Slush-ahdistelutapaukset suututtavat tapahtuman naiskävijöitä - "Siellä oli meneillään Taharruslush"

Sosiaalisessa mediassa käy kiivas keskustelu Slush-tapahtumassa koetuista ahdistelutapahtumista. Monen naiskävijän mielestä ilmapiirissä on tapahtunut muutos.

Moniin naisiin on suhtauduttu seksistisesti tai alentuvasti. Slush-organisaatio on puuttunut tapauksiin omalla Facebook-tilillään ja sanonut, että tapahtumassa on nollatoleranssi tällaiselle toiminnalle.

Ahdistelukeskustelu lähti käyntiin, kun toimittaja Ina Mikkola kirjoitti julkisessa Facebook-päivityksessään kohtaamastaan ahdistelusta.

– Eilisillan Slush-bileissä about puolet kohtaamistani miehistä joko lähenteli tai ehdotti seksiä. Osa ensimmäisessä lauseessa. Aika helkkaristi kehitettävää naisiin suhtautumisessa / kohtaamisessa, Mikkola kirjoittaa.

Hän myös ihmettelee, eivätkö naiset ja miehet voi tällaisessa tapahtumassa jutella toisilleen ilman että taustalla olisivat iskemisajatukset.

Nopeasti kävi ilmi että Mikkola ei ollut ajatuksineen yksin.

Luovalle johtajalle kahvitilaus käpälöinnin kera

Viestintätoimisto San Francisco Oy:n Oona Colliander on myös jakanut kokemuksensa Facebookissa. Hän kuvailee että tunnelma on muuttunut aiemmista vuosista.

– Olin rekisteröitynyt 16 tapahtumaan tällä viikolla. Joihinkin töiden, joihinkin verkostoitumisen ja joihinkin vain huvin vuoksi. Se oli hienoa, mutta joka ilta tapahtui aina jotain pahaa ja lähdin kotiin huonoissa tunnelmissa, Colliander kirjoittaa englanniksi.

– Juhlissa humalaiset miehet kourivat ja koskettelivat minua ja ehdottelivat sopimattomia. Yksi, selvästi naimisissaoleva mies jolla oli sormus silitteli selkääni, yritti ryöstää suudelmaa ja sanoi haluavansa minut hotellilleen. Olimme puhuneet ihan tavallisista asioista, kuten mitä teemme työksemme, Colliander jatkaa.

Vastaavia tapauksia on lisääkin. Colliander kuvailee myös, kuinka eräs mies oli kohdellut häntä "vitsikkäästi" tarjoilijana, tilannut kahvia - ja samalla hänkin kosketellut sopimattomasti. Colliander on markkinointi- ja viestintäyhtiö San Fransiscon luova johtaja.

– Suurin osa Slushin jengistä on huipputyyppejä, todella mukavia, Collainder painottaa MTV Uutisille.

– Aiempina vuosina tällaisia ei ole tapahtunut. Nyt monien muidenkin kommentit ovat olleet samansuuntaisia, Colliander toteaa.

– Ei siitä mielestäni vain alkoholia voi syyttää, eikä miesvaltaisuuttakaan. On kuitenkin hyvä että tästä puhutaan. 

"Meneillään oli Taharrusslush"

Mikkolan ja Collianderin tekstit ovat levinneet nopeasti Facebookissa, ja sosiaalisessa mediassa moni kertoi huomanneensa samaa.

– Meneillään oli Taharruslush, syyttää yksi keskustelija Vauva-lehden keskustelupalstalla viitaten vuodentakaiseen kohuun ulkomaalaistaustaisten miesten tekemistä joukkoahdisteluista, niinsanotusta taharrush gamaesta.

– Kyllä, minäkin törmäsin tällaiseen tapaukseen takkijonossa. Pelastin naisen hänen pyynnöstään, ettei häntä ahdisteltu enempää, hän oli aika vihainen siinä tilanteessa. Toivottavasti hän on kunnossa.

Keskustelussa arvellaan ongelmien syyksi osallistujien miesvaltaisuus ja nuori ikä. Kommentaattoreiden mukaan ahdistelijat ovat olleet kantasuomalaisia, eivät maahanmuuttajia.

Osa arvelee että tässä näkyy startup-yrittäjäkulttuurin pimeä puoli.

– Rohkeutta, riskinottokykyä, asioihin heittäytymistä, hetkessä elämistä... Kaikki sellaisia ominaisuuksia, jotka vaikuttavat sekä hyvässä että pahassa, kuvailee yksi keskustelija.

"Meillä on nollatoleranssi k***päille"

Slush-organisaatio on jo puuttunut asiaan Facebook-sivuillaan.

Jos upotus ei näy, voit katsoa päivityksen oheisesta kuvasta.

slusch-fb

– Viikonlopun aikana olemme saaneet kuulla, että Slush-afterpartyn aikana on koettu joitakin ahdistelutapauksia. Olemme syvästi pahoillamme ja huolissamme tästä. Luulimme että olemme parempia kuin tämä. Koko Slush-tiimi on ollut ylpeä siitä, että näiden muutaman vuoden aikana miesvaltaisesta tapahtumasta on tehty sellianen, jossa 35 prosenttia osallistujista on naisia. Pyrimme 50-50-lukuun vuoteen 2020 mennessä, Slush-tapahtuman Facebook-sivulla todetaan.

– Olemme vastaanottaneet konkreettisia ehdotuksia siitä, kuinka voisimme käsitellä tätä asiaa ja teemme jo töitä, jotta kaikenlainen ahdistelu estettäisiin tulevaisuudessa. Tuleva Slush on 260 päivän päässä, mutta uskomme että muutos pitää tehdä jo ennen sitä. Muutoksen on alettava tänään, teksti jatkuu.

Lopussa on suorasanainen varoitus.

– Vakuutamme, että kukaan sellainen, joka käyttäytyy noin, ei ole tervetullut tapahtumaamme tulevaisuudessa. Meillä on nollatoleranssi k***päille, viesti päättyy.

Kirjoitus on kirvoittanut useita vastauksia, joissa useimmissa kiitellään, että järjestö on ottanut ongelman vakavasti.

Oona Colliander on iloinen siitä että asia on nostettu esille.

– Tähän auttaa jo ihan se että siitä puhutaan suoraan. Slushille ollaan nyt tekemässä myös Code of Conduct -säännöstöä. Suurin osa siellä kuitenkin on ihan huippujengiä, joiden kesken on hyvässä mielessä tekemisen meininkiä. Olen todellakin menossa ensi vuonna uudestaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja