Shirley Manson kulki karun matkan solvatusta nuoresta rockjumalattareksi

Suunnattomista ulkonäkökriiseistä ja bändin hajoamisen aiheuttamasta tuskasta kärsinyt Shirley Manson palaa Garbage-yhtyeen riveihin uudestisyntyneen rockjumalattaren elkein.

Punapäinen ja kärkäs laulaja Shirley Manson, 45, muistanee ikuisesti Bonon viisaat – ja varsin omituiset ja metaforalliset – sanat, kuinka bändi pidetään kasassa pitkällä tähtäimellä:

"Jakakaa rahat. Teidän pitää jakaa biisien kirjoittaminen, jotta jokainen on samanvertainen. Äläkä osta taloja, jotta et tuhlaa kaikkia rahoja sisustukseen."¨

Tämä neuvo näyttää pätevän: vuonna 1994 perustettu säröistä vaihtoehtorokkia paasaava Garbage-yhtye on julkaissut avoimesti rakkautta vihaavan Not Your Kind Of People -levyn seitsemän vuoden hiljaiselon jälkeen. Rockmaailman parrasvaloihin uudelleen asteleva Shirley Manson kertoo avoimesti kääntäneensä selkänsä musiikille kokonaan Garbagen riitasointuisen tauon aikana, koska hän ei kokenut olevansa yksinkertaisesti "tarpeeksi hyvä" kestämään uransa menestystä.

– En kirjoittanut, lopetin musiikin kuuntelun, lopetin radion kuuntelun, lopetin keikoilla käymisen – hylkäsin kaiken, Manson kertoo ja kuvailee tauon olleen erittäin kivulias kokemus.

Kun Mansonin äiti nukkui pois vuonna 2008, se antoi naiselle pontta palata takaisin bändinsä riveihin:

– Ajattelin, että minun on pakko saada poikani takaisin – tarvitsin perhettäni.

Garbagen riveissä seisovat herrasmiehet Butch Vig, Steve Marker ja Duke Erikson.

Rumasta sammakosta rockin kuningattareksi

Shirley Manson on kertonut avoimesti kärsineensä ulkonäköpaineista ja katalan huonosta itsetunnosta jo nuoresta naisenalusta alkaen: itsensä viiltely oli osa teini-ikäisen Mansonin surullista arkea. Häntä koulukiusattiin rajuin ottein hänen liekehtivän punaisista hiuksistaan ja isoista vihreistä silmistään. Häntä haukuttiin hienohelmaksi, verikoiraksi ja sammakkosilmäksi. Lapsuus- ja teiniajan kokemukset saivat hänet tuntemaan itsensä rumaksi ja kelvottomaksi vielä aikuisenakin.

– Kidutin itseäni, koska kuvittelin, etten ollut tarpeeksi kaunis, tarpeeksi nuori, tai etten ollut sitä tai tätä tarpeeksi. Nykyään haistatan sille kaikelle. En halua esittää mitään sellaista, mitä en ole, Manson kuvailee Nylon-lehdelle.


Karut kokemukset ovat välittyneet myös Garbagen lyriikoihin: haukutusta, mollatusta naisesta kasvoikin rockin liekehtivä kuningatar.

Minkä neuvon Manson antaisikin nuorille naisrokkareille, jotka pyrkivät pinnalle – tai pysymään siellä?

– Kun keksit, mitä haluat todella sanoa, sinun tulee myös olla valmis seisomaan sen takana. Sinun täytyy olla valmis ottamaan vastaan miljoona läpsäisyä naamallesi ja silti pystyä seisomaan pystyssä, Manson kuvailee.


Lue myös:


MTV3/Helmi

Lähde: Splash, Self-injury.net, Denverpost.com

Kuvat: Splash, GettyImages

Lue myös:

    Uusimmat