Siepattu: "Päivänvaloa ei tullut mistään"

26-vuotias Minna Nurminen vietti 17 päivää vankikopissa turkulaisessa kerrostalossa. Nurminen kertoi oikeudessa asianomistajana tapahtumista, joiden vuoksi turkulaista lakimiestä Juha Turusta syytetään panttivangin ottamisesta.

- Pääosin olin pimeässä tai televisio oli päällä, Nurminen kertoi kokemuksestaan neljän neliömetrin suuruisessa ja metrin korkuisessa kopissa.

- Seisomaan ei pystynyt nousemaan, eikä oikein liikkumaan.

Kopin seinät ja katto olivat lasivillaa. Lattialla oli patja ja räsymatto. Loukossa oli myös televisio, lamppu ja kuivakäymälä.

- Lasivillaa oli joka paikassa, ja silmät tulehtuivat.

Nurminen vietiin 27. toukokuuta helsinkiläisestä asunnostaan Turkuun. Juha Turunen kuljetti naisen rakentamallaan kuljetuslaatikolla. Laatikko oli tuotu oikeussaliin.

Turussa Nurminen suljettiin kerrostaloasuntoon rakennettuun loukkoon.

- Hän ruuvasi kopin oven monella ruuvilla kiinni, Nurminen kertoi.

- Hän kävi siellä päivittäin kello 15:n ja 17:n välillä. Hän toi sinne ruokatarvikkeita ja hygieniatuotteita. Keskustelimme jonkin verran, mutta en halunnut kovin tarkkaa tietää [hänen asioistaan], koska ajattelin sen olevan vaarallista minulle.

- En päässyt kertaakaan poistumaan sieltä kopista.

- Heti alkuun kysyin, voisinko soittaa vanhemmilleni, mutta se ei sopinut. Hän sanoi, että voin kirjoittaa kirjeen, ja sen tein.

Kuulustelupöytäkirjassa Nurminen kertoi, että Turunen antoi hänelle kynän, jossa oli Varsinais-Suomen yrittäjien logo. Hän päätteli olevansa vankina Turun seudulla myös siitä, että tv:stä näkyivät Lounais-Suomen uutiset ja Turku-TV.

Ensimmäiset päivät sokissa

Elämä vankikopissa oli vaikeaa.

- Ensimmäiset päivät menivät täydessä sokissa. Se oli epätodellista. Koko ajan oli epätietoisuus siitä, miten tämä tulee päättymään. Onko minua edes tarkoitus päästää hengissä? Jos sieppaajalle käy jotain, niin mitä sitten?

Kopista ei päässyt ulos.

Ahdistus oli valtava, Nurminen kertoi.

- Vaikka yritti olla ajattelematta pahinta, se oli mahdotonta.

- Poispääsy venyi ja venyi, vaikka sitä luvattiin. Oli vaikea uskoa näihin lupauksiin.

- Televisio oli päällä ja valo välillä. Muuten olin pimeässä. Koppi oli niin kuuma, että hiki virtasi. Siellä oli tosi tunkkaista.

- Pesin itseäni kosteuspyyhkeillä ja pullovedellä.

17 päivän jälkeen Juha Turunen päästi Nurmisen ulos.

- Perjantai-iltana hän tuli avaamaan kopin ja käski minua leikkaamaan kynnet, koska sinne olisi voinut jäädä jotain poliisia kiinnostavaa.

- Hän laittoi teippiä silmieni eteen ja käski minut takaisin kuljetuslaatikkoon.

Turunen vei Nurmisen metsään Vahtoon ja ilmoitti olinpaikan.

Nurminen on käynyt terapiassa tapahtumien jälkeen.

- Tapahtumista on mennyt jokunen kuukausi. Edelleen säikähtelen vieraita ihmisiä ja outoja ääniä, Nurminen kertoi.

- Yksin oleminen on vaikeaa.

Lue myös:

    Uusimmat