Sokkelin pintakäsittely

Sokkeli näyttää olevan suomalaiselle pientalorakentajalle eräänlainen akilleen kantapää. Kun liikkuu uusilla omakotitaloalueilla, näkee paljon pari, kolme - joskus jopa viisikin - vuotta vanhoja taloja, jotka ovat muuten täysin valmiita, mutta sokkeli on edelleen pinnoittamatta.

Tikkurila Oy on nyt kehittänyt uuden rouhepinnoitusmenetelmän, jolla tavallinen omakotirakentajakin pystyy pinnoittamaan sokkelinsa puolessa päivässä varsin vaivattomasti.

"Tällä YKI pinnoitteella on akrylaattipohjaisena kolme hyvää ominaisuutta," kehuu maalarimestari Risto Hakkarainen Tikkurila Oy:stä. "Se tarttuu helposti, pitää värinsä auringonpaisteessakin ja kolmanneksi - se on hengittävä materiaali, mutta samalla se estää tehokkaasti kosteuden tunkeutumisen rakenteeseen."

Sävyjä on tarjolla reilusti yli 200. Todella vaativa pitää siis arkkitehdin tai emännän olla, ellei oikeaa löydy.

Kahden miehen työporukka on tässäkin paras. Vuorokauden alimman lämpötilan pitää olla vähintään +5 astetta ja parasta olisi, jos aurinko pysyttelisi pilvessä. Välttämätöntä se ei suinkaan ole, mutta auringon kuumentamalle pinnalle ainetta ei mielellään levitetä ja aurinkoiselle pinnalle se on suorastaan kielletty. Kuten julkisivumaalauksessakin, myös tässä tekijä kiertää aurinkoa karkuun.

Pinta puhdistetaan ensin painepesurilla ja harjalla. Kaikki irtonainen aines on saatava pois, sillä seuraavaksi vedetään oikaisulaasti, ja sille on saatava hyvä tartunta.

Oikaisulaasti vedetään seinään teräslastalla ja hierretään mahdollisimman sileäksi vaahtomuovilastalla. Sen annetaan seistä kolme päivää, minkä aikana sitä kostutetaan aika ajoin: "Vesi on rapparin naula," muistuttaa Hakkarainen.

Kun oikaisu on valmis, se praimeroidaan siihen tarkoitetulla aineella. Sekoitetaan suhteessa 1:19 - siis yksi osa ainetta, yhdeksäntoista vettä - ja annetaan kuivua yön yli. Tämän parantaa tarttuvuutta ja kiinteyttää alustaa, mutta lisäksi se vähentää kalkin ja suolojen tunkeutumista perustuksista pintaan.

Seuraavana päivänä vedetään pinnoite. Se levitetään pintaan teräslastalla niin ohuelti kuin saadaan menemään - "luille," sanoo Remontti-Reiska. Kätevimmin työ edistyy, kun toinen tekijöistä levittää edellä ainetta seinään ja toinen seuraa kaksi, kolme metriä jäljessä hieroen muovihiertimellä pintaan sellaisen kuvion kuin halutaan. Kun jostain syystä pidetään tauko, työsauma pyritään osuttamaan mieluummin nurkkiin kuin keskelle seinää.

Normaali omakotitalon sokkeli, jonka korkeus on puolisen metriä ja kehän pituus noin 60 m valmistuu kahdelta mieheltä helposti alle puolessa päivässä. Aineen menekki on 2,5 – 3 kg/m2 ja lopputulos täyshimmeä, karkea sokkelipinta.

YKI sopii paitsi uudisrakentamiseen, myös vanhan sokkelin kunnostamiseen. Sellaisesta poistetaan kaikki vanha irtoaines ja hilseilevä maali painepesurilla ja tasoitetaan kuopat oikaisulaastilla. Laastilla tasatut kohdat praimeroidaan edellä kuvatulla tavalla; kiinteän maalipinnan päälle pinnoite voidaan vetää suoraankin. Salaojien pitää tietysti olla kunnossa ja maata vasten olevilla osilla kunnolliset perusmuurilevyt.

JKA 10.4.2005

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja