Sitrushedelmät maukkaimmillaan – katso raikkaat reseptit

Nyt kannattaa nauttia herkullisista ja edullisista sitrussesongin antimista. Vitamiinipommit piristävät ja antavat kirpeän raikasta makua ruokiin ja leivonnaisiin. Alkuvuosi on sitrushedelmien sesonkiaikaa, sitrukset ovat juuri nyt mehukkaita, makeita ja edullisia.

Sitrushedelmät maistuvat sellaisenaan, mutta niitä kannattaa käyttää myös ruoanvalmistuksessa. päällä. Sitrushedelmistä syntyy raikkaita hilloja, leivonnaisia ja jälkiruokia. Monikäyttöiset hedelmät sopivat myös suolaisiin ruokiin.

Raikkautta sitruunasta

Sitruuna sisältää runsaasti C-vitamiinia sekä vähemmissä määrin foolihappoa ja kalsiumia. Sitruunamehun sitrushappo tekee siitä liian happaman juotavaksi laimentamattomana. Sitruuna on tunnettu puhdistavista ominaisuuksistaan.

Sitruuna ja limetti raikastavat leivonnaisia ja viimeistelevät boolit sekä cocktailit. Sitrushedelmien aromikkaalla kuorella voi maustaa melkein mitä tahansa: leivonnaisia, jälkiruokia, risottoja sekä kala- ja äyriäisruokia. Sitruuna-voikastike vaalealle kalalle on elegantti klassikko.

Voimaa ja vitamiineja appelsiinista

Appelsiini on suomalaisten suosikki. Suomessa syödään viitisen kiloa appelsiineja henkilöä kohden vuodessa, ja mandariineja, klementiinejä ja satsumoita yhteensä lähes yhtä paljon. Muita sitrushedelmiä kuluu vajaa kilo.

Appelsiinit sisältävät runsaasti C-vitamiinia. C-vitamiini vaikuttaa muun muassa yleiskuntoon ja vireyteen, ja parantaa mahdollisesti myös stressinsietokykyä sekä lievittää flunssaoireita. Jo yhdestä tuoreesta appelsiinista täyttyy päivittäinen 75 mg C-vitamiinin tarve.

Appelsiinisalaatti

1 jääsalaatti
2 appelsiinia
1-2 punasipulia

Kastike:
1/2 sitruunan mehu
2 rkl öljyä
1 rkl hunajaa
ripaus mustapippuria

Revi salaatti vadille. Kuori appelsiinit terävällä veitsellä ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa myös kuorittu punasipuli ohuiksi viipaleiksi.

Asettele appelsiinit ja sipulit kauniisti salaattipedille.

Sekoita kastikeainekset ja kaada salaatin joukkoon. Anna maustua kylmässä tarjoiluhetkeen saakka.

Vinkki! Jos sipulit ovat vahvan makuisia, kuullota niitä hetki öljyssä. Näin maku mietonee.

Appelsiininen halloumisalaatti

Kokeile raikasta appelsiininmakuista halloumisalaattia.

1 pkt halloumijuustoa
1 rkl voita paistamiseen
puolikas kurkku
1 fenkoli
2 appelsiinia
2 rkl hienonnettua aurinkokuivattua tomaattia
tuoretta salaattia kuten jääsalaattia tai tammenlehvää
1 rkl paahdettuja pinjansiemeniä
tilkka valkoista balsamietikkaa ja oliiviöljyä

Liota halloumi juustoa vähintään kolme tuntia kylmässä vedessä ennen valmistusta. Siivuta liotettu halloumi noin kahden sentin siivuiksi ja paista pannulla voissa nopeasti molemmin puolin juuri ennen tarjoilua.

Kuori kurkku ja poista siitä siemenet. Kuutioi se. Halkaise fenkoli ja siivuta ohuiksi siivuiksi.

Kuori appelsiinit veitsellä ja fileoi liha talteen. Purista rangasta mehu talteen.

Sekoita appelsiinimehun joukkoon kurkku, appelsiininlihat, fenkolit ja aurinkokuivattu tomaatti. Lisää mukaan oliiviöljyä ja hieman valkoista balsamicoa.

Lisää lopuksi mukaan revitty ja pesty salaatti sekä pinjansiemenet. Sekoita kevyesti ja tarjoile heti paistetun halloumin kanssa.

Broileria appelsiinikastikkeessa yrttiriisin kera

Kokeile kutkuttavaa kanaa sinappisen appelsiinikastikeen kera. Lisää riisiin makua timjamilla ja rosmariinilla.

600 g broilerin rintafileitä
0,5 dl öljyä
1 sitruuna
1 punainen chili
2 valkosipulinkynttä
2 rkl sinappia
1 rkl hunajaa
suolaa
2 dl appelsiinimehua
mustapippuria
(vaaleaa kastikesuurustetta)

Siivuta rintafileet. Valmista marinadi. Kaada öljy pussiin tai astiaan. Raasta joukkoon huolella pestyn sitruunan kuori ja purista sitruunasta mehu.

Siivuta chili ja kuoritut valkosipulinkynnet ja lisää marinadiin. Lisää sinappi, hunaja ja suola, sekoita.

Lisää marinadiin broilerisuikaleet ja anna marinoitua jääkaapissa vähintään kaksi tuntia.

Nostele marinoituneet lihat kuumalle pannulle ja paista lihoihin väriä kummallekin puolelle. Lisää appelsiinimehu ja anna kiehua keskilämmöllä, kunnes broileri on kypsää.

Mausta mustapippurilla ja suurusta halutessasi kastikesuurusteella.

Yrttiriisi

2,5 dl riisiä
muutama oksa timjamia ja rosmariinia

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan ja lisää keitinveteen yrttioksia. Poista oksat kun riisi on valmista.

Sitruunapiirakka

Viikko päätetään Makujen keittiössä raikkaalla sitruunapiirakalla. Piirakan seurana voi tarjoilla tuoreista mansikoista ja basilikan lehdistä valmistettua salaattia.

1 paketti (500 g) murotaikinaa
7 kananmunaa
2 dl sokeria
5 sitruunaa
3 dl kermaa
tomusokeria

Lämmitä uuni 200-asteiseksi.

Painele sulanut ja huoneenlämpöinen murotaikina korkeareunaiseen irtopohjaiseen vuokaan reunojen yläosaan saakka. Siisti reunat. Vuoan pohjalle voi leikata leivinpaperiympyrän helpottamaan valmiin piirakan siirtämistä tarjolle.

Laita vuokaan leivinpaperiarkki ja painele se tiiviisti taikinaa vasten. Leikkaa pois ylimääräinen leivinpaperi, jottei se syty uunissa palamaan. Täytä vuoka kuivilla herneillä ja laite se uuniin 15 minuutiksi. Poista herneet ja leivinpaperi ja paista vielä viisi minuuttia.

Ota piirakkapohja uunista ja laske uunin lämpötila 140-asteeseen. Valmista täyte pohjan esipaistuessa.

Raasta hyvin pestyistä sitruunoista kuori ja purista mehu. Sekoita kuoriraaste, kananmunat ja sokeri tasaiseksi seokseksi. Lisää kerma ja sekoita. Siivilöi joukkoon sitruunamehu ja sekoita hyvin.

Kaada täyteseos piirakkapohjaan ja paista uunissa noin tunti tai kunnes täyte on jähmettynyt.

Jäähdytä piirakka ja laita se jääkaappiin pariksi tunniksi ennen tarjoilua.

Lisää raikkaita sitrusreseptejä:

Lähde: Suomen Sokeri

Kuvat: MTV3 ja Ruokakesko

Lue myös:

    Uusimmat