Sinäkin tunnet hänet – 12-vuotias Maddie Ziegler tanssi itsensä julkisuuteen

12-vuotias Maddie Ziegler tuijottaa suoraan kameraan silmissä karmivan lasittunut, tyhjä katse. Sieraimet ovat kuin vauhkolla eläimellä ja huulilla virne, joka vie herkemmältä yöunet. Tämä nuori tanssitaituri on noussut maailman tietoisuuteen muun muassa artisti Sian taiteellisten, jopa kiistanalaisiksi leimattujen musiikkivideoiden tähtenä.

I <3 my family & friends! Dancing is my life!

Madison "Maddie" Nicole Ziegler syntyi vuonna 2002, Pittsburghissa, Pennsylvaniassa. Kaksi vuotta myöhemmin pieni tyttölapsi tepasteli jo ensimmäisille tanssitunneille. Kun siirrytään siitä hetkestä kymmenen vuotta eteenpäin, nyttemmin hänen nimensä, kasvonsa ja ennen kaikkea häkellyttävät tanssiliikkeensä tunnetaan ympäri maailman.

12-vuotiaan Maddie Zieglerin tanssikavalkadiin lukeutuvat muun muassa steppi, baletti, nykytanssi, acro, jazz, lyrical dance eli nykytanssin ja jazzin sekoitus sekä aerial dance, jossa tanssiin yhdistetään erilaisia akrobatisia temppuja.

Nuoren Maddien kasvot ovat saattaneet tulla myös suomalaisille tutuksi amerikkalaisesta realitysarjasta Dance Moms (suomeksi Tanssin superäidit), jossa nuoret tanssilupaukset treenaavat äitiensä ja tulikivenkatkuisen valmentajan silmien alla. Kymmenikäiset lapset taistelevat kynsin ja hampain siitä, kuka saa esittää tanssikilpailuissa soolonumeron, itkevät karvaita kyyneliä, purevat hammasta ja saavat tuta onnistumisen ja epäonnistumisen joka solulla. Kilpailu on jo pienestä pitäen raakaa.

Maddie nostettiin sarjassa yhdeksi lahjakkaimmaksi tanssijaksi kovasanaisen valmentaja Abby Lee Millerin toimesta: Maddiea saikin tuta opettajan lellikki -aseman, niin hyvässä että pahassa.

Kaikki alkoi kristallikruunusta

Kilpatanssijaksi kasvanut Maddie sai uuden haasteen, kun australialaissyntyinen laulaja Sia, 39, otti yhteyttä nuoreen tanssijalupaukseen Twitterin kautta pyytäen häntä esiintymään musiikkivideollaan. Sia oli alkanut itkeä liikutuksesta nähdessään Maddien tanssivan, ja halusikin hänet tulkitsemaan kappalettaan hieman erilaisella otteella.

Kaksi viikkoa myöhemmin Maddie lensi Los Angelesiin. Tyttö opetteli tanssikoreografian kahdessa tunnissa. Kuvaukset aloitettiin hetimmiten.

Ja loppu onkin historiaa.

Toukokuussa 2014 julkaistulla Chandelier-musiikkivideolla esiintyy ainoastaan 11-vuotias tyttö, joka tanssii keskellä hylättyä ja kalmeaa asuntoa, vaalea polkkatukkainen peruukki päässä ja nudensävyinen body yllään.

Kun tyttö tuijottaa suoraan kameraan sieraimet väristen, liikehtii, sähisee ja sätkii raajojaan robottimaisesti, mutta hallitusti sormenpäitä myöten, jokaista tahtia kunnioittaen, oli suosio heti taattu.

24 tunnin sisällä videon julkaisusta sillä oli jo yli miljoona katsojaa.

Maddien esittämä moderni nykytanssi sai kaikki nikottelemaan ihastuksesta, jopa hämmennyksestä. Ryan Heffingtonin koreografia palkittiin ja musiikkivideo sai osakseen suitsutusta ja ylistystä.

Chandelier (suomeksi kristallikruunu) kertoo Maddien mukaan Sian omasta elämästä.

Maddie edustaakin tulkintojen mukaan musiikkivideoilla Sian omaa alter egoa. Laulaja ei halua näyttää kasvojaan julkisuudessa – tämä antaa haastatteluita sekä laulaa selkä yleisölle päin.

"Karjuin kuin susi"

Maddie Ziegler tähdittää myös Sian uusinta musiikkivideota Elastic heart yhdessä Transformers-elokuvasarjasta tutun näyttelijä Shia LaBeoufin, 28, kanssa. Rapakon takana kuohui, sillä monet tulkitsivat tanssin kiihkeän olemuksen, aikuisen miehen ja 12-vuotiaan tytön välisen esityksen kertovan pedofiliasta.

– Se (Elastic Heart) on varmasti outo. En ole aiemmin esittänyt ”sutta”, joksi minua voisi kai sanoa. Karjun varmaan noin 20 kertaa tämän tanssin aikana, Maddie itse kuvailee prosessia YouTube-videolla.

Toisen tulkinnan mukaan video kuvastaa Sian vaikeaa isäsuhdetta. Muusikkoisä sairasti dissosiatiivista identiteettihäiriötä, jossa oma identiteettikäsitys on häiriintynyt:  tämä voi kokea vuorotellen itsensä tunnekylmäksi tai joutua ylivoimaisten tunteiden valtaan sekä kokea selittämättömiä ruumiillisia oireita. Sian itse kerrotaan sairastavan kaksisuuntaista mielialahäiriötä.

Kauneus ja meikit kiinnostavat

Vaikka vasta 12-vuotias Maddie onkin jo aikamoinen konkari tanssin saralla ja häntä voisi kehua jo alansa ammattilaiseksi, hän on kuitenkin myös murrosikäinen tyttö: kauneus ja meikit kiinnostavat, Kim Kardashian sekä Ariana Grande lukeutuvat hänen kauneusidoleihinsa ja seuraa hän myös kauneusbloggareita silmä kovana.

Säännöllisen meikkaamisen Maddie kertoo aloittaneensa jo 8-vuotiaana Dance Moms -ohjelman takia: tanssikilpailuja ja jopa -tunteja varten nuoret tytöt ehostettiin vahvasti.

Nyttemmin tämä nuori neito on valmis kertomaan haastatteluissa omista meikkirutiineistaan ja tekoripsien laittamisesta – äiti on kuulemma huonompi meikkaaja kuin tämä itse.

Miten nuoren kilpatanssijan elämä muuttui musiikkivideoiden myötä?

– Elämäni on muuttunut monella tapaa. Tarkoitan, että nyt julkkikset tietävät kuka olen. Kun tapasin Miley Curyksen ja J. Lon, esittelin itseni "Hei, öh, olen Maddie, en tiedä tunnetteko minut, esiinnyn Sian videolla." Ja he kertoivat nähneensä sen. Ajattelin, että wow, miten coolia, Maddie kuvailee Cosmopolitanin haastattelussa.

– Koska olenhan vain tyttö, joka asuu Pittsburghissa. Ei se ole niin iso juttu.

Lähteet: Youtube, Fashionista.com, Cosmopolitan, Ziegler-girls.com

Lue myös:

    Uusimmat