Seksiasiantuntija kertoo, miksi nainen ei enää halua harrastaa seksiä – syy ei ole se, mitä luulet: "Varoitusmerkki siitä, että jonkin pitää muuttua"

Väljähtyykö jokaisen suhteen seksielämä ajan myötä? 1:09
Katso myös: Väljähtyykö jokaisen suhteen seksielämä ajan myötä?

Seksielämä saattaa väljähtyä pitkässä suhteessa, mutta miksi? Seksiasiantuntija Nadia Bokodyn mukaan kyse ei ole yllättäen tapahtuvasta naisen libidon heikkenemisestä niin kuin usein luullaan.

– Poikaystäväni ja mina lakkasimme harrastamasta seksiä, tunnustaa seksiasiantuntijaksi tituulerattu Nadia Bokody tuoreimmassa kolumnissaan australialaisella News.com.au-sivustolla.

Nadia kertoo, että eräänä iltana sen sijaan, että hän olisi laittanut päänsä tuttuun tapaan kumppaninsa rinnalle, hän kierähtikin pois päin ja tunsi välinpitämättömyyttä.

– Seksistä kirjoittaminen ei tarkoita, ettenkö kokisi seksuaalista apatiaa. Jos jotain, se saa minut synkän tietoiseksi sen vääjämättömyydestä, Nadia tunnustaa.

Australialainen Nadia on tullut tunnetuksi rohkeista seksiä käsittelevistä kirjoituksistaan ja ulostuloistaan. Nadia on esimerkiksi jyrähtänyt avioliiton olevan luonnotonta, kertonut kannustavansa poikaystäväänsä katsomaan pornoa sekä kokeillut rohkeasti "nakurintsikkatrendiä". Nainen on myös selittänyt, miksi "useimmat miehet ovat surkeita sängyssä" ja opastanut miehiä naisen kiihottamiseen. Nadia on avautunut myös siitä, miksei suurikokoinen penis välttämättä olekaan hyvä asia ja siitä, miksei nainen välttämättä halua suuseksiä kanssasi. Nadia on kertonut myös oman arvionsa siitä, mikseivät miehet tajua naisen nautinnon päälle.

Miksi juuri naiset menettävät halunsa niin usein?

Nadia huomauttaa, että on aina ollut avoin siitä, että yksiavioisuus on hänen mielestään sosiaalinen aate, ei mitään vaistonvaraista. Pitkät suhteet ja seksuaalinen uskollisuus vaativat hänen mukaansa työtä.

– Se, mitä harvoin tunnustetaan tässä keskustelussa, on se, miksi ilmeinen välinpitämättömyys seksiä kohtaan ilmentyy niin usein naisissa, jotka ovat yksiavioisissa suhteissa.

Nadian mukaan mielikuville "pihtarivaimosta, joka ei anna" seksuaalisesti turhautuneelle aviomiehelle ja miehistä, jotka lahjovat tyttöystäviään seksiin viemällä vastineeksi roskat, on hyvä syy. Kyse ei kuitenkaan hänen näkemyksensä mukaan ole naisen libidon yllättävästä heikkenemisestä.

– Naiset rutiininomaisesti menettävät kiinnostuksensa seksiin, kun parisuhteemme jatkuvat. Ainakin menetämme kiinnostuksen harrastaa seksiä kumppaniemme kanssa. Ja se on tässä keskeistä, koska seksin vähentyminen tulkitaan säännöllisesti naisen libidon heikkenemisenä. Opetetaanhan meille, etteivät naiset ole seksuaalisia olentoja, että me vain yksinkertaisesti vaihdamme fyysistä läheisyyttä sitoutumiseen miesten kanssa.

Nadia. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Ei tarvita asiantuntijaa selvittämään..."

Nadia kuitenkin huomauttaa, että totuus on hänen mielestään paljon yksinkertaisempi kuin se selittämätön ilmiö, jossa naisten seksihalut katoavat spontaanisti muutaman vuoden parisuhteen jälkeen. Hän kiinnittää huomiota kesän uutisointiin vibraattorien myynnistä, jonka uskoo todistavan, että naisilla on edelleen halut tallella, vaikkeivät ne kumppaniin kohdistukaan. New York Times uutisoi kesäkuussa, että vibraattorien myynti oli suorastaan räjähtänyt koronakeväällä – joillain yrityksillä myynti kasvoi jopa 200 prosentilla edellisvuoden huhtikuuhun verrattuna. Kuitenkin  Journal of Sex & Marital Therapy  -julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan seksi parisuhteessa oli puolestaan dramaattisesti vähentynyt koronan aikana.

– Ei tarvita asiantuntijaa selvittämään, kuka kaikkia niitä leluja käyttää, Nadia toteaa.

Nadia uskookin, että jokaisen "minua ei huvita tänään" -lausahdusta käyttävän vaimon yöpöydän laatikosta löytyy vibraattori – vieläpä säännöllisesti käytetty sellainen.

"Seksuaalinen apatia voi soittaa kuolinkelloja parisuhteellesi, mutta se voi myös olla varoitusmerkki"

Vaikka usein uskotaan, että miehet himoitsevat seksiä jatkuvasti ja yksiavioisuus on naisten langettama ansa, joka loppujen lopuksi johtaa seksin vähenemiseen, tämä ei Nadian mukaan voisi olla kauempana totuudesta. Nadian mielestä pitkän parisuhteen uskollisuus kostautuu nimittäin juuri naisille, sillä halujen ylläpitämiseksi naiset tarvitsevat paljon uutuudenviehätystä seksiin.

Nadia huomauttaa myös, että heterosuhteessa kodinhoitotaakka kaatuu usein naisen niskaan, ja tämä onkin varma tapa herättää himon sammuttavaa katkeruutta. Nainen puolestaan voi kantaa syyllisyyttä, kun ei enää halua miestään, jota kuitenkin vielä rakastaa.

– Ehkä koska totuus on jotain, johon emme ole valmiita, tai jota emme ole halukkaita hyväksymään. Mikään määrä rakkautta ei voi pitää naisen halua yllä. 

Ja vaikkei Nadia itse juuri uskokaan yksiavioisuuden konseptiin, hän on itse yksiavioisessa parisuhteessa. Nadia sanookin, ettei ole täysi kyynikko.

– Seksuaalinen apatia voi soittaa kuolinkelloja parisuhteellesi, mutta se voi myös olla varoitusmerkki siitä, että jonkin pitää muuttua.

Kaikki toivo ei ole menetetty

Eikä seksihalujen herättäminen ole mahdotonta. Nadia huomauttaa, että antropologi Helen Fisherin mukaan pariskunnat, jotka tekevät yhdessä asioita, joiden ansiosta vapautuu dopamiinia, saavat herätettyä kipinän uudelleen. Lue lisää dopamiinista sekä tasapainottavasta serotoniini-hormonista "rakkaustohtori" Emilia Vuorisalmen haastattelusta.

Treffi-illat, jossain uudessa paikassa käyminen tai jonkin uuden asian tuominen makuuhuoneeseen, voivat Nadian mukaan palauttaa kipinän. Ei kuulosta liian vaikealta!

– Totuus on, että seksittömyys vaikuttaa suurimpaan osaan pariskunnista jossain vaiheessa – emme vain kuule siitä, koska se verhotaan häpeään ja väärään tietoon. Ja sen takia meidän pitäisi tarttua siihen entistä enemmän, vaikka se olisi kiusallista ja vaikka se tarkoittaisi toiselle puolelle kierähtämistä sängyssä ja siitä puhumista.

Lue uusimmat artikkelit aiheesta seksi ja parisuhde.

Lähde. News.com.au


Lue myös:

    Uusimmat