SM-liiga uudistaa kurinpitosääntöjään – myös päähän kohdistuneiden taklauksien linjaan viilauksia

Jääkiekon SM-liiga on tehnyt muutoksia kurinpitosääntöihinsä ja -linjaansa kaudelle 2023-24.

SM-liiga muuttaa kurinpitolinjaansa päähän kohdistuneiden taklausten osalta. Aiemmin päähän kohdistuneet on taklaukset on lähtökohtaisesti arvioitu viiden ottelun pelikiellon arvoisiksi. Tähän halutaan kuitenkin liikkumavaraa.

– Uuden linjauksen mukaan Liigan kurinpitodelegaatiolla on selkeät valtuudet käyttää tilannekohtaista harkintaa ja antaa sääntöjen vastaisesta taklauksesta pään tai niskan alueelle pelikieltoa normaalien numeroasteikkojen mukaan, ilman etukäteen asetettuja raameja, SM-liigan tiedotteessa todetaan.

– Aivan ensimmäiseksi on korostettava, että Liiga ei missään tapauksessa ole lieventämässä suhtautumistaan päähän kohdistuneisiin taklauksiin. Sitä nämä muutokset eivät tarkoita. Pelaajaturvallisuus on meille ensisijainen asia, SM-liigan urheilujohtaja Jussi Markkanen painottaa.

– Olemme erittäin valmiita antamaan kovia rangaistuksia, jos kaukalon tapahtumat sellaisia vaativat. Mutta kaikki tilanteet eivät ole yhdenmukaisia toisiinsa nähden, ja tämä on otettava aiempaa selkeämmin huomioon myös kurinpidon päätöksenteossa, Markkanen jatkaa.

Päätös on tehty kauden 2022-23 teetetyn sisäisen selvityksen pohjalta.

Kurinpitosääntöhinkin muutoksia

Sääntömuutosten keskiössä ovat myös kurinpitorikkeiden uusijoille annettujen rangaistusten periaatteet. Aiemmin kurinpitodelegaatio on käyttänyt kurinpitohistoriaan liittyvissä kovennuksissa laskukaavaa, mutta nyt siitä luovutaan kokonaan.

Laskukaavan korvaa yksinkertainen kolmen asteen portaikko, jossa kurinpito voi ankaroittaa rikkeen uusijoiden kurinpitotuomioita joko yhdellä, kahdella tai kolmella ottelulla.

– Olemme selvittäneet tätä asiaa huolellisesti, ja viesti on ollut sama kaikilta toimijoilta. Pelaajat, valmentajat ja urheilujohtajat ovat kokeneet näiden uudistusten tuovan lisää oikeudenmukaisuutta kurinpitoon, SM-liigan urheilujohtaja Jussi Markkanentoteaa tiedotteessa.

Rikkeen uusijoiden kohdalla käytettävä tarkastelujakso kattaa kuluvan ja edellisen SM-liigakauden. Ulkomaan sarjojen mahdollista kurinpitohistoriaa ei oteta huomioon.

Jos pelaaja on pelannut välissä ulkomailla, otetaan hänen edellisen SM-liigakautensa kurinpitohistoria huomioon mahdollisissa kovennuksissa. Jos ulkomaan kausia on enemmän kuin yksi, kurinpitohistoria nollautuu.

 

Lue myös:

    Uusimmat