Sivullinen mies ammuttiin kuoliaaksi lastenlastensa edessä Kokkolassa – oikeuden mukaan ampuja erehtyi kohteesta, tuomittiin elinkautiseen murhasta

Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi tiistaina 41-vuotiaan miehen murhasta elinkautiseen vankeuteen tapauksessa, jossa sivullinen ammuttiin kuoliaaksi Kokkolassa huhtikuun alussa.

Ampuminen tapahtui Kokkolan keskustan tuntumassa Tullikamarinkadulla sunnuntai-iltapäivänä. Oikeuden mukaan 41-vuotias ampui autosta revolverilla kohti kerrostalon pihalla olleita ihmisiä, joista yhtä hän oli luullut riitakumppanikseen.

Laukaus osui kerrostalon pihalla seissyttä sivullista miestä päähän. Uhri kuoli tapahtumapaikalla.

Autoa kuljettanut 47-vuotias rikoskumppani tuomittiin avunannosta murhaan.

Tappava laukaus autosta

Ampuja ampui uhrin kuolemaan johtaneen laukauksen apukuljettajan paikalta auton avoimesta vasemmanpuoleisesta takasivuikkunasta. 

Tuomiossa sanotaan, että vaikka laukausta ei suoranaisesti tähdätty, oli ampuja kuitenkin suunnannut aseen piipun kohti pihalla olleita ihmisiä. Oikeus katsoi, että ampuja oli tappanut uhrin tahallaan. Sillä ei ollut oikeuden mukaan merkitystä, että laukaus oli osunut sivulliseen henkilöön.

Tuomiossa kerrotaan, että ampujalla oli ollut riitaa erään miehen kanssa jo kauemmin ja etenkin muutama päivä ennen ampumista. 41-vuotias mies matkusti tekopäivänä Alavieskasta Kokkolaan revolveri mukanaan "selvittämään välejään" riitakumppaninsa kanssa, tuomiossa sanotaan.

Oikeuden mukaan miehen aikomuksena oli käyttää revolveria eikä Kokkolan-matkalla ollut mitään muuta tarkoitusta. Oikeus piti tappoa vakaasti harkittuna ja katsoi, että kyseessä oli murha.

47-vuotias rikoskumppani ei varsinaisesti osallistunut ampumiseen, mutta käräjäoikeuden mukaan hän muun muassa kuljetti ampujan tekopaikalle Kokkolaan ja avasi auton ikkunat mahdollistaakseen ampumisen. Oikeuden mukaan rikoskumppanilla oli olennainen osuus teon toteuttamisessa.

Kiistivät murhasyytteen

Syyttäjä vaati molemmille miehille tuomiota murhasta.

41-vuotias ampuja kiisti murhan ja katsoi syyllistyneensä törkeään kuolemantuottamukseen. Mies sanoi kirjallisessa vastauksessaan oikeudelle, että hän ampui revolverilla tähtäämättömän laukauksen, jolla ei ollut tarkoitus osua keneenkään. Miehen kertoman mukaan tarkoituksena oli hänen riitakumppaninsa säikäyttäminen.

Myös 47-vuotias mies kiisti murhasyytteen ja sanoi, että hänellä ei ole osallisuutta tekoon. Hän kiisti toimineensa yhdessä ampujan kanssa.

Muitakin oli vaarassa

Miehille vaadittiin myös tuomioita kolmesta murhan yrityksestä. Syyttäjän mukaan oli sattumaa, ettei luoti osunut myös paikalla olleisiin toiseen sivulliseen mieheen tai 12- ja 10-vuotiaisiin tyttöihin. Tytöt olivat uhrin lastenlapsia.

Syytetyt kiistivät myös murhanyrityssyytteet.

Käräjäoikeus katsoi, että kyse oli murhan yritysten sijaan vaaran aiheuttamisesta ja avunannosta siihen. Ampuja ampui kaksi laukausta, ja oikeuden mukaan ei voida ajatella, että kahdella laukauksella olisi voitu tappaa neljä ihmistä. Oikeuden mukaan jäi näyttämättä, että ampujan olisi pitänyt mieltää yrittäneensä tappaa kaikki pihalla olleet ihmiset.

Käräjäoikeus tuomitsi Kyösti Valdemar Långströmin, 41, elinkautiseen murhasta ja muista rikoksista. Pasi Petteri Pakkasvirta, 47, sai kymmenen vuotta vankeutta muun muassa avunannosta murhaan.

Lue myös:

    Uusimmat