Singaporen GP:n topit ja flopit: Ferrarin perisynti viemässä punaiset jälleen tuhoon

MTV Sportin F1-toimitus listaa jokaisen osakilpailun jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat. Marina Bayn katuradalla koettiin MM-taistelun kannalta jo ratkaisulta haiskahtavia hetkiä.

Lewis Hamilton otti vakuuttavan aika-ajon jälkeen voiton ja kasvatti MM-johtonsa kolmanneksi jääneeseen Sebastian Vetteliin jo 40 pisteeseen. Max Verstappen oli Red Bullilla kolmas, suomalaiskuskit Valtteri Bottas ja Kimi Räikkönen vasta neljäs ja viides.

TOPIT:

1. Lewis Hamilton

Todelliset mestarit punnitaan vaikeina aikoina. Ja Lewis Hamilton on mestari nousemaan maksimaaliselle suoritustasolleen silloin, kun sitä vähiten häneltä odotetaan. Ensin voitto Monzassa, joka oli Mercedeksen valtakauden jälkeen jälleen palautumassa Ferrarin kotikentäksi, ja sitten häikäisevä suoritus Singaporessa, jonka piti jälleen olla yksi Mersun kauden kompastuskivistä. Singaporessa yli puolet kisatuloksesta tehdään jo lauantaina, mikä korostaa tämän Hamiltonin henkeäsalpaavan paalupaikkakierroksen arvoa. Uskomaton kaveri.

2. Mercedes

Jos kuljettaja oli aivan ylimmällä suoritustasollaan, niin samaa voi sanoa myös tiimin onnistumisesta. Vielä pari vuotta sitten Mercedeksellä oli varaa tehdä autonsa sellaiseksi, että se altisti itsensä tappioille esimerkiksi Monacon tai Singaporen tyyppisillä poikkeuksellisilla radoilla. Enää ei ole, eikä tiimi myöskään anna hyvien pisteiden lipsua käsistään näissä paikoissa. Singaporeen oli valmistauduttu hyvin niin auton kuin taktiikan osalta. Kisassa Ferrari teki ensimmäisen liikkeen, johon Mercedes vastasi kylmänviileästi seuraavalla kierroksella – mutta ottikin Vettelistä poiketen Hamiltonille kovemmat renkaat, mikä muodostui ratkaisevaksi liikkeeksi voittotaistelussa.

3. Sebastian Vettel ja Max Verstappen

Vaikka Ferrari onnistui taas polttamaan ison kasan pisteitä savuna ilmaan, Sebastian Vettel ei tällä kertaa sortunut niiden haaskaamiseen. Startin tilanteessa kaikki oli pedattu viime vuoden kolarin uusinnalle, kun kaksi luupäätä ajoi ahtaaseen ränniin vieri vieressä, mutta Vettelin ja Verstappenin kunniaksi täytyy sanoa tilanteen hoituneen komeasti. Vettel teki tämän jälkeen näyttävän ohituksen juuri viimeisellä hetkellä ennen keltaisten lippujen tuloa – eikä Verstappen kilkannut häntä turhautuneena ulos. Upeaa kilvanajoa!

4. Fernando Alonso

Kaksinkertaisen maailmanmestarin jäähyväiset lähestyvät, mutta niistä uhkaa tulla varsin vaisu poistuminen. Valitettavasti Singaporen seitsemännen sijaa parempaa ei Alonso voi McLarenilla odottaa. Hetkellisesti espanjalaisen nimi sentään komeili kisan nopeimman kierrosajan tehneenä.

5. Kimi ja Sauber

Viikon kovin puheenaihe tuli jo ennen kisaviikonloppua, kun Ferrarin odotettua kuskipäätöstä seurasi Räikkösen paljastama uutinen kahden vuoden sopimuksesta Sauberin kanssa. Ensimmäinen reaktio oli, että olisiko nopea laastarin repäisy sittenkin tuntunut paremmalta, mutta muutaman päivän pureskelun jälkeen makuun alkaa taas tottua. Keskikastin tiimissä ajaminen altistaa Räikkösen uudelle haasteelle taistelussa nuorempiaan vastaan, joten tämäkin luku voi tuoda hänen tarinassaan uusia piirteitä esiin.

FLOPIT:

1. Ferrari

Ferrarin perisynniksi on viimeisen parin vuoden mestaruustaisteluissa tullut MM-pisteiden yletön hukkaaminen. Pannu hehkuu punaisena, mutta lämpöä karkaa koko ajan harakoille huonon eristyksen takia. Mercedeksen juhlista Ferrarin vahvuuksiin kuuluvilla radoilla alkaa tulla jo rutiinitilanne. Toki voittoja tulee Ferrarillekin odottamattomissa paikoissa, mutta nämä virheet sen olisi jo pitänyt pystyä karsimaan pois. Kautta on jäljellä kuusi kisaa, ja pian Hamiltonille riittää entisen tallikaverinsa Nico Rosbergin tavoin pelkät kakkossijat jälleen yhteen maailmanmestaruuteen. Tuliko Singaporesta jälleen mestaruustaistelun lopullinen käännekohta?

2. Sergio Perez

Se ei näyttänyt missään kohtaa viattomalta kisatilanteelta. Vaikka Perez ilmoitti nopeasti osuman jälkeen, ettei edes nähnyt tallikaveriaan Esteban Oconia sivustallaan, hidastuskuva ohjaamosta kertoo hänen ajattaneen itsensä ehkä jopa tietoisesti sopivasti leveäksi. Pieni siisti pukkaus renkaisiin, ja Ocon oli ulkona kisasta. Force Indialla käy juuri nyt kova myllerrys omistajamuutosten takia, mikä on saanut kummankin kuskin tuntemaan olonsa uhatuksi. Se vain lisää tilanteen epäilyttävyyttä. Toinen tapaus Perezin ja Williamsin Sergei Sirotkinin välillä oli meksikolaiselta sitten taas puhdas emämoka.

3. Williams

Monzan pienestä valonpilkahduksesta huolimatta oli selvää, että Singaporen 90-asteisista korttelinkulmista oli tulossa musertava viikonloppu Williamsille. Mutta kun katsoo aika-ajon tuloslistaa, tallin hitaiden radan ongelmat tuntuvat jopa odotettua hirveämmiltä. Takarivin paikat kisaan, neljän kymmenyksen tappio viimeistä edelliseen autoon ja peräti 5,3 sekunnin takamatka paalupaikka-aikaan!

Lue myös:

    Uusimmat