Syytöntä sivullista ammuttiin silmien väliin Kokkolassa keskellä kirkasta päivää – kahta syytetään murhasta

Kahta miestä syytetään Kokkolassa huhtikuussa tapahtuneesta murhasta. Syytteen mukaan miesten oli tarkoituksena ampua eräs mies, mutta ampuja erehtyi uhrista. Sivullinen sai luodin silmien väliin kerrostalon pihalla keskellä kirkasta päivää. 

Oikeudenkäynti alkoi tänään Pohjanmaan käräjäoikeudessa. Syyttäjä vaatii miehille elinkautista rangaistusta. Miehiä syytetään murhan lisäksi myös muista rikoksista. 

Vaikka liipaisimesta veti vain toinen, syyttäjän mukaan kaksikko syyllistyi henkirikokseen yhdessä. 

Syyttäjän haasteessa kuvataan henkirikokseen johtaneita tapahtumia. Syyttäjän näkemys on, että kaksikon tarkoituksena oli ampua eräs henkilö. 

Suunnitelma meni pieleen, kun miehet erehtyivät kohteesta. 

Riitaa lähdettiin selvittämään revolverin kanssa

Tapahtumapäivänä 2. huhtikuuta kaksikko matkusti autolla Alavieskasta Kokkolaan tapaamaan miestä, jolla oli ollut riitaa toisen syytetyn kanssa.

Apukuskin paikalla istunut mies pakkasi mukaan revolverin kaliiperia .38 Special. Perillä kaksikko etsi kohdetta ja ajoi auton erään kerrostalon viereen.

Pihalla oli ihmisiä. Humalassa ollut apukuski erehtyi luulemaan erästä pihalla seisovaa miestä henkilöksi, jota oli lähdetty tapaamaan. 

Mies ampui autosta laukauksen. Se osui uhria suoraan silmien väliin. Etäisyyttä oli vain noin 15 metriä. 

Tämän jälkeen autosta ammuttiin vielä toisen kerran. Laukaus osui kerrostalon pihalle pysäköityyn autoon. 

Miehet pakenivat paikalta. Pääosuman saanut uhri kuoli vammoihinsa. 

Teko tapahtui sunnuntai-iltana noin kello 17 aikaan tiheästi asutulla alueella, kerrostalon pihalla. Syyttäjän mukaan teko oli omiaan aiheuttamaan vaaraa sivullisille. 

Syyttäjä: Vakaata harkintaa

Syyttäjän mukaan henkirikokseen liittyy vakaata harkintaa, vaikka uhri olikin väärä.

Rikos on syyttäjän mukaan myös kokonaisuutena arvostellen törkeä muun muassa siksi, että teko kohdistui pahaa-aavistamattomaan uhriin, joka ei ollut antanut mitään aihetta teolle. Hän ei myöskään voinut puolustautua yllättävässä tilanteessa mitenkään.

Syytetyt kiistävät murhan.

Ampujan mukaan tilanteessa oli vain tarkoitus selvittää riitaa ja ampua varoituslaukaus alkuperäisen kohteen säikäyttämiseksi. Hän kertoo pyrkineensä ampumaan kerrostalon pihalla olleiden henkilöiden yläpuolelle.

Auton kuljettaja on myöntänyt olleensa kuskina ja tienneensä, että apukuski oli menossa selvittämään riitaa. 

Hän myös näki apukuskin virittävän aseen, pysäytti auton tämän pyynnöstä kerrostalon eteen, avasi auton sivuikkunat ja nojautui eteenpäin, ettei häneen itseensä osuisi. 

Asiaa puidaan Pohjanmaan käräjäoikeudessa Kokkolassa tänään ja huomenna.

Lue myös:

    Uusimmat