Siivoa sänkysi: Saatat nukkua homeen ja rasvan keskellä!

Näin kevään tullen katseet siirtyvät likaisiin ikkunoihin ja pölyisiin nurkkiin, mutta yksi tärkeimmistä siivouskohteista voi unohtua: Oma vuode.

Vanhakin patja voi olla hyvässä kunnossa, mikäli sitä on huollettu oikein. Huonokuntoisessa makuualustassa on likaa, pölypunkkeja ja jopa hometta, mikä vaikuttaa luonnollisesti myös terveydentilaan.

Aikuisesta ihmisestä voi irrota vuoden aikana jopa kilo rasvaa ja kuollutta ihosolukkoa pelkästään pään alueelta. Jos patjaa ei ole viiteen vuoteen huolettu tai sitä on säilytetty kosteassa, kannattaa kaikki petivaatteet uusia tyynyä myöten.

Likainen tyyny on terveysriski

Likainen tyyny voi olla todellinen terveysriski – se voi nimittäin sisältää yhtä paljon hometta kuin kosteusvaurioinen kylpyhuone. Tavallisimmin päänalunen on pestävä muutaman kuukauden välein, mutta paljon hikoilevilla ihmisillä pesuväli olisi oltava lyhyempi.

Saastainen päänalunen näkyy myös nukkujassa: Se aiheuttaa muun muassa iho-oireita ja hengitysvaikeuksia.

Myös patja tulisi puhdistaa säännöllisesti: Imurointi ja tuulettaminen ovat hyviä keinoja pitää sänky puhtaana.

Peitteen voi huoletta heittää pesukoneeseen ja niin kannattaakin tehdä vähintään muutaman kuukauden välein. Lisäksi se tulisi tuulettaa kerran viikossa. Muista myös päiväpeite ja koristetyynyt, jotka monessa perheessä unohtuvat pesulta.

Näin hoidat petiäsi

 • Tyynyä hoidetaan sekä pesemällä että tuulettamalla. Tuulettaminen ei poista likaa, mutta raikastaa tyynyä ja pitää sen kuivana.
 • Suositeltu pesuväli on noin kaksi kuukautta. Vähän hikoileva, tyynyliinaa ahkerasti vaihtava nukkuja voi venyttää pesuvälejä pidemmäksikin, kun taas paljon hikoilevan pitäisi pestä tyyny useammin.
 • Vanutäytteisiä tyynyjä voi pestä pesukoneessa yksi kerrallaan. Pesuainetta käytetään noin viidennes normaalimäärästä, jotta tyynyyn ei jää jäämiä. Tuplahuuhtelu ja rumpukuivaus viimeistelevät pesun.Vaahtomuovitäytteisiä tyynyjä ei voi laittaa pesukoneeseen, vaan ne puhdistetaan imuroimalla sisältä ja pesemällä irrotettava päällinen.
 • Peseminen ja tuulettaminen pitävät tyynyn hyvässä kunnossa pari vuotta, jonka jälkeen on aika vaihtaa uuteen.
 • Muista pestä myös täkkisi muutaman kuukauden välein pesuohjeiden mukaisesti. Huolellinen linkous on hyvä muistaa, sillä se nopeuttaa peitteen kuivumista. Huolehdi myös petivaatteiden tuulettamisesta.
 • Pakkasten tullen petivaatteet voi viedä hetkeksi aina patjaa myöten ulos, sillä kylmä ilma tekee niille hyvää. Muutoin patjan imurointi on hyvä muistaa.
 • Älä unohda päiväpeitteen ja koristetyynyjen pesua!
 • Imuroi vuode ja patja säännöllisesti, tuuleta patjaa ja vaihda se jo ennen kuin siinä on kuoppa johon aina putoat. Älä vie patjaasi ulos siitepölyjen aikaan, sillä saatat pilata hyvänkin patjan.
 • Jos patjaa ei ole huollettu tai siihen on jo tullut näkyviä kosteusvaurioita tai homepilkkuja, sitä ei voi enää siivota kuntoon.

(MTV3)

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja