Sikke Sumari: Kasvit ja keittiö luovat kodikkuuden taloon

Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmasta tuttu ravintoloitsija ja keittokirjailija Sikke Sumari ei halua asua museossa, vaikka rakas koti Viron Saarenmaalla onkin sata vuotta vanha hirsitalo.

Sikke Sumarin muuttoprosessi Viron Saarenmaalle Muhuun vei vuosia. Hän osti kyseisen kaksisataaneliöisen talon jo vuonna 2001 mutta remontti vei nelisen vuotta. Vuodesta 2005 lähtien Sikke on pyörittänyt talossa myös Nami Namaste -yritystään, joka tarjoaa muun muassa räätälöityjä kokkikursseja.

Taloa asuttaa Siken lisäksi myös aviomies, ravintoloitsija Tony Ilmoni ja irlanninterrieri Flynn.

Parilla on koti myös Helsingissä.

– Halusin luonnon helmaan ja ihan toisenlaiseen maisemaan, kuin missä olin tottunut asumaan Helsingin Eirassa Engelinaukiolla. Halusin oman puutarhan, yrttitarhan, kasvihuoneen ja omat omenapuut. Sain ne kaikki!

Sikke viihtyy Muhussa maalis-huhtikuusta loka-marraskuuhun, kiivaimman turistisesongin ajan.

Haluan kasvihuoneeseen ruokapöydän

Kaikista talon huoneista pääsee suoraan kukkia ja kasveja pursuavalle pihalle, puutarhanhoito onkin Sikelle yksi henkireikä. Hän kasvattaa itse kukkia, marjoja, omenoita, yrttejä, vihanneksia ja juureksia. Piha toimii myös emännän rentoutumispaikkana.

– Juon aina aamukahvia ulkona ja nautin pihalla myös kaikki mahdolliset ateriat jos vain säät sallivat. Pihalle muurattu pizzauuni lämpiää haloilla ja sen sisuksissa kypsyvät pizzojen lisäksi leivät ja lihaherkut suussa sulaviksi. Lisäksi löhöän kesällä paljon riippukeinussa ja luen kuunnellen linnunlaulua, Sikke kuvailee lokoisaa elämänmenoaan Saarenmaalla.

Yksi toive hänellä on vielä talon suhteen: Sikke haluaisi pihalle ison kasvihuoneen, jonka sisään mahtuisi iso joukko syömään saman pöydän ääreen kukoistavien kasvien keskelle.

Makuuhuoneessa on takka

Talossa Sikkeen vetosi erityisesti sen vanhat hirsiseinät.

– Tässä talossa on vanhan ajan lempeää tunnelmaa. Se hengittää luonnon kanssa samaan tahtiin, joten sen sylissä on myös helppo elää.

– Hirret luovat turvallista tunnelmaa. Iso keittiö, jossa mahdutaan yhdessä ystävien kanssa valmistamaan ruokaa ja nauttimaan siitä, on rakastetun kotini sydän.

Remontissa Sikke ja Tony huomioivat myös kahden aikuisen tarpeet kylpyhuoneen puolella.

– Entisestä makuuhuoneesta kehitelty kylpyhuone on oikea huone, eikä mikään pieni kostea koppi. Meillä on kummallakin oma pesuallas ja riittävästi tilaa kosmetiikalle ja muille kylpyhuoneen tarvikkeille. Makuuhuoneesta ihanan tekee myös huonekorkeus ja oma takka, joka onkin mielestäni koko kodin ihanin yksityiskohta. Kesällä nautin suuresti siitä että aamuaurinko herättää ihanasti kulman takaa kurkistellen, Sikke luettelee.

Kammoan kuivakukkia!

Oman sisustusinnostuksensa Sikke sanoo perineensä äidiltään, joka oli innokas sisustaja – tai ainakin huonekalujen siirtelijä.

– Koskaan ei tiennyt, miltä olohuone aamulla näyttäisi, kun lapsena menin nukkumaan, Sikke nauraa.

– Itselläni on aina mielessä joku pieni muutos tai parannus. Teen nopeita ratkaisuja, joita on helppo muutella ja vaihdella, mutta tunnelma pysyy yleensä samanlaisena. Luon kodikasta tunnelmaa yhdistämällä vanhaa ja uutta ja pitämällä väriskaalan lempeänä.

Yksi keino kodikkuuden ylläpitämiseksi ovat kukat ja viherkasvit.

– Tuoreita kukkia pitää olla aina ja hedelmiä pöydällä. Kuivakukkia kammoan! Ne keräävät pölyä ja tuovat pysähtyneen tunnelman huoneeseen. En myöskään kerää matkamuistoja, posliiniesineitä enkä valokuvia. Kirjahyllyssä pitää olla kirjoja, ei muistoesineitä.

Muhun talo on sisustettu lämpimillä harmonisilla värisävyillä. Siken sisustustyyli kuitenkin vaihtelee aina sen tilan mukaan, jota hän tekee.

– Muhun koti on sata vuotta vanha ja sen sisustuksessa on oltava tarpeeksi uutta ja vanhaa, sillä en halua asua museossa. En pidä keinutuoleista enkä retrohuonekaluista. 1970–1980-lukujen ruskeanvihreänoranssinkukertava värimaailma on kamalinta mitä tiedän! Yhdistän mieluiten talonpoikaisantiikkia ja modernia suunnittelua. Valkoiset seinät kelpaavat aina. Mottoni voisi olla että vähemmän on enemmän.

Keittiö on kodikkuuden peruspilari

Sikke on kirjoittanut lukuisia keittokirjoja ja pitänyt useita ravintoloita. Kaiken kansan tutuksi hän tuli MTV3-kanavalla pyörineen Kokkisota-ohjelman ansiosta. Yllätys ei siis olekaan, että Siken vastaus kysyessä lempipaikkaa talossa tulee helposti.

– Viihdyn ehdottomasti parhaiten kotini keittiössä herkkuja valmistellen. Tuoksuja tulviva keittiö, takkatuli ja perhe ovat kodikkuuden peruspilarit.

– Työni näkyy kodissani niin, että keittiö on iso ja hyvin varusteltu. Kaikki on kätevästi esillä ja helposti käyttöön otettavissa.

Olohuoneen iso italialainen sohva on myös yksi Siken lempipaikkoja.

– Kun tuijottaa takkatulta ja lipittelee punaviiniä hyvien ystävien kanssa voi vain ihanasti ihmetellä maailmanmenoa.

Sikke on varautunut siihen, etteivät Suomi ja Viro riitä hänelle loppuelämän asuinpaikoiksi.

– Aika lähellä olen jo unelmakotiani. Yksi koti tosin voisi olla jossain Keski-Euroopan pääkaupungissa, rouva jää haaveilemaan.

Teksti Heli Kettunen ja Noora Koski

Juttu on julkaistu alunperin MTV3.fi:n Tutun huusholli -sivustolla.

Kaikki Suomen myytävät loma-asunnot kunnittain

Mistä sinä etsit loma-asuntoa? Tilaa oma hakuvahtisi Jokakoti.fi-palvelusta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja