla houkutellaan uhreiksi koiria ja muita kodin lemmikkieläimiä.

Löydöt herättävät luonnollisesti paljon huolta lemmikkien omistajissa, mutta käytännön katetta myrkkypeloille ei ole, todetaan Ruokavirastosta.

Ruokaviraston tuotanto- ja seuraeläinpatologian jaoston erikoistutkija Outi Simola kertoo MTV Uutisille, että huhuja niin sanotuista myrkkysyöteistä liikkuu usein, mutta ruumiinavaustutkimuksissa esimerkiksi koirilta löydetään vain harvoin varsinaisia myrkytystiloja.

– Yleensä myrkytysepäilyissä sairastumiselle löytyy joku muu luonnollinen syy kuin myrkytys.

Ruokavirastoon ei voi toimittaa luonnosta löydettyjä lihanpaloja tutkittavaksi.

Joissakin tapauksissa niitä saatetaan toimittaa poliisille. Täten lihanpaloista tai niiden sisällöstä ei löydy kattavasti tutkittua tietoa.

Simola painottaa, että Ruokaviraston näkökulmasta huhuttua lemmikkien ”myrkyttämisilmiötä” ei ole kuitenkaan havaittavissa.

– Myrkytyksistä puhuttaessa on kyse aivan yksittäisistä ja yleensä tahattomista tapauksista.

Simola huomauttaa, että koirat löytävät helposti luonnossa liikkuessaan vaikkapa ruuantähteitä. Se ei tarkoita sitä, että kyseessä olisi myrkyllä terästetty syötti.

Lue myös:

    Uusimmat