Mainos

Sipilä: Turun tapahtumat vaikuttavat budjettilinjauksiin, päätöksiä vasta riihessä

Turun joukkopuukotus vaikuttaa ensi viikon budjettiriihen linjauksiin, sanoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Sipilän mukaan sisäisen turvallisuuden ministeriryhmä valmistelee parhaillaan esitystä siitä, tarvitaanko turvallisuuteen Turun tapahtumien jälkimainingeissa vielä lisää rahaa jo tehtyjen päätösten lisäksi.

– Sitä nyt valmistellaan, että josko tarvitaan johonkin lisää resursseja. Totta kai se (Turun isku) vaikuttaa siihen, Sipilä sanoo.

Puoliväliriihessä keväällä hallitus päätti antaa lisää rahaa muun muassa suojelupoliisille. Silloin sovittu sadan miljoonan euron potti jaetaan poliisin, suojelupoliisin, Rajavartiolaitoksen ja Puolustusvoimien kesken.

Siihen Sipilä ei välttämättä usko, että kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palautuksia olisi mahdollista enää nopeuttaa resursseja lisäämällä.

– Lisää resursseja on jo pistetty oikeuskäsittelyyn ja turvapaikkapäätösten tekemiseen. Nyt katsotaan, onko enää mahdollista resursseja lisäämällä nopeuttaa palautuksia, koska taitaa loppua juristit. Se on aika iso se lisäys, mikä on jo tehty, hän kommentoi perjantaina Tukholmassa.

Pakolaiskiintiön nostaminen vaatii toimivan järjestelmän

Pakolaiskiintiön nostaminen on pääministerin mielestä perusteltua, jos eurooppalainen järjestelmä saadaan toimimaan ja turvapaikanhakijoiden hallitsematon virta paremmin hallintaan.

– Järjestelmä pitää saada toimimaan niin, että ihmisiä pystytään auttamaan lähempänä. Silloin minusta olisi perusteltua, että otetaan hallitummalla prosessilla lähempää kriisialueita suoraan pakolaiskiintiöjärjestelmän kautta ihmisiä tänne.

Sipilä kertoi keskustelleensa asiasta Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin kanssa perjantaina ja hänen mukaansa ruotsalaiset ovat asiasta samaa mieltä.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) on ehdottanut Suomen pakolaiskiintiön nostamista takaisin 1 050:een ensi vuonna.

Sipilä oli aamupäivällä tavattavissa työhuoneessaan valtioneuvoston avointen ovien päivänä. Hän arveli, että Turun tapahtumat askarruttavat myös vierailijoita.

– Siihen varmasti liittyy kysymyksiä, uskoisin.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.