Sirpa selätti melanooman – ”Minulle sanottiin, että sinä et tästä selviä”

25:46

Melanooma ehti levitä Sirpa Mäkisen keuhkoihin ja sydämen taakse, jolloin lääkärit sanoivat, että tästä ei voi selvitä. Synkästä ennusteesta huolimatta hoidot tehosivat, ja nyt hän on ollut terveenä kolme ja puoli vuotta.

Sirpa Mäkinen huomasi vanhassa luomessaan hälyttäviä muutoksia palattuaan Kap Verdeltä maaliskuussa 2010.

Mäkinen oli lapsesta asti viihtynyt auringossa, mutta lomamatka Afrikan paahtavan auringon alla oli liikaa.

Loman jälkeen vatsassa ollut vanha luomi alkoi kutisemaan. Luomessa tapahtuneet muutokset etenivät poikkeuksellisen nopeasti.

– Ihan päivittäin huomasin, että se kasvaa. Näytin aina perheelle, että katsokaa nyt tätä, ei tämä nyt voi olla normaalia, Mäkinen kertoo Studio55.fi-lähetyksessä.

– Se oli vanha rasvaluomi, ja ajattelin ensin, että olen vain polttanut sen ja se vain syhyttää. Sitten se alkoi repeämään rikki, ja ajattelin, että se johtuu siitä, että olen raapinut sen rikki. Sitten siihen alkoi ilmestyä sellainen kauhea pallukka, ja neljän viikon päästä se oli jo pikkusormen pään kokoinen mölli, ja se alkoi vuotaa verta ja oli sellainen rikkinäinen.

Syöpä levisi keuhkoihin

Mäkinen sanoi lääkärille mennessään heti ovella, että luomessa on todennäköisesti melanooma. Luomi leikattiin kahteen kertaan, mutta syöpä ehti levitä pidemmälle.

Mäkinen odotti kutsua kontrollikäynnille, kun hän löysi kainalostaan epäilyttävän patin.

– Soitin syöpäpoliklinikalle, että täällä on nyt tällainen möykky, että koska se minun aika tulee. Sain todella nopeasti leikkausajan, että poistettiin kainalosta se möykky ja kuvattiin samalla. Silloin todettiin, että siellä välikarsinassa on myös useampi kasvain.

Koska syöpä oli ehtinyt levitä useampaan paikkaan sydämen ja keuhkojen taakse, leikkauksista ei enää olisi hyötyä.

– Minulle sanottiin heti aluksi, että sinä et tästä selviä, että kai tiedät, että yritetään vain hidastaa ja mahdollisesti voidaan saada pienenemään, muttei saada pois millään.

Kaksi vuotta sytostaattihoitoja

Sytostattihoidot aloitettiin heti joulun jälkeen. Lääkitykseksi kokeiltiin myös interferonipiikkejä, mutta niistä ei ollut apua.

– Melanooma jatkoi leviämistä koko ajan, se meni myös keuhkoihin. Sitten vaihdettiin sytostaatit toisiin ja niillä jatkettiin vielä puolitoista vuotta. Olen kaksi vuotta saanut sytostaatteja, kaiken kaikkiaan 82 kertaa, että melkoinen määrä tiputusta.

Lääkäreiden ennusteesta huolimatta hoidoilla saatiin hyviä tuloksia aikaan. Mäkinen on ollut terveenä jo kolme ja puoli vuotta.

Mistä melanooman tunnistaa? Millaiset mahdollisuudet siitä on parantua? Katso koko lähetys yltä!

Kiinnitä tällaisiin luomiin huomiota!

Luomia on paljon erilaisia, kaikkiin ei tarvitse kiinnittää huomiota mutta osaan sitäkin enemmän. Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kirsi Isoherranen Iho- ja allergiasairaalan toimenpideyksiköstä kertoo, millaisia luomia kannattaa mennä näyttämään lääkärille.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja