Mainos

Siitepölykausi alkoi reilusti etuajassa – allergikoille tulossa pitkä kevät

Siitepölykausi on alkanut lepän ja pähkinäpensaan kukkimisella. Turun yliopiston aerobiologian yksikön mukaan pähkinäpensas kukkii jo maan eteläosassa ja leppä kukkii maan etelä- ja keskiosissa.

Ilman siitepölypitoisuudet vaihtelevat vähäisistä kohtalaisiin.

– Siitepölytilanne on vaihteleva. Kukintojen osalta siitepölyt vaihtelevat kohtalaisista vähäisiin, mutta sitten voi olla paikallisesti runsaita siitepölymääriä. Esimerkiksi viime viikolla mittasimme Kaakkois-Suomessa korkeita määriä lepän siitepölyä, kertoo Turun aerobiologian yksikön erikoistutkija Anna-Mari Pessi.

Turun yliopiston aerobiologian yksikkö on tehnyt siitepölyennusteita vuodesta 1976 alkaen. Pessi kertoo, että Kaakkois-Suomessa ei ole ikinä mitattu yhtä korkeita siitepölylukemia helmikuun puolella.

– Siitepölykausi on alkanut liian aikaisin, Pessi naurahtaa.

– Leppä kukkii yleensä maaliskuun puolessa välissä. Eli siitepölykausi alkoi reilusti etuajassa, Pessi kuvailee.

Allergialääkitys kannattaa jo aloittaa

Aikainen kevät tarkoittaa myös allergiakauden pidentymistä. Pessi varoittaakin, että allergialääkkeiden syönti olisi pitänyt herkimmillä jo aloittaa.

– Aikaisina siitepölykeväinä lepän kukinta pitkittyy. Lepällä on sellainen ilmiö, että se kukkii siellä, missä sää ja lämpötila ovat sopivia. Leppä voi tänä keväänä kukkia pitkään, mutta ei välttämättä kovin runsaana.

Kun leppä ja pähkinäpensas ovat aloittaneet kukintansa ajoissa, aloittavat muutkin. Pessin arvion mukaan allergiavuodesta tulee pitkä.

– Leppä kukkii pitkään ja sitten aloittaa pienen tauon jälkeen koivu. Viime vuonna koivun siitepölykausi oli heikko, mikä tarkoittaa, että tästä vuodesta tulee runsas maan etelä- ja keskiosissa. Aikainen kevät tarkoittaa myös sitä, että koivu voi innostua jo huhtikuun alussa sen normaalin huhtikuun lopun sijasta, arvioi Pessi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja