Sohvapöytä mittatilaustyönä

Käyttötarkoitus, makuasiat ja muun sisustuksen tyyli sanelevat ehdot sille, millainen pöytä olohuoneeseen valitaan. Sohvapöydäksi istuu yhtä lailla vanha, tasakantinen puuarkku kuin omien mittojen ja toiveiden mukaan teetetty designlasipöytä. Nykypöydät jättävät tilaa valinnan vapaudelle.

Kaukosäädin ja tv-ohjelmalehdykkä sopivat pienemmällekin tasolle, mutta jos olohuoneen pöydällä myös syödään, askarrellaan, kootaan palapelejä, luetaan sanomalehteä ja pelataan seurapelejä, tulee tilaa olla enemmän. Pöytälevyn materiaaliksi voi lasin, kiven, puun tai metallin lisäksi valita vaikka laminoidun merikartan tai julisteen. Lasin ja pöytälevyn väliin voi myös sommitella asetelman rakkaista muistoista, vaikkapa vanhoista valokuvista.

Tuire Hämäläinen on suunnitellut sohvapöytiä lasista ja akryylista jo vuodesta 1982. Tuolloin parikymppinen, sisustamisesta innostunut sähköpiirtäjä ajautui alalle sattumalta remontoidessaan uusia toimitiloja silloiselle yritykselleen.

- Päätimme peittää viemäriputkikotelonpeilillä. Kun liimailimme peilinpalasia kotelon pintaan ja raaputin peilinpalan taustaa naulalla, huomasin että naarmujen kohdalle jäi pelkkä kirkas lasi, josta saattoi nähdä läpi. Laitoin peilinpalan taakse punaisen kartonkikappaleen ja käänsin lasin ympäri. Yhtäkkiä tajusin että siinä se oli! Yrityksen tulevan toiminnan suunta selvisi sattumalta.

Hämäläisen uusi yritys aloitti peilitauluilla, ja lasipöydistäkin hän on oppinut kaiken kantapään kautta.

- Ajatus lasipöydistä syntyi teettäessäni akryylisen työpöydän itselleni. Teetin samalla muutaman yksinkertaisen akryylijalkaisen lasipöydän myymäläämme myyntiin. Lisäämällä vähitellen erilaisia komponentteja pöytien jalkarakenteiksi, alkoi pikkuhiljaa syntyä ajatus joustavasta pöytämallistosta, josta asiakas omilla valinnoillaan voisi koota sisustukseensa parhaiten sopivan lasipöydän.

Baltasarin lasipöytämallisto on tällä hetkellä Suomen laajin. Yhteensopivat komponentit mahdollistavat lukemattomien erilaisten pöytämallien rakentamisen. Asiakas voi valita lasin koon, muodon, reunahionnan sekä mahdollisen hiekkapuhalluksen. Erilaisista komponenteista voi rakentaa mieleisensä jalat mieleiselleen lasilevylle. Näin ollen lopputulos on yksilöllinen ja takuuvarmasti mieluinen.

Helsinkiläisen Baltasarin tietokannasta löytyvät kaikki myydyt pöydät vuodesta 1993 lähtien, joten jos asiakas haluaa myöhemmin täydentää hankintaansa, löytyvät hänen ostoksensa tiedotyrityksen rekisteristä. Lasiakryylipöydän toimitusaika vaihtelee parista päivästä neljään viikkoon, ja niitä myy Baltasarin lisäksi muun muassa Vepsäläinen. Persoonallisiksi muotoutuvat pöydät ihastuttavat myös ulkomailla.

- Erityisen iloisia olemme siitä, että ulkoministeriö on kelpuuttanut vuosien varrella lasipöytämme edustamaan osaltaan suomalaista designiä kymmeniin suurlähetystöihin eripuolilla maailmaa.

Hämäläisestä hyvä sohvapöytä on riittävän korkea ja epämuotoinen.

- Epämuotoinen pöytä muodostaa toimivan parin sohvan kanssa, sitä on helppo siirrellä eikä se koskaan ole vinossa. Sopivan korkuisella pöydällä on hyvä syödä ja lukea lehteä.

Baltasar valmistaa pöytien lisäksi lyijylasitöitä, peilitauluja, peilejä ja erilaisia taidelasitöitä sekä omaa aitojen Tiffany-valaisinten mallistoa. Yritys myös maahantuo italialaisia, korumaisia Sovet Collection -lasipöytiä.

Ähtäriläinen, Helsinkiin myymälän avannut, Aamon valmistaa huonekaluja mittatilaustyönä, mutta yrityksellä on myös oma mallisto. Virolaisen suunnittelijan Raul Pauluksen Purikka-sohvapöytä koostuu puujaloista ja lasilevystä. Niin puumateriaali kuin lasin kokokin ovat vapaasti valittavissa. Lasia saa joko kirkkaana tai hiekkapuhallettuna.

Kotimaisiin sohvapöytävalmistajiin kuuluvat myös HT-collection ja Puulon Oy. HT-collection luottaa pöydissään puuhun ja MDF-levyyn, Puulonin olohuoneen pöydät valmistetaan pääasiassa massiivikoivusta ja turvalasista.

Suomalaisen Red Vulture Designin raitapöydässä on liikuttelua helpottavat pyörät.

Artek myy Alvar Aallon sohvapöytäklassikoita, neliönmuotoista lasilevypöytää, kehäpöytää, koivuista sarjapöytää, tarjoiluvaunuja, teräsjalkaista Paimio-pöytää sekä Aino Aallon koivusta ja kaakelista valmistettavaa 910-pöytää.

Sohvapöydäksi valittu puuarkku kätkee sisäänsä runsaasti aina tarpeellista säilytystilaa. Esimerkiksi Ikean Hol toimii paitsi säilyttävänä pöytänä myös penkkinä. Bankesta-pöydän pyörällisiä, irrotettavia laatikoita voi käyttää myös raheina.

  • Teksti: Hanna Pesonen
  • Kuvat: Aamon, Artek, Baltasar, HT-collection, Red Vulture Design

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja