Sohvaperunan unelmat

Sohvakin on makuasia. Yksi tahtoo sohvansa antiikkinahkaisena, toinen irrotettavilla kangaspäällisillä varustettuna ja kolmas vuoteeksi taipuvana. Kaikkia yhdistää yksi ajatus: kunnon sohvaa ei voita mikään!

Millaiselle sohvalle sinä haluaisit käpertyä pimeänä syysiltana koulu- tai työpäivän jälkeen?

Nuorekas ja muuntautumiskykyinen

Suunnitteluryhmä KOE – Oskari Oikarinen, Taavetti Oikarinen ja Ristomatti Ratia – on suunnitellut Suomi-Soffalle sohvia laadukkaista materiaaleista konstailematonta muotokieltä hyödyntäen. Chameleon-, Cubic-eterna-, Cubic- ja City Box -sohvissa yhdistyvät nuoruuden into, halu luoda uutta ja vankkumaton suunnittelutaito.

Mia Gammelgaardin Ikealle suunnittelema Drömminge on moderni ja monenlaisiin käyttötarkoituksiin mukautuva sohva. Se koostuu sarjasta istuimia, joita voidaan yhdistellä ja muunnella tarpeen mukaan. Vaahtomuovista ja jousista valmistettua istuinosaa voidaan käyttää myös varavuoteena. Drömminge kestää kovaakin käyttöä: sohvatyynyissä on erikoisvahvistetut saumat ja vetoketjut.

Saman suunnittelijan Mysinge on sekin muunneltavissa, ja sohvassa on siirrettävät, viiteen eri asentoon taipuvat käsinojat. Sohvan mukana tulee apupöytä, josta vaikkapa kaukosäädin löytyy käden käänteessä. Mysingen ilmettä on helppo muuttaa vaikkapa vuodenaikojen mukaan, sillä sohvaan on saatavilla useita erivärisiä irtopäällisiä.

”Vanhassa” vara parempi?

Suomi-Soffalla on laaja antiikkinahkainen sohvamallisto. Antiikkinahalla verhoiltu nappikalusto kantaa nimeä Chesterfield. Massiivisen kokoista Savoyta myydään myös kankaisena. Muita antiikkinahkaisia sohvakalustoja ovat muun muassa Wilma, Marbelle, Monza ja Ateena sekä Moduli, jonka asiakas kokoaa mieleisistään osista.

Artekin sohvat kuuluvat kiistatta klassikoihin. Mallistossa on muun muassa Aino ja Alvar Aallon sekä Ben af Schulténin suunnittelemia soffia. Valitse olohuoneeseesi vaikkapa Aallon 544 upealla seeprakuosilla verhoiltuna, af Schulténin suurikokoinen sohva590 eli ”Big Ben” tai Artekin uudempiin malleihin kuuluva, af Schulténin 1993 suunnittelema sohva 513.

Nukkumatin suosikit

Vuodesohva on pienen asunnon pelastus tai vierashuoneen varavuode. Ikean uusimpiin sohvamalleihin kuuluu kahden istuttava vuodesohva Lycksele Standard, josta avautuvan sängyn mitat ovat 142 cm x 190 cm. Sohvan runko on terästä ja sänkysäleet pyökki- tai koivuviilua. Sohvan leveys on 142 cm, syvyys 100 cm ja korkeus 87 cm. Irtopäällinen on 100-prosenttista, konepesun kestävää puuvillaa.

Pirteän punainen, kolmen istuttava Nilsby avautuu vuoteeksi sekin. Istuimen alla on säilytystilaa, ja sohvakangas on käsitelty likaa hylkiväksi. Vuode on kokoa 120 x 190 cm. Ikealle sohvan suunnitteli Niels Gammelgaard.. Ikea muihin vuodesohviin kuuluvat muun muassa Beddinge-futonsohva ja Beddinge Klassisk.

Uni maistuu myös Suomi-Soffan Blues-vuodekulmasohvalla, jossa on divaanipääty. Kolmen istuttavasta sohvasta aukeaa 115-senttinen sänky, ja vuodevaatteet säilyvät sohvan yhteydessä niille varatussa laatikossa.

  • Teksti: Hanna Pesonen / Mediafocus
  • Kuvat: Artek, Ikea ja Suomi-Soffa

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja