Seksiterapeutti Laura Berman: Näin selätät haluttomuuden pitkässä parisuhteessa

Mitä tehdä, kun seksielämä lähtee kohti alamäkeä stressin myötä? Seksi- ja parisuhdeterapeutti Laura Berman kertoo, mikä avuksi, kun seksi ei kiinnosta ja ongelmana on miehen ennenaikainen laukeaminen.

AVAn lauantain ja sunnuntain myöhäisilloissa seksi- ja parisuhdeterapeutti Laura Berman auttaa Pariterapiaa -sarjassaan pareja, joilla on seksielämässään ongelmia. Ensimmäisessä jaksossa Berman tapaa Daven, 43, ja hänen vaimonsa Tonin, 33.

Avioliiton seksitön satama

Yli kymmenen vuotta yhdessä ollut pari oli asunut saman katon alla muutaman vuoden, kun Toni huomasi olevansa raskaana. Molemmat olivat uutisesta innoissaan ja menivät naimisiin. Häiden jälkeen parin ennen rohkea seksielämä kuitenkin muuttui. Häiden järjestely, talon osto ja muut isot asiat lisäsivät molempien stressiä. Nyt pienten lasten vanhemmat harrastavat seksiä harvoin ja kun puuhaan ryhdytään, aktia kestää vain 3-4 minuuttia.

– Seksi oli aluksi rohkeaa, harrastimme sitä ympäri kotiamme. Nyt olemme menettäneet läheisyyden ja intiimiyden, suhteemme on enemmän ystävyyssuhde. Ennen teimme kaiken yhdessä, mutta naimisiinmenon jälkeen kaikki on mennyt alamäkeä, Toni kertoo.

Pari harrastaa seksiä enintään 1-2 kertaa kuussa ja silloinkin he vain juoksevat yläkertaan muutaman minuutin aktiin, jonka aikana ei aina edes riisuta vaatteita. Toni tyydyttää miestään oraalisesti saadakseen erektion aikaan, mutta naista itseään seksi ei tyydytä. Aktin jälkeen Dave ei halaile tai helli, joten sekin loukkaa vaimoa.

– Hän ei koskaan halaa tai suutele minua. Kun valitan aiheesta, hän sanoo minun olevan liian tunteellinen ja riippuvainen, Toni paljastaa.

Dave kertoo, että alkuaikoina he osoittivat toisilleen kiintymystä mielellään, mutta stressin takia hän ei kiinnostu seksistä.

Berman muistuttaa ennenaikaisen siemensyöksyn olevan turhaan häpeää tuottava puheenaihe.

– Kolmekymmentä prosenttia amerikkalaisista kärsii asiasta jollain tasolla. Kansallisen keskiarvon mukaan miehen kesto yhdynnässä on noin seitsemän minuuttia, Berman kertoo.

Kritiikistä kierteeseen

Daven kertoo, ettei hänen lapsuudenkodissaan osoitettu tunteita.

– Se on vaikuttanut nykyhetkeen. Minun on vaikea ilmaista tunteitani. Avioliiton piti täydentää perhe-elämää, mutta toisin kävi, Dave myöntää.

Tonin vanhemmat ovat aikoinaan eronneet ja hänen isänsä meni uusiin naimisiin, jonka kanssa sai kaksi lasta. Toni oli uudesta perheestä mustasukkainen. Kotona ei myöskään koskaan puhuttu seksistä. Daven ja Tonin talo on vielä keskeneräinen ja se vaivaa miestä – rahaa remontin jatkamiseen kun ei tällä hetkellä ole – ja se syö miehen itsetuntoa.

Berman ymmärtää, että pohjimmiltaan Toni pelkää Daven jättävän hänet ja lapset – hän ei halua lastensa kasvavan ilman isää, kuten itse on joutunut elämään. Toni on syyttänyt Davea parin ongelmista, mutta on yhtä lailla itse niistä vastuussa.

– Kun Toni kritisoi Davea, hän asettuu puolustuskannalle. Kun Dave kieltäytyy seksistä, tulee Tonille paha mieli ja hän tuntee olonsa epäseksikkääksi. Tästä tulee kierre. Suhteessa on annettu liian vähän huomiota sille mikä on hyvää ja mikä toimii, Berman toteaa.

Ensimmäinen kotitehtävä

Berman antaa eri sohvilla tähän asti nukkuneille Davelle ja Tonille kotitehtävän.

– Menkää yhteiseen sänkyynne ja nukkukaa yhdessä. Älkää avatko televisiota tai lukeko kirjaa, mutta älkää harrastako seksiä. Halikaa, suukotelkaa ja hellikää toisianne. Toni, kerro miehellesi, mitä kaikkia asioita hänessä arvostat ja mitä asioita hän on mielestäsi hoitanut hyvin. Puhukaa asioista, jotka ovat stressin ja syytösten takia jääneet sanomatta, Berman kannustaa.

Kotitehtävän suoritettuaan pari myöntää, että olo oli aluksi outo ja kiusallinen. Kun he alkoivat jutella, olo helpottui. Davesta oli mukava huomata Tonin kuuntelevan häntä. Välillä mies oli jo ehtinyt ajatella, ettei vaimoa kiinnosta.

– Nyt ymmärrän, että mielipiteeni esimerkiksi seksistä ovat hänelle tärkeitä, Dave iloitsee.

Toni kertoo jatkaneensa kehujaan illan lisäksi seuraavana aamuna. Positiivinen palauta nostaa kumppanin itsetuntoa ja rohkaisee tätäkin puhumaan myönteisesti.

– Mitä enemmän jaoin kohteliaisuuksia, sitä enemmän sain niitä häneltä takaisin, Toni hymyilee.

Tantrajoogin ja Bermanin vinkit

Pari saa vinkkejä myös tantrajoogaohjaajalta, joka neuvoo heille erilaisten liikeharjoituksia. Hän neuvoo miestä työntymään kumppanin sisään jo kiihotuksen puolivälissä.

– Naisesta tuntuu kiihottavalta tuntea peniksen kasvavan sisällään ja ideana on myös se, että hän saa nauttia aktista pitempään, ohjaaja vinkkaa.

Mikäli miehellä on kiihottumisvaikeuksia, urologi Larry Levine neuvoo tarkistamaan kolesterolitason.

– Se vaikuttaa omalta osaltaan seksuaaliseen suoritukseen, sillä erektiossa verenkierron hyvä kulku on olennaista, Berman kertoo.

Berman antaa parille toisen kotitehtävän. Hän kehottaa heitä valitsemaan yhteinen harrastus ja pitämään hauskaa pariskuntana. Mukavan päivän jälkeen parin on määrä rakastella illalla tantrajoogin ja seksiterapeutin vinkit mielessä pitäen. Berman kehottaa Tonia pyytämään rohkeasti Davelta, mitä haluaa ja kertomaan, milloin Daven rakastelun aikana tekemät asiat tuntuvat hyvältä.

Hotellihuoneeseen saavuttuaan molemmat pelkäävät homman menevän pakkopullaksi, mutta kun Toni saa pyydettyä Daven kanssaan suihkuun, asiat etenevät kuin itsestään. Pari kertoo tyytyväisinä Bermanille rakastelun kestäneen jo 7-8 minuuttia ja Dave koki aktista vähemmän paineita, kun hänellä oli rento olo.

– Mielen ja lihasten rentouttaminen auttaa, Berman vahvistaa.


Kuvat: Getty Images, OWN/AVA, Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja