Sitkeän Sveitsin EM-turnaus katkeraan päätökseen – rankkarit ratkaisivat kovan näytöksen

Espanja löi sitkeän Sveitsin rangaistuspotkukilpailun jälkeen 2–1 jalkapallon EM-kisojen puolivälieräottelussa Pietarissa.

Varsinkaan ottelun alkuvaiheilla ei suuresti maalipaikoilla juhlittu, mutta avausmaalin syntymiseen ei mennyt kauan, kun kahdeksannella minuutilla Espanjalla oli onnikin myötä.

Jordi Alba lähetti tuolloin laukauksen rangaistusalueen rajan takaa, ja Sveitsin maalivahti Yann Sommer oli valmistautunut koppaamaan pallon lentoradaltaan. Sveitsin keskikenttäpelaaja Denis Zakaria meni kuitenkin pistämään jalkansa pallon tielle, ja peliväline muutti Espanjan kannalta sopivasti suuntaa painuen verkon perukoille.

Sveitsi sai luotua ensimmäisen maalia kohti suunnanneen maalintekoyrityksensä 64. minuutilla. Espanjan maalivahti Unai Simon oli kuitenkin valppaana ja torjui Steven Zuberin laukauksen.

Jo neljä minuuttia myöhemmin Espanjan reppu kuitenkin heilui. Xherdan Shaqiri ei avopaikasta Remo Freulerin syötön jälkeen avopaikastaan erehtynyt, vaan sijoitti pallon alakulmaan.

Vain yhdeksän minuuttia Sveitsin maalin jälkeen ottelu sai kovan käänteen, kun englantilaiserotuomari MichaelOliver ajoi tasoituksen alustaneen Freulerin ulos. Freuler taklasi jalkapohja edellä Gerard Morenoa, mutta teko ei ollut pahimmasta päästä. Tuomio oli kuitenkin tyly: suora punainen kortti.

Luvuin 1–1 päättyneen varsinaisen peliajan jälkeen edettiin 2 x 15 minuutin pituiseen jatko-otteluun, jonka aikana Espanja pystyi vyörymään miesylivoimallaan. Sveitsi kuitenkin taisteli, ja maalivahti Sommer venyi huimiinkin torjuntoihin. 101. minuutilla hän esimerkiksi torppasi Morenon ilmatuikkauksen lähietäisyydeltä.

Ottelu ratkesi vasta rangaistuspotkukilpailussa, joka eteni aaltoillen. Espanja epäonnistui heti ensimmäisellä yrityksellään, kun Sergio Busquetsin laukaus pysähtyi tolppaan. Toisessa parissa Espanja tuli tasoihin, kun Simon puolestaan torjui Sveitsin Fabian Schärin yrityksen vasempaan kulmaan. Kolmannessa parissa torjuntoihin heittäytyivät sekä Sommer että Simon: Rodri ja Manuel Akanji eivät onnistuneet maalaamaan laukauksillaan.

Neljännessä parissa mokasi pallon yli maalin lähettänyt Sveitsin Ruben Vargas, ja kun Espanjan Mikel Oyarzabal iski pallon alakulmaan viidennessä parissa, Sveitsin EM-taival päättyi katkerasti.

Espanjan turnaus jatkuu ensi tiistaina välieräottelulla. Se kohtaa siinä voittajan tänään kello 22 käynnistyvästä Belgian ja Italian välisestä puolivälierätaistosta.