Seksuaalisella aktiivisuudella yhteys laadukkaaseen vanhenemiseen

Koetko elämänlaatusi hyväksi? Onko intiimielämäsi kohdallaan? Huffington Postissa julkaistun selvityksen mukaan seksuaalinen aktiivisuus on yhteydessä parempaan elämänlaatuun.

Seksuaalista aktiivisuutta vaalivilla ikäihmisillä on vilkkaampi sosiaalinen elämä, ja he voivat myös henkisesti paremmin, kertoo skotlantilainen selvitys. Selvitykseen osallistui 133 yli 65-vuotiasta, joista puolet asui yhdessä puolisonsa kanssa.

Ei vain nuorten juttu

– Ikäihmiset kaipaavat seksuaalista toimintaa, oli se sitten suutelua tai yhdyntää, ja he kokevat sen tärkeäksi osaksi elämää, kertoo psykologi Taylor-Jane Flynn, toinen kyselyn toteuttajista.

Vaikka ikäihmisten elämänlaadusta ollaan usein huolissaan, heidän seksuaalisuuttaan tutkitaan vain harvoin, Flynn ja psykologian professori Alan Gow kertovat Age and Ageing -lehdessä.

Selvityksessä osallistujilta kysyttiin, kuinka usein he ovat viimeisen kuuden kuukauden aikana pitäneet kädestä, halanneet, suudelleet, hyväilleet, masturboineet ja olleet yhdynnässä. Heitä pyydettiin myös arviomaan, kuinka tärkeiksi he kokivat seksuaalisen käyttäytymisen.

Lisäksi he arvioivat henkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisten suhteiden vaikutusta elämänlaatuunsa.

Seksuaalista toimintaa lähes kaikilla

Jopa 89 prosenttia vastaajista sanoi harrastaneensa suutelemista, halailua, käsistä pitämistä ja koskettelua viimeisen kuuden kuukauden aikana. Miesten ja naisten välillä ei ollut suuria eroja; molemmat sukupuolet kokivat seksuaalisuuden yhtä tärkeäksi, ja he myös olivat seksuaalisesti yhtä aktiivisia.

Selvityksessä havaittiin, että henkilöt, joilla seksuaalinen aktiivisuus oli yleisempää, arvostivat sitä myös enemmän. Seksuaalisesti aktiivisemmat henkilöt arvioivat myös sosiaaliset suhteensa paremmiksi, kun taas ne, jotka pitivät seksuaalisuutta itsessään arvokkaana asiana, kokivat henkisen elämänlaatunsa paremmaksi.

Terveemmät myös aktiivisempia

Sosiologian professori John DeLamater Wisconsinin yliopistosta sanoo, että koska tutkimukseen osallistujat kerättiin vain yhteisöllisistä tapaamispaikoista, on se saattanut vaikuttaa tutkimuksen tuloksiin. Aktiivisen seksuaalielämän jatkaminen vanhemmalla iällä tarjoaa suojaa ikääntymisen ja menetyksen tunteita vastaan.

– Tämä saattaa selittää tutkimuksessa havaitun yhteyden seksin ja hyvinvoinnin välillä, DeLamater sanoo.

– Yleisesti terveemmät ovat todennäköisesti myös seksuaalisesti aktiivisempia.

Kaiken kaikkiaan ikäihmisten yleisellä terveydentilalla oli suurin vaikutus koettuun elämänlaatuun.

Mistä seksuaalinen haluttomuus nykypäivänä johtuu? Kuinka yleistä haluttomuus on? Tähän vastasi toukokuussa 2015 Huomenta Suomen Terve aamu -osiossa seksuaaliterapeutti Tarja Santalahti. Katso video!


Lue myös:

    Uusimmat