Juuri nyt: Vihreät kertoo ministerivalinnoistaan – MTV Uutiset seuraa

Live-ankkuri-Teresa2 LIVE
Kenestä uusi sisäministeri? Asia selviää juuri nyt

Vihreät valitsee tänään sijaisen sisäministeriksi, koska Maria Ohisalo jää loppuvuodesta vanhempainvapaalle. Aiemmin vihreät valitsi kansanedustaja Iiris Suomelan sijaistamaan Ohisaloa puolueen puheenjohtajana, mutta Suomela ei ole nousemassa nyt ministeriksi. Puolue haluaa jakaa Ohisalon sijaistukset kahdelle henkilölle.

MTV Uutisten tietojen mukaan vihreiden sisällä on vääntöä ennen kaikkea siitä, mistä vihreiden ministeriryhmän jäsenet ovat kotoisin.

Maakunnissa ei haluta, että kaikki ministerit ovat Helsingistä. MTV Uutisten tietojen mukaan ennakkokeskusteluissa uudeksi tai uusiksi ministereiksi on soviteltu eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Emma Karia ja tuoretta puolueen varapuheenjohtajaa Atte Harjannetta.

Sekä Harjanne että Kari ovat kuitenkin helsinkiläisiä. Se kismittää vihreiden kenttää Helsingin ulkopuolella. Maakunnissa halutaan, että ministereiden joukossa olisi joku Helsingin ulkopuolelta, koska aluevaalit ovat ensi vuoden alussa.

Aluevaalit eivät kosketa Helsinkiä

Helsingissä ei aluevaaleja käydä, koska sosiaali-, terveys- ja pelastusasiat pysyvät Helsingin kaupungilla. Muualla maassa nämä palvelut viedään hyvinvointialueiden harteille.

Nykyistä ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosta on kaavailtu myös sisäministeriksi, mutta Ylen tietojen mukaan joensuulainen Mikkonen ei olisi vaihdoksesta innostunut.

Helsinkiläinen ulkoministeri Pekka Haavisto on pitämässä paikkansa.

Illan aikana selviää, jatkaako Mikkonen nykyisessä pestissään ja kuka nousee sisäminsiteriksi.

Yhtenä mahdollisuutena pelissä on myös kansanedustaja ja vihreiden varapuheenjohtaja Hanna Holopainen. Lappeenrantalainen Holopainen on hallintovaliokunnan jäsen eduskunnassa ja tuntee sitä kautta monia sisäministeriön asioita.

Pitkä kokous tulossa

Ennakkoarvioiden mukaan valintakokouksesta on tulossa pitkä. Kello 16.30 alkavassa kokouksessa valinnan tekevät vihreiden puoluevaltuuskunta sekä eduskuntaryhmä.

Illalla varttia yli yhdeksän jälkeen tulleen tiedon mukaan kokouksen arvioitiin päättyvän aikaisintaan tunnin päästä, mutta sekin tunti voi venyä vielä kahdeksi.

Valtuuskunnassa on 43 jäsentä ja eduskuntaryhmässä on 20 kansanedustajaa.

Yhteensä kokousväkeä voi olla näin yhteensä 63 henkilöä ja kaikki käyttävät vähintään yhden puheenvuoron, mahdollisesti kaksi.

Puheenjohtaja Maria Ohisalo on aiemmin sanonut tuovansa oman esityksensä ministerivaihdoksesta kokoukseen.

Valinnasta voidaan joutua äänestämään. Äänestys käytiin myös silloin, kun nykyistä ympäristö- ja ilmastoministeriä valittiin. Kesäkuussa 2019 Krista Mikkonen voitti äänestyksessä Oras Tynkkysen äärimmäisen tiukasti äänin 29-28.

*Päivitys kello 21.32: Päivitetty kokouksen päättymisen aika-arviota.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja