Sisäportaiden asennus

Yksi visaisimpia paikkoja niin uudisrakentajalle kuin remontoijallekin ovat sisäportaikot. Tilaa on rajoitetusti ja sekin usein hankalan mallista. Seinät eivät ole läheskään aina suoria edes uusissa taloissa.

Remontti-Reiska sai tehtäväkseen uudet portaat rintamamiestaloon. Materiaalin valinta oli helppoa - 40 mm liimapuulevy on kestävää ja helppoa muokata ja käsitellä. Valmiita ohjeitakin löytyi puutavaraliikkeestä. Mutta tässä tapauksessa reunaehdot olivat niin vaikeat, että päätettiin sovinnolla antaa asia ammattiliikkeen suunniteltavaksi. Portaiden oli oltava ikkuna-aukon takia alapäästään loivemmat kuin ylhäältä ja ylhäällä puolestaan niiden oli mentävä osittain väliseinän läpi. Hanke alkoikin siitä, että valmistaja kävi mittaamassa paikat.

Tietokone piirsi nopeasti kuvat - kolmiulotteista mallia voidaan pyöritellä näytöllä mielin määrin ennen piirustusten tekoa ja tutkia asiakkaan kanssa toteutusvaihtoehtoja - ja koneet sahaavat osat tarkkoihin mittoihin.

Portaita koskevat myös monet erilaiset määräykset, jotka ammattimiehet osaavat ulkoa. Askelmien etenemän pitää olla tietyissä rajoissa, lujuuksien täytyy riittää, kaiteiden raoista on omat sääntönsä.

Liimapuulevyhän on todella kiitollista työstettävää. Reiska pyöristi jyrsimellä askelmien ylä- ja alareunoja. Valmistajan jäljiltä askelmat olivat kyllä tarkasti mitassaan, mutta parissa kohtaa haluttiin tehdä pieni muutos ja se kävi sirkkelillä hyvin helposti. Askelmiin porattiin ruuveja varten läpireiät ja kantojen paikat senkattiin.

Pintakäsittelyksi voidaan valita melkeinpä mikä hyvänsä puulle sisätiloissa sopiva tapa - vahaus, maalaus, lakkaus. Nämä portaat petsattiin kolmeen kertaan. Ennen petsausta Reiska kostutti puun, jolloin syyt nousivat hiukan koholle. Tämä epätasaisuus hiottiin syynsuuntaisesti pois, jolloin tuloksena oli todella tasainen ja hieno pinta.

Päätyjen kohdalla on huomattava, että ne imevät petsiä huomattavasti enemmän kuin muu pinta jolloin niistä tulee helposti liian tummat. Tätä välttääkseen Reiska kostutti päitä ennen petsin vetoa.

Kun kaikki kolme kerrosta olivat kuivuneet, pinta viimeisteltiin lakalla. Askelmien reisilankkuja vasten tuleviin kohtiin kiinnitettiin niittaamalla solumuovikaistat ääntä vaimentamaan. Myös reisilankkuun porattiin ruuvinreiät halkeamisen estämiseksi.

Portaita kokoon pantaessa Reiska ihasteli ammattisuunnittelijan konstia, jota ei olisi itsekään hoksannut: kun vasemmanpuoleisessa reisilankussa vaihdettiin yläosassa kiinnitystapaa loviliitokseksi, alapuolella kellariin johtaviin portaisiin saatiin peräti 13 cm lisää korkeutta.

Sisäportaat suunnitteli (ja osat valmisti) VIISAX OY, Helsinki.

(Joka kodin asuntomarkkinat 10.10.2004)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja