Seksuaalisuudesta laulanut Kikka halusi tulla tunnetuksi naisten voimaannuttavana esikuvana – vuonna 1990 laulaja joutui alentavaan haastatteluun, joka muistetaan yhä

3:09
Laulajalegenda Kikan elämästä on ilmestynyt hänen hyvän ystävänsä Raija Pellin kirjoittama kirja – näin Pelli kuvailee kirjaprojektia ja Kikan perintöä suomalaiselle musiikille

Vuonna 1990 Kikka oli mukana Sabatti-ohjelman haastattelussa, joka muistetaan vahvasti tänäkin päivänä. Uutuuskirjassa pureudutaan laulajalegendan elämään ja uraan.

Laulajalegenda Kikka, oikealta nimeltään Kirsi Viilonen, tunnettiin eläessään läpi Suomen räväkkänä ja häpeilemättömänä artistina, jonka uran sekä elämän vauhdikkaat sekä traagisetkin vaiheet ovat monille ainakin osittain tuttuja. Torstaina 10. syyskuuta ilmestyi laulajatähdestä kertova elämäkertakirja Kikka – Mä haluun viihdyttää (Docendo), jossa kirjailija sekä Kikan ystävä Raija Pelli perkaa tarkasti Kikan elämän ja uran eri vaiheet. 

Uransa aikana Kikka nousi suomalaisten seksisymboliksi, vaikka hän itse ei sitä halunnutkaan olla. Itsensä Kikka näki nimenomaan naisten voimaannuttavana esikuvana. Kirjassa kerrotaan, kuinka Kikan mielestä viimesitään 1990-luvulla naisten oli aika tulla esiin miestensä selkien takaa ja alkaa seistä omilla jaloillaan. 

– Toisinaan keikalla naiset nostavat kädet ylös ja huutavat minulle: "Näytä meille naisille, että me voimme sanoa ja tehdä, mitä haluamme!", Kikka totesi aikoinaan kirjan mukaan. 

Teoksen mukaan Kikka oli tuolloin sitä mieltä, että naisten vallankumous koskisi myös seksielämää. Kikalle erotiikka tarkoitti rakkautta, joka on toisen ihmisen läheisyyttä ja herkkää sekä kaunista koskettamista. Kikan mielestä erotiikka ilmeni kaikessa vuorovaikutuksessa, eikä ainoastaan kahden ihmisen välillä olevassa suhteessa. 

– Seksi muuttuu myönteisemmäksi, ja työ, perhe, ihmissuhteet ja eroottisuus tulevat kokonaisvaltaisemmaksi yhdistelmäksi kuin aikaisemmin. Tietyt normit ja tabut kumoutuvat. Miehen ja naisen välinen suhde tulee tasapainoisemmaksi. Kummallakin tulee olemaan oikeutensa ja vapautensa toteuttaa omia halujaan ja tarpeitaan loukkaamatta silti toisen yksityisyyttä. Tasa-arvo toteutuu myös erotiikassa.

Järkyttävä haastattelu muistetaan

Kikka nähtiin tuohon aikaan kuitenkin usein nimenomaan seksisymbolina, eikä naisten voimaannuttamisen, seksuaalisen vapauden sekä tasa-arvon peräänkuuluttajana. Historian kirjoihin on jäänyt vahvasti haastattelu, jossa tämä vahvasti aikoinaan osoitettiin surulliseksikin koetulla tavalla. 

Keväällä 1990, Kikan uran ollessa aluillaan, hänet nähtiin Yle TV2:n Sabatti-ohjelmassa vierailijana. Samassa ohjelmassa vieraana nähtiin myös Irwin Goodman sekä Pasi Kaunisto. Ohjelmassa Kikka joutui toimittaja Tapani Ripatin julkiseen höykytykseen. 

– Äsken vähän ohitin sut nopeasti. Esittelin ainoastaan Kikkana. Tietenkin olisi pitänyt sanoa, että Suomen Samantha Fox, Suomen Sabrina. Nainen, jolla kaikki on hartioiden alapuolella. Miltä tuollainen esittely olisi tuntunut? Ripatti tiedusteli laulajalta. 

– No se on mun mielestä... se on turhaa. Koen että olen oma itseni – täytyykö sitä vakuutella? Kyllä Suomen kansa nyt jo tietää, että mä olen Kikka, enkä mikään Suomen Sabrina, Kikka puolestaan vastasi. 

Ohjelman aikana Irwin Goodman kertoi työskentelystään sanoittajalegenda Vexi Salmen kanssa. Ripatti tiedusteli myös Kikalta tämän taustavoimista.

– Kikka, kuka sun takanas, edessä, sivulla, päällä oleva mies on vai teetkö sä jonkun naisen kanssa näitä juttuja? Ripatti kysyi. 

Vastauksena kysymykseen Kikka totesi, että hänen kohdallaan on kyse kokonaisesta tiimistä, johon lukeutuvat niin säveltäjät kuin sanoittajatkin. Kukaan myöskään "ei ole alla, päällä tai mitään" Kikan mukaan. 

– Mä luulen, että sulla on aika monta vapaaehtoista tulossa, Ripatti puolestaan vastasi. 

Kikka itse oli haastattelusta pöyristynyt, ja niin tuoreen kirjan mukaan olivat olleet monet katsojatkin. Studioon oli myöhemmin kertoman mukaan tullut valtavasti puheluita, joissa laulajaa oli puolustettu. 

Vuonna 2019 Ripatti kommentoi Ylen podcastissa kyseistä haastattelua. Ripatti kertoi tuolloin Ippi Arjanteen haastattelussa, ettei hän muista tarkkaan kyseisen jakson kuvauksia. Arjanne tiedusteli Ripatilta, mitä mieltä hän on nykyään siitä, että hän kuvaili vuonna 1990 Kikan olleen "nainen, jolla kaikki on hartioiden alapuolella. 

– Hemmetin typerä. En puolustele itseäni, todella typerä, (mutta) tuon ohjelman formaattihan oli se, että meidän tarkoitus oli olla aika suoria ja herättää keskustelua, Ripatti muistelee. 

– Tyyli on tuollainen ja tuo oli todella tyhmästi sanottu, Ripatti jatkaa. 

Kikka menehtyi 3. joulukuuta 2005 sairaskohtaukseen ollessaan 41-vuotias. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja