Sisäpiirin lähteet pelkäävät Trumpin uhkaavan kansallista turvallisuutta holtittomalla käytöksellään – valtiojohtajien välisissä keskusteluissa haukkumista, aggressiivisuutta ja oman edun ajamista

Trumpin pelätään uhkaavan jopa kansallista turvallisuutta holtittomalla ja aggressiivisella käyttäytymisellään puhelinkeskusteluissa vieraiden valtiojohtajien kanssa.

CNN:n puhuttamien useiden Valkoisen talon sisäpiirilähteiden mukaan presidentti Donald Trump on puhelinkeskusteluissaan muun muassa haukkunut Yhdysvaltojen liittolaisia ja laittanut oman etunsa liittovaltion etujen edelle.

Lehden mukaan Trump on muun muassa ollut niin huonosti valmistautunut puhelinkeskusteluihin Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin kanssa, että on jäänyt alakynteen vakavissa kysymyksissä.

Presidentin kerrotaan ohittaneen perehdytykset ja muistiot, ja pohjanneen sen sijaan tietonsa omiin käsityksiinsä ja esimerkiksi Fox Newsin uutisointiin.

Putin kanssa käydyissä keskusteluissa hänen kerrotaan lähinnä puhuneen itsestään ja hakeneen Putinin ihailua kehuskelemalla muun muassa sillä, kuinka järjesti missikisoja Moskovassa. Lähde kuvailee heidän keskustelleen "kuin kaksi jätkää höyrykylvyssä".

Lähteet kuvailevat Trumpia harhaiseksi

Lähteet kuvailevat Trumpin olleen "harhainen" omista kyvyistään keskusteluissa. Hänen kerrotaan edistäneen lähtökohtaisesti omaa etuaan ja poliittista asemaansa Yhdysvaltojen kansallisen edun sijaan, vaikka julkisuudessa vakuuttaakin ajattelevansa aina maan etua.

– Keskusteluissa ei ollut tietoakaan "Amerikan tiimistä", yksi lähteistä totesi CNN:lle.

– Päinvastoin. Se oli kuin Yhdysvallat olisi kadonnut, ja jäljellä oli "vain minä".

Lähteet kertovat CNN:lle Trumpin uhkaavan kansallista turvallisuutta epäasiallisella ja huolimattomalla käytöksellään maan ulkosuhteissa. Heidän mukaansa useat republikaanitkin muuttaisivat mielipidettään hänestä, jos kuulisivat nauhoitukset tai lukisivat niistä kirjoitetut muistiinpanot.

CNN kertoo saaneensa tiedot usealta Valkoisen talon sisäpiirin turvallisuuslähteeltä usean kuukauden ajanjaksolta. Lehti ei paljasta heidän asemaansa lähteiden suojelemiseksi.

Lähteiden mukaan Trump ei ole kuitenkaan pelkästään epäonnistunut, vaan on valtakaudellaan käynyt myös rakentavia puhelinkeskusteluja ja edistänyt maan etua osassa tapauksista.

Lähteet: Haukkui entisiä presidenttejä muille valtiojohtajille

Trumpin myös sanotaan haukkuneen Putinille ja Erdoğanille Yhdysvaltojen aikaisempia presidenttejä George W. Bushia ja Barack Obamaa.

– He eivät tiedä hevonp*askaakaan, lähteet kertovat Trumpin sanoneen valtiojohtajille.

Hänen väitetään kehuneen heille, kuinka keskustelut hänen kanssaan olisivat ”hedelmällisempiä”.

Trumpin pelätään pilaavan maan liittolaissuhteet

Lisäksi Trumpin kerrotaan haukkuneen ja kiusanneen epäasiallisesta Yhdysvaltojen liittolaisvaltioiden johtajia – erityisesti naisia. Britannian entistä pääministeriä Theresa Mayta hän kutsui muun muassa heikoksi, ja Saksan liittokansleri Angela Merkeliä tyhmäksi.

Lähteet kuvailevat Trumpin solvauksien naisjohtajia kohtaan olleen ”lähes sadistisia”.

Myös Kanadan pääministeri Justin Trudeau, Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Australian pääministeri Scott Morrison ovat saaneet osansa presidentin aggressiivisesta käytöksestä. Esimerkiksi Macronin yritykset suostutella Yhdysvaltoja kunnianhimoisempaan ilmastopolitiikkaan ovat lähinnä ärsyttäneet Trumpia, joka on vastannut jopa henkilökohtaisilla loukkauksilla.

Nimettömien lähteiden lisäksi muun muassa Valkoisen talon entinen kansliapäällikkö, luutnantti John F. Kelly on ilmaissut huolensa Trumpin käytöksen vahingollisesta vaikutuksesta maan liittolaissuhteisiin.

Video: Luuli Suomen kuuluvan Venäjään ja vehkeili Kiinan kanssa – tällaisia ovat neuvonantajan paljastukset Trumpista

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja