Mainos

Sisusta iloinen ja toimiva lastenhuone

Lastenhuonetta sisustaessa on hyvä ottaa huomioon lapsen ikä ja mieltymykset. Leikki-ikäisen naperon huoneesta saa löytyä kirkkaita värejä ja veikeitä yksityiskohtia. Kouluikäisen huone suunnitellaan toimivuuden ja lapsen omien mieltymyksien mukaan.

Eri-ikäisillä lapsilla on erilaisia tarpeita oman huoneen sisustuksen suhteen. Aivan pienet lapset eivät tarvitse kovin paljon tavaroita ympärilleen, mutta heti kun lapsi oppii leikkimään, tulee lastenhuoneesta erityisen tärkeä. Huoneessa pitäisi olla lelut helposti saatavilla ja ennen kaikkea tilaa leikkiä leluilla. Leikin jälkeen huoneen tulisi muuttua rauhalliseksi lepohuoneeksi.

Kouluikäiselle lapselle omahuone muokkautuu pikkuhiljaa leikkihuoneesta opiskelijan huoneeksi. Hyvä pöytä, ergonominen tuoli, toimiva valaistus sekä ennen kaikkea kunnollinen sänky ovat tärkeässä roolissa huonetta sisustaessa.

Veikeitä seiniä ja toimivia lattioita

Turvallisuus, käytännöllisyys ja hyvännäköisyys ovat asioita, jotka tulee ottaa huomioon lastenhuoneen sisustusta suunniteltaessa. Leikki-ikäisen lapsen huoneessa pitää olla tilaa riehua, tehdä majoja ja levittää leluja. Kouluikäisen pitäisi pystyä keskittymään huoneessaan muun muassa koulutehtäviinsä.

Aivan ensimmäiseksi kannattaa valita seiniin selkeä ja kaunis väri. Lastenhuoneen seinissä maalipinta on erinomainen muun muassa sen puhtaanapidon kannalta. Mikäli seiniin roiskuu vaikkapa mehua tai pieni asukas onnistuu piirtämään seinään, sotkut ovat useimmiten pyyhittävissä pois kostealla rätillä.

Tavallisten seinämaalien lisäksi kaupoista löytyy veikeitä liitutaulumaaleja, jolloin huoneen asukas saa aivan luvallisesti piirrellä seiniin. Myös erilaiset kuviomaalaukset ovat pirteitä ja ennen kaikkea näyttäviä sisustuselementtejä. Perinteisillä seinämaaleilla voi seinille ja esimerkiksi oviin luoda erilaisia satumaisemia tai vaikkapa tehdä huoneesta salaperäisen viidakon. Pikkutyttöjen huoneen voi maalata suloiseksi keijukaishuoneeksi.

Lattiapinnoissa valinnanvaraa on aina muovilattioista parkettilattioihin. Valintaa tehtäessä kannattaa huomioida kodin muut lattiapinnat, sillä yhtenäinen lopputulos on varmasti näyttävin. Iloa ja eloa lastenhuoneen lattioihin saa luotua helposti pirteillä matoilla. Koululaisen huoneessa pehmeällä matolla on mukava tehdä toisinaan myös läksyjä.

Väreillä iloa ja ilmettä huoneeseen

Lastenhuoneen sisustuksessa väreillä saa ja kannattaa leikkiä, sillä pienet lapset rakastavat värejä. Hieman isomman lapsen huoneeseen kannattaa valita hillitympiä sävyjä. Värejä valittaessa kannattaa huomioida, että lopputuloksesta tulee selkeä ja yhdenmukainen. Seiniin on hyvä valita esimerkiksi erilaisia pastellinsävyjä ja yhden seinistä voi vaikka maalata eriväriseksi kuin muut.

Tehostevärejä niin pienten kuin myös isompien lasten huoneisiin saa matoilla, verhoilla ja sängyn tekstiileillä. Kaupoista löytyy nyt toinen toistaan ihanampia peittoja, tyynyjä, verhoja ja esimerkiksi sängyn katoksia. Myös erilaisilla sisustustarroilla luodaan iloista lisäilmettä huoneeseen.

Selkeät värivalinnat helpottavat myös huonekalujen, lelukokoelmien ja muiden tavaroiden yhteensovittamisessa. Leluja varten huoneeseen kannattaa ostaa erilaisia pirteänvärisiä säilytyslaatikoita. Niiden avulla lelut pysyvät myös pölyltä suojassa. Jotta pieni lapsi löytää laatikoista haluamansa lelut, voi laatikoihin liimata esimerkiksi leluja vastaavat kuvat.

Nallet pyykkinarulle

Kalusteita hankittaessa kannattaa huomioida mukavuuden lisäksi niiden kestävyys. Puiset huonekalut ovat olleet kautta aikojen kodin- ja myös lastenhuoneensisustuksessa suosituimpia. Pientenlasten huoneeseen kannattaa valita turvallisia, kestäviä ja nimenomaan lapsille suunniteltuja huonekaluja. Myös jo olevia huonekaluja voi mukailla lapsille sopiviksi esimerkiksi madaltamalla tuolien jalkoja tai laskemalla hyllyjä alemmaksi. Kaupoista löytyy nyt myös runsaasti miniatyyri-huonekaluja esimerkiksi pieniä lastensohvia ja nojatuoleja.

Opiskelijan huoneessa sänky, pöytä ja tuoli ovat ensisijaisen tärkeät huonekalut. Ne myös dominoivat huonetta, joten muut huonekalut ovat keveitä ja siroja. Etenkin säkkituolit ja erilaiset nojatuolit ovat opiskelijoiden suosiossa.

Säilytystilat tulevat myös tarpeeseen, sillä nuorelle kertyy nopeasti paljon koulukirjoja, kansioita ja harrastusvälineitä. Tarpeellisten huonekalujen ja koulutarvikkeiden lisäksi huoneeseen mahtuu myös muistoja lapsuudesta. Esimerkiksi rakkaimmat nallet voi ripustaa roikkumaan pyykkipojilla korvista huoneeseen viritetylle pyykkinarulle. Näin nallet toimivat hauskana sisustuselementtinä ja ovat samalla muisto lapsuudesta.

Valaistukseen kannattaa panostaa

Niin leikki-ikäisen kuin myös vanhemman lapsen huoneessa valolla on suuri merkitys. Opiskelijan työpöydällä tulisi olla tehokas työpistevalaisin, esimerkiksi kohdelamput ovat erinomaisia tähän tarkoitukseen. Niistä valo voidaan suunnata juuri siihen kohtaan, missä sitä tarvitaan. Myös erilaiset hajavalaistuslamput ovat hyviä opiskelijan huoneessa, sillä niistä valo ei suuntaudu suoraan esimerkiksi tietokoneen ruudulle.

Leikkiä varten tarvitaan tavallisen luonnonvalon lisäksi keinovaloa. Esimerkiksi kattoon asetettava valosarja on erinomainen, koska siitä voi suunnata lamput eri suuntiin, jolloin koko huone saadaan valaistua. Iltasatuja varten huoneessa olisi hyvä olla lukuvalo ja piirustuspöydän yllä myös lisävalo. Nukkumatin tullessa herttainen leppäkerttu- tai tähti-aiheinen yövalo pitää möröt ja kummitukset loitolla..

Teksti: Johanna Tamminen / Mediafocus
Kuvat: Asko ja Tuuli Virta / Mediafocus (Asuntomessut 2006, Espoo)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.