Mainos

Soininvaara: Kunnallisveron progressio harkinnan arvoinen

Vihreiden puheenjohtaja pitää ajatusta kunnallisveron progressiivisuuden lisäämisestä toteuttamiskelpoisena, kunhan mallia korjataan.

Vihreiden puheenjohtaja Osmo Soininvaara esittää, että kunnallisveron muutos toteutettaisiin korottamalla ensi vuonna valtionverotuksen ansiotulovähennystä.

Progressiivisuusajatuksen otti viikonloppuna esille valtiovarainministeri Antti Kalliomäki, joka sanoi haastattelussa, että ajatusta progressiivisuuden lisäämisestä kunnallisverotuksessa on pidettävä esillä.

-Ehdotuksella tähdätään pienten ansiotulojen vapauttamiseen kokonaan tuloverotuksesta. Tällöin astutaan aimo askel kohti vihreiden esittämää perustulomallia, jonka tarkoituksena on myös tukea pieniä ansiotuloja saavia, Soininvaara kiitteli.

-Esitetyssä muodossa ajatus ei ole toteuttamiskelpoinen, koska se lisäisi räikeästi kuntien välistä eriarvoisuutta. Kunnat, joissa on paljon suurituloisia, voisivat alentaa kunnallisveroa merkittävästi ja vähävaraisten asuttamat kunnat taas joutuisivat korottamaan veroja. Kaupunkiseutujen sisällä kiihtyisi kuntien jakautuminen elitistisiin kauniaisiin ja köyhtyviin vantaisiin, Soininvaara maalaili.

Soininvaara huomautti, että kunnallisvero on jo nyt jonkin verran progressiivinen ansiotulo- ja perusvähennysten ansioista. Nykyisestäkin kunnallisveron progressiivisuudesta luovutaan vuoden 2006 alusta kun ansiotulovähennys siirretään tehtäväksi valtionverotuksesta. Tuolloin valtioveron tulovero menee pienituloisella negatiiviseksi.

-Kalliomäen esittämää pienipalkkaisten verohelpotusta ei kannata toteuttaa kunnallisveron puolella vaan korottamalla entisestään tätä ensi vuonna käyttöön otettavaa valtioverotuksen ansiotulovähennystä. Näin toteutettuna Kalliomäen esitys toimisi eikä se vaarantaisi köyhien kuntien taloutta, Soininvaara esitti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.